EKONOMİ
Giriş Tarihi : 05-04-2023 00:42

Depremlerin Ekonomik Faturası da Yüksek Oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 şehri etkileyen depremlerde yaşanan yıkımdan dolayı 104 milyar dolar servetin kaybolduğunu söyledi.

Depremlerin Ekonomik Faturası da Yüksek Oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Haber Global yayınında gündeme ilişkin konuştu. Bakan Nebati, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik faturasını açıkladı.

Bakan Nebati, "Biz 104 milyar dolar bir servet kaybımız oldu ve 50 binin üzerinde insan kaybettik, yaralılarımız var. Orada farklı bir acı var.

Bizim afetzedelere en insani şekilde yaklaşmamız lazım, her şeylerini kaybettiler. Bakanlar bize sordu, ne yapacağız diye, ben de, sakın bu işe maliye olarak bakmıyoruz, insani bakıyoruz ve tüm talepler karşılanacak diyerek sahaya çıkın dedim" dedi.

"85 MİLYONA KADAR HEPİMİZ ETKİLENDİK"

Bakan Nebati, şunları söyledi: "Varlık yitimi bir fabrika yitimi değildir. Bir şekilde 14 milyondan 85 milyona kadar hepimiz etkilendik. Fabrika yıkılırsa varlığınızı yitiyorsunuz, bakkal dükkanınız, eskici bunu yitirdiyseniz bu da varlık yitimidir.

"ÜLKE İNŞA EDİYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, şehirler değil ülke inşa ettiklerini belirterek, “Bizim 4,5 milyon liralık bir bütçemiz var. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, şehirleri kuruyoruz demiyorum ben, ülke inşa ediyoruz.

 650 bin konut deyince bu kast ediliyor. Bizim bütçe üzerindeki bu yükü karşılamamız lazım ve servet kaybını giderecek tedbir almamız ve enflasyonla mücadele etmemiz lazım”dedi.

"ÜLKEMİZ ÜRETMEYE DEVAM EDECEK"

Üretimin devam ettiğimi dile getiren Bakan Nebati, “İhracat rakamları açıklandı. Deprem bölgesindeki kayıplardan dolayı bir azalma oldu ama Mart ayında toparlandık. Ülke üretmeye devam edecek, ihracat ve yatırıma devam edecek. Kasanın güçlü bir şekilde başlamasıyla da bir miktar nefes alıyoruz.”

"SERVET KAYBININ ETKİSİ İLK ÇEYREKTE GÖRÜLÜYOR"

Servet kaybının etkisinin ilk çeyrekte görüldüğünü belirten Bakan Nebati, “Bu benim inşaatçılardan duyduğum bir çağrı, biz çalıştıracak eleman bulamadık. Erdoğan'ın vaadi, ben bunu yapacağım diye, Murat Kurum'u da tebrik ediyorum. Ben de ona açık çek verdim, sen para hesabına girme, sen insanların başını sokabileceği evler için çalışmanı yap” diye konuştu.

AdminAdmin

Admin