TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 03-03-2023 11:48   Güncelleme : 03-03-2023 15:24

Bina altlarındaki fırınlar depremde risk oluşturuyor (Gevrek beton tehlikesi)

Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası, 2011 yılındaki Van depreminin ardından yaptığı uyarıyı 2023 Kahramanmaraş depreminden sonra da tekrarladı ve bina altlarında ekmek, simit, pide ve lavaş fırını açılmasına izin verilmemesini talep etti.

Bina altlarındaki fırınlar depremde risk oluşturuyor (Gevrek beton tehlikesi)

Bina altlarında bulunan ekmek fırınları, yaydıkları yüksek ısı sebebiyle betonu kolay kırılır hale getirip, olası bir depremde faciaya davetiye çıkarıyor. 2014 yılında yapılan düzenlemeyle fırınların bina altlarına açılmasının önü kesildi. Ancak İstanbul'daki fırınların büyük çoğunluğu hala bina altlarında.

2014'te 14/7/2005 tarihli 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan işyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirildi: "Ekmek fırınlarının tahsili ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması (Ancak alışveriş merkezleri içinde bulunan 1000 metrekare ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket ve gross market ve megamarket gibi adlarla açılan işyerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz.)"

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu da fırın tehlikesine dikkat çekerek, "Fırınların olduğu yapılar, 1999 depreminde ciddi hasar aldı, yıkıldı ve içinde insanlar yanarak öldü. Yerel yönetimlere ruhsat verilirken bu yapılarda kontrol yapılmasını önerdik. Çünkü, sıcaklık betonu gevrek hale getiriyor. Gevrek beton, daha çok kırılma riskine sahip. Ruhsat verilmeden önce fırınların yalıtılması için gereken önlemlerin alınması lazım. Günümüzde fırınların isimleri değiştirildi. Başka isimler altında faaliyetlerine devam ediyorlar yine" dedi.

Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası adına yapılan yazılı açıklamada, uzmanların büyük depremler sonrasında, altında fırın olan çoğu binaların çöktüğünü hatırlattıklarına ve bina altlarında fırın yapılmaması gerektiğini söylediklerine vurgu yapıldı.

Açıklamada; 2011 Van depreminin ardından, Sendikanın da benzer uyarılarda bulunduğu ve özellikle İstanbul Valiliği’ne yazılı başvuruda bulunarak, bina altlarına ekmek, pide, lavaş ve simit fırını açılmamasını talep ettiği hatırlatıldı.


Sendika adına açıklama yapan Genel Başkan Çetin Keçeli, uzmanların uyarılarının dikkate alınması gerektiğinin altını çizerek;” Türkiye’nin bir çok yerinde deprem bekleniyor. Binaların derhal ve vakit geçirmeden güçlendirilmesi gerekiyor. Bu yapılırken de, özellikle altlarında unlu mamul üreten fırınların yer aldığı binların daha dikkatli bir şekilde elden geçirilmesi lazım. Biz yetkililere sesleniyoruz. Bina altlarında sadece ekmek değil pide, simit, lahmacun, lavaş fırınlarının da açılmasına izin verilmemeli” dedi.

.

AdminAdmin

Admin