Talat Paşadan Sinan Ateş’e…

Fatih UZUN

30-12-2023 15:59

 

İttihat ve Terakki'nin kurucularından ve önde gelen liderlerinden olan Talat Paşa'nın vefatının üzerinden 101 yıl geçti. Talat Paşa, tarihçi Keiser'e göre de modern Türkiye'nin eş kurucusudur. Bu tezi İlber Ortaylı da Talat Paşa'nın Cumhuriyet fikri olduğundan bahsederek desteklemiş oluyor.

Peki Talat Paşadan, Sinan Ateş’e tarih nasıl tekerrür etmiş?

Türk siyasi tarihinde, Türk milliyetçilerinin yalnızlaştırılması yönünden Talat Paşadan, Sinan Ateş’e değişen bir şey yok.

 

Mustafa Kemal Atatürk, Talat Paşanın vefatı öğrenince şöyle demişti:

“Zavallı Talat Paşa, kendisinin bir çapkın Ermeni kurşunuyla Berlin sokaklarında yere serildiğini işittiğim zaman ne kadar müteessir olmuştum!”

Talat Paşa şehit edileceğini biliyordu.

“Beni bir gün sokakta vuracaklar. Alnımdan kan akarak yere serileceğim.

Yatakta ölmek nasip olmayacak. Ziyanı yok, varsın vursunlar. Vatan, benim ölümümle bir şey kaybedecek değildir. Bir Talat gider, bin Talat yetişir!”

101 yıl sonra tarih tekerrür etti ve Sinan Ateş Ankara’da bir sokakta vuruldu.  Atatürk’ün cümleleri duygularımıza tercüman oldu.  Sinan Ateş İstanbul’da bir buluşmada dostlarına : “Benim kalemimi kırmışlar. Haberi geldi. Her an bir şey yapabilirler.”demiş.

O da Talat Paşa gibi kendisini öldürmeye gelecek olanları biliyordu.

Sinan Ateş’i şehit edenler unutmamalıdır!

"Ecdâdımızın heybeti ma'rûf-i cihândır. Fıtrat değişir sanma, bu kan yine o kandır."

Bir Talat gider, bin Talat yetişir!

Bir Sinan gider, bin Sinan yetişir!

DİĞER YAZILARI MUHSİN KİM ? 01-01-1970 03:00 Masallarda bir peri çıkar karşınıza gerçek hayatta Ezgi Öğretmen 01-01-1970 03:00 Türk Alfabe Birliği 01-01-1970 03:00 "Eğitimde İlk Adım: Hedef Belirlemenin Gücü" 01-01-1970 03:00