TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 25-02-2023 16:40   Güncelleme : 25-02-2023 17:18

Sivas Demir Çelik Devletleştirilsin, Tam Kapasite Çalışsın

Hali hazırda elektriği ve suyu kesik olan fabrika, son yıllar ağır kış şartları ve bakımsızlığı sebebiyle çürümeye terk edilmiş durumda.

Sivas Demir Çelik Devletleştirilsin, Tam Kapasite Çalışsın

Halk Tepkili; Sivas Demir Çelik Devletleştirilsin, Tam Kapasite Çalışsın.

Bu Zaman Değilde Ne Zaman ?

Sivas Demir Çelik Fabrikası çalışmalıdır diyerek yetkililere sesleniliyor.

Deprem bölgesine yakınlığı, üretim sisteminin hurda işleme olarak kurulan fabrikanın deprem bölgesinden gelecek hurdayı Türk ekonomisine tekrar kazandırması açısından önemli olduğu belirtildi.

Akademisyenler ve duyarlı vatandaşlar; Aynı zamanda fabrikanın sivas ekonomisine yeniden kazandırılması içinde bir Fırsat.

Lütfen ülkemizi seviyorsanız bunu değerlendirin diyerek seslendiler;

Devletime çağrımdır.

Sivas milletvekillerine çağrımdır.

Sivas idarecilerine çağrımdır.

Sivas basınına çağrımdır.

SİVAS DEMİR ÇELİK DEVLETLEŞTİRİLSİN, TAM KAPASİTE ÇALIŞSIN. BU ZAMAN DEĞİLDE NE ZAMAN ?diye sorarak tepkisini sosyal medya hesabından dile getirdi.

Sivas'ta özelleştirildikten sonra yaşanan sorunlarla gündemden düşmeyen ve yaklaşık 1 yıldır kapalı bulunan Sivas Demir Çelik Fabrikası (SİDEMİR) yeniden üretime başlamalı Fabrika, borçları yüzünden kapanmıştı.

*1989’da kurulan tesis, Türkiye’nin en modern haddehanesi olarak kuruldu. 300 milyon Dolar harcanan tesis 1998’de özelleştirildi.
*TMSF’nin 2005 yılında el koyduğu fabrika 2006 yılında Erol Evcil’in denetimine geçti.

*Tam kapasite çalışınca 35 bin ton üretim yapan tesis, kâr elde eden bir işletme.

*Hali hazırda elektriği ve suyu kesik olan fabrika, son yıllar ağır kış şartları ve bakımsızlığı sebebiyle çürümeye terk edilmiş durumda.

300 milyon dolar yatırım yapılan Sivas Demir Çelik şimdilerde atıl durumda

 

Sivas Demir Çelik Tesisleri Projesi ve Kapasitesi

PROJE ADI

:

Sivas Demir Çelik Tesisleri Projesi

YER

:

Körtuzla - Sivas / TÜRKİYE

İŞİN TİPİ

:

Çelikhane ve haddehaneden oluşan ana birimler ile akaryakıt tesisleri, atölye, ambar, tamirhane, 12,300 m³/saat kapasiteli su hazırlama ve soğutma tesisi, 2,000 Nm³ kapasiteli oksijen tesisi ve trafosu, 500 m³/gün kapasiteli atık su arıtma tesisi, ısı santralı, idare ve hizmet binaları, ilgili altyapı ve peyzaj işleri ile lojmanlar, alışveriş merkezleri, ilkokul, lokal, cami, konukevi vs.den oluşan sosyal binaların anahtar teslimi inşaatı

TÜM ÜRETİM TESİSLERİ

   

KAPALI ALANI

:

80.000 m²

HADDEHANE KAPASİTESİ

:

400,000 ton/yıl

ÇELİKHANE KAPASİTESİ

:

450,000 ton/ yıl sıvı çelik


AÇIKLAMA

Proje kapsamında belirtilen işlere ilave olarak tesis çevre bağlantı yolları ve 17 kilometre uzunluğunda demiryolu hattının altyapı ve sanat yapıları ile beraber inşası gerçekleştirilmiş olup, imalatı ve montajı yapılmış olan çelik konstrüksiyon miktarı 10,000 ton civarındadır.

 

Türk çelik sektörünün yaklaşık 18,5 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesi olduğunu belirten Yayan "Buna karşın şimdiye kadar en çok 15,5 milyon ton üretti. Konteyner için şu anda ihtiyaç duyulan rakam 80 bin ton civarında. Dolayısıyla bu bizim toplam üretimimizin sadece yüzde 1'ine tekabül ediyor.

Benzer şekilde orada gerçekleştirilmesi planlanan inşaat yatırımları için 4-5 ay içerisinde yaklaşık 4 milyon ton civarında bir inşaat demirine ihtiyaç duyuluyor.

Öyle ise hali hazırda atıl vaziyette bulunan bu fabrika neden işlevsel hale getirilmemektedir.

Biran önce yasal işlemler gerçekleştirilerek, deprem bölgesindenden çıkarılan demir hurdasının işlenmesi suretiyle yeniden geridönüşüm sağlanarak iç pazarada kullanılması ve devlet bütçesine katkı sağlanması sağlanmalıdır.

AdminAdmin

Admin