EKONOMİ
Giriş Tarihi : 01-04-2023 12:37   Güncelleme : 01-04-2023 12:47

“Ne Bağ-Kur’u Ya, Biz Karnımızı Doyuramıyoruz”

Bağ-Kur pirimini ödeyemeyen esnaf; emekliliği hayal olarak görüyor: "Biz Karnımızı Doyuramıyoruz Ne Bağ-Kur’u" diyor.

“Ne Bağ-Kur’u Ya, Biz Karnımızı Doyuramıyoruz”

Yıllarca çalışan ancak BAĞ-KUR primini yatıramayan esnaf, emekliliği hayal olarak görüyor. Esnafın BAĞ-KUR primi 2023 yılında 2 bin 952 TL’ye çıktı. yapan bir esnaf, “Ne BAĞ-KUR’u ya. Biz karnımızı doyuramıyoruz. 12 yıldır BAĞ’KUR’umu ödemiyorum. 52 yaşındayım şu anda emekli olmam lazımdı” dedi. 17 yıldır pazarcı olarak çalışan Yüksel Işık ise, “Aldığımız para eve yetiyor. BAĞ-KUR’a yetmiyor. Sigortalı bir iş bile düşünüyorum. Bu şartlarda sigortalı bir iş daha iyi” diye konuştu.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve EYT'ye başvurular arttıkça BAĞ-KUR’lu esnaf emekliliği hayal olarak görüyor. Esnafın 2022 yılında bin 908 lira olan BAĞ-KUR primi, 2023 yılında 2 bin 952 TL oldu. 9 bin gün primini yatırabilen esnaf en düşük emekli maaşıyla emekliliğe ayrılabiliyor. Emeklilik hayalini bir kenara bırakan esnaf, ödeyemediği için BAĞ-KUR prim miktarını bile tam olarak bilmiyor.

 “ALDIĞIMIZ PARA EVE YETİYOR, BAĞ-KUR’A YETMİYOR”

Esnaf BAĞ-KUR primini yatıramadığını söylüyor. Kirada kaldığını, bir çocuk babası olduğunu belirten esnaf, birçok pazarcının BAĞ-KUR primlerini yatıramadıklarını belirterek  şöyle konuştu:

“Sigortasız çoğu esnaf. Geçim zor. Aldığımız para eve yetiyor. BAĞ-KUR’a yetmiyor. Sigortalı bir iş bile düşünüyorum. Bu şartlarda sigortalı bir iş daha iyi. Aldıkları maaş buradan daha yüksek. Kira 2,5 bin lira ödüyorum ama işin tersi benim de ev sahibim EYT’li olduğu için bu ay evine dönecek. Şu anda ben de ev bulamıyorum. En kötü 5 bin liradan aşağı ev bulamıyorum. Aylık kazancım asgari ücretin altında diyebilirim. Ben burada yevmiyeciyim. Sigortanı, BAĞ-KUR’unu yatıramıyorsun. BAĞ-KUR’u yatıramıyoruz. Ancak kendimizi idare ediyoruz.”

 “Ne Bağ-Kur’u Ya. Biz Karnımızı Doyuramıyoruz”

Borcunun gırtlakta olduğunu işaret eden bir pazarcı esnaf, “Ne BAĞ-KUR’u ya. Biz karnımızı doyuramıyoruz. BAĞ-KUR ceza geldi, üst üste binmiş. 12 yıldır BAĞ’KUR’umu ödemiyorum. Ben 52 yaşındayım şu anda emekli olmam lazımdı” dedi.

 

AdminAdmin

Admin