Bir Şehre Değer Katmak?..

Yakup Kadri Bozalioğlu

13-06-2022 09:08

Yeni bir yüzyılın Sivas'ına, Sivas'ın var olan değerlerini taşımak adına Sivas'ı Tanıyalım, Sivas'ı Tanıtalım 'Kültürel mirası korumak için ilk ve en önemli adım, onu tanıtmaktır.'

 

 

Anadolu coğrafyasına baktığımızda Sivas; 16. yüzyılda yaşamış halk şairlerinden Pir Sultan Abdal'la başlayan; Şemseddin Sivâsî, Âşık RuhsatîÂşık Veysel ve Zaralı Halil Söyler gibi değerlerimizi yetiştiren evrensel bir şehirdir.

Sivas, Sivaslı düşünürlerin, fikir adamlarının, âşık ve ozanların, türkü okuyanların, divan şairlerinin, halk edebiyatçılarının, gazetecilerin ve sanatkârların şehridir.

Osmanlı egemenliğindeyken eyalet merkezi olan, Selçuklu Devleti'ne de başkentlik yapan Sivas, Cumhuriyet tarihinde önemli bir rol üstlenen Cumhuriyet şehridir.

Ulu önder Gâzi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele Döneminde 108 gün kalıp, 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 102 yıl önce yapıldığı, 2019 tarihinde de 4 Eylül'ün 100. yılının kutlandığı, her kültürün evrensel renklerini içinde barındıran 'Kültürümüzün Bereketli Toprağı'dır Şehr-î Sivas.

 

 

 

Sivas Kent Arşiv Merkezi

Bir kentin tarihini, kültürünü ve edebiyatını tanıtıp belgeleyen; o şehre dair yayımlanmış yazılı kaynaklar ve kitaplardır.

 

Bu sebeptendir ki; yayımlanmış eserlerin tamamı tespit edilip, toplanıp bir araya getirilip arşivlenmişse o yörenin tarihsel kimliğinin bilinmesinde, folklorik ve kültürel değerlerin tanıtımına, tanıtılmasında elbette ki önemli bir kaynakça olacaktır.

 

Dolaysıyla da;

 

Kültürümüzün Bereketli Toprağı Sivas'ın; 1923 - 2023 tarihleri arası 100 yılını belgeleyen Sivas Yayınları'nın ve Müzik Albümleri'nin biraraya getirilip - toplanıp, arşivlenip okuyucusunun istifade edebileceği Sivas Kent Arşiv Merkezi'nin oluşturulması amaçlanmaktadır.

 

Bu gerekçeyle; Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 yılına kadar yayımlanacak Sivas'a dair bir kısım gazetelerin, dergiler, kitaplar, bültenler, rehberler ve yıllıkların tamamına yakınını tespit edip, toplayıp, bulundurmayı hedefleyen Zara Kültür Araştırma Grubu, bünyesinde oluşturduğu Sivas Kent Arşiv Merkezi'nde Sivaslı şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve akademisyenlerin çıkardıkları akademik, bilimsel, mesleki, folklorik ve kültürel yayınların önemli bir kısmını bulundurmaktadır

 

Her detayı özenle çalışılıp, alt yapısı Zara Kültür Araştırma Grubu'nca titizlikle araştırılıp, hazırlanan; özellikleriyle de eşi ve benzeri olmayan  böyle bir Sivas Kent Arşiv Merkezi'nin oluşumu Sivas'ın ekonomik, kültürel ve turizmine elbet değer katacaktır.

 

Sivas'ın tarihi, folklorik ve kültürel değerlerini fotoğraflayıp, araştırıp yayınlarıyla tanıtan Zara Kültür Araştırma Grubu; Yine Sivas'a dair ve Sivaslı sanatçıların müzik albümlerinin de yer aldığı bir Sivas Kent Arşiv Merkezi'nin daha kapsamlı olmasını hedeflemektedir.

 

Böylelikle; Sivaslı Taş Plak sanatçılarından Halk Ozanı Âşık Veysel'in ve Zaralı Halil Söyler'in, yine o yılların yöremiz sanatçılarına ait taş plakları, Ali Kızıltuğ'dan günümüze kadar ki Sivaslı ses sanatçılarının, âşıkların / ozanların müzik albümlerinin derli toplu tamamının var olacağı bir Sivas Kent Arşiv Merkezi'nin oluşturulması sağlanacaktır.

 

Sivas merkez ve ilçeleri hakkında yayımlanmış yayınların ve yazarlarının yayınlarının tamamının ve Sivas Kongresiye alakalı kitapların, yine Sivaslı akademisyenlerin, şair ve yazarlarının, gazetecilerin yayınlarının bulunacağı Sivas Kent Arşiv Merkeziyle Sivas'a dair eserleri Sivas'ı her alanda tanımak isteyenlerin yararlanabileceği ortamı hazırlamak amaçlanmaktadır.

 

 

|  Sivas'ın internete taşınan belgesi www.sehrisivas.com

Sivas’ın 100 yıllık tarihinde Sivas’a dair yayımlanmış kitapların ve müzik albümlerinin kapak fotoğraflarının yine eser sahiplerinin biyografik ve eserlerin içeriğine dair bilgilerin Sivas’ın internete taşınan belgesi www.sehrisivas.com web sitesi üzerinden yayınlanılması..

 

 

| ‘Giysilerde Dile Gelen Anadolu’ / Sivas yöresel kıyafetleri üzerine kitaplar ve ve kıyafetlerin tanıtımıyla ilgili fotoğraf sergileri; Geleneksel kültürümüzün örf ve adetlerini yaşatmaya ve geliştirmeye yönelik Türk kültürünün özgün niteliklerini yansıtan Sivas yöresine ait kıyafetleri tespit etmek ve fotoğraflamak amaçlı Sivas merkez köyleri dahil ilçelerinin kıyafetleriyle bilinen yöreler gezilip bugün için itibariyle kaybolmuş bu kıyafetleri temin edebildiğimiz kadarıyla toplayıp ya da aslına uygun bir şekilde diktirilerek bu kültürü geleceğe taşımak hedeflenmektedir. Sivas yöresel kıyafetlerini tanıtan Giysilerde Dile Gelen Anadolu / Sivas  adında fotoğraf sergileri açılması, Türkçe ve İngilizce kitapların yayımlanması.

 

 

| Sivas'ın tarihi ve kültürel değerlerini fotoğraflayıp kitaplaştırmak

Yöremizin zengin doğal tarihi ve kültürel dokusunun iç ve dış turizme yönelik bir çekim merkezi oluşturacak şekilde tanıtılması ve böylelikle bu değerlerin daha iyi korunmasının sağlanılması amaçlı görsel çekimler yapılıp Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştırıp yurt içi ve yurt dışı fotoğraf sergileri açılması.

 

| Sivas ve köylerinin fotoğraflanması; Sivas ve ilçelerinin mevcut 1234 köyünün fotoğraflanıp, dron ile çekimlerinin yapılması.

 

| Yöresel kıyafetli bez bebeklerin yapımıYöresel kıyafetli bez bebek yapımcısı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Nilgün Bozalioğlu tarafından üretilen bez bebekler... 

 

| Toprağın bu vatanın en değerli unsuru olduğunu bilerek, topraklarımıza sahip olmak ve toprak kavramını somut olarak zihinlere yerleştirmek amacıyla Türkiye'de İlk kez Toprak Merkezi açılması... •2004 yılında TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca bu yapılan çalışma için Zara'ya gelmiş, 'TEMA olarak bizler yapabilirmiyiz' demişti... Toprak haberi 2004 tarihinde Sivas Zara Haber dergisi'nin 21. sayısında yayımlanmıştır.

 

 

Kurucusu olduğum Zara Kültür Araştırma Grubu olarak önerimiz;Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi'nce, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olmak üzere Sivas'ın sivil toplum kuruluşlarının önemli bir kısmı dahilinde şehrimiz Sivas'ın, Sivas'ı Tanıma ve Sivas'ı Tanıtma adına 'Bir Şehre Değer' katacak kazanımlarının dikkate alınarak sahiplenilmesidir.

 

 

Böylelikle; Sivas'ın folklorik, kültürel ve tarihi zenginliklerini, doğa ve çevreyi, köylerinin, yaylalarının fotoğraflanıp görsel tanıtımının yapılması ve yayınlarının çıkarılmasıyla Kültürümüzün Bereketli Toprağı Sivas ın Yeni Bir Yüzyılı'na ayrı bir değer katacaktır.

DİĞER YAZILARI KAZ GÖLÜ TURNALARI BU YIL ERKEN MART AYINDA GELDİ 01-01-1970 03:00 ZARA HÜKÜMET KONAĞI 01-01-1970 03:00 ZARA HÜKÜMET KONAĞI 01-01-1970 03:00 ZARA SAAT KULESİ 01-01-1970 03:00 Koca Reis 01-01-1970 03:00 Sivas'da MUZAFFER SARISÖZEN RADYOEVİ açılmalı... 01-01-1970 03:00 A n a d o L u'nun motiflerdeki folklorik renkleri paylaşılmalıdır hep... 01-01-1970 03:00 Z a r a'y ı A n l a t m a k... 01-01-1970 03:00 Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek'i tanımak, Zara'yı tanıtmaktır... 01-01-1970 03:00 SEN HİÇ KAĞNI GICILAMASI’NI DİNLEDİN Mİ?.. 01-01-1970 03:00 Halk Ozanı Âşık Veysel 01-01-1970 03:00 ZARA KONAKLARI'nın akıbeti merak ediliyor... 01-01-1970 03:00 50 yıl önce Zara'da açılan Türkiye İş Bankası'nın 50 yıl sonra kapatılması gündemde... 01-01-1970 03:00 Zara Konakları Kaderine Terkedilmemeli... 01-01-1970 03:00