‘Duyuların İnterneti’ Alışveriş Deneyimine Yeni Bir Soluk Getirecek

İstanbul Kent Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Duygu Aydın Aslaner; Her geçen gün yaşamımıza dahil olan yeni teknolojiler birçok alanda olduğu gibi alışveriş pratiklerinde de büyük değişimler yaratmaktadır dedi.

TEKNOLOJİ - 10-12-2023 14:56

‘Duyuların İnterneti’ Alışveriş Deneyimine Yeni Bir Soluk Getirecek

 Öğretim Üyesi Doçent Dr. Duygu Aydın Aslaner; Her geçen gün yaşamımıza dahil olan yeni teknolojiler birçok alanda olduğu gibi alışveriş pratiklerinde de büyük değişimler yaratmaktadır. Bu noktada “Dijital teknolojilerin beş insan duyusunu simüle etme yeteneği ile “Duyuların İnterneti” dijital ve fiziksel dünyanın giderek daha fazla entegre olduğu bir tablo çiziyor. Duyuların İnterneti alışveriş deneyimine yeni bir soluk getirecek” diyen, İstanbul Kent Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Duygu Aydın Aslaner ile konuştuk. “Dijital Çağda Tüketicinin Duyularına Hitap Etmek: Çoklu Duyusal Pazarlama Üzerine Bir Araştırma” adlı çalışmasıyla farklı bir bakış açısı sunan Aydın Aslaner konu hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Duyuların İnterneti, alışveriş deneyimini nasıl şekillendirecek?

"Duyuların İnterneti", görme, işitme, dokunma, koku alma ve tatma gibi duyusal deneyimleri dijital platformlara entegre etmeyi ifade eder. Gelecekte ‘Duyuların İnterneti’ne geçiş, tüketicilere benzersiz bir özgürlük alanı sunacaktır. Bu geçişin özellikle tüketicinin alışveriş deneyiminde algıladığı riskleri azaltma potansiyeli yüksektir. COVID-19 pandemi süreci, dijital alışverişin önemli bir dönemecini oluşturmuştur. Bu dönemecin temelinde, tüketicilerin salgın koşulları nedeniyle alışveriş alışkanlıklarını dijital platformlara yönlendirmesi yatmaktadır. Ancak, her tüketicinin bu değişime aynı şekilde uyum sağlamadığı da bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Dönüşümün tam anlamıyla (beş duyuya hitap eden bir şekilde) tasarlanmış bir dijital duyusal deneyimle gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Yani, tüketicilere gerçek bir alışveriş deneyimi sunmak adına, dijital platformlarda beş duyuya hitap eden zengin ve etkileşimli bir ortam oluşturulması gerekiyor. Çoklu dijital duyusal deneyimlerin, tüketicinin zihninde çevrim içi alışverişin yarattığı soyutluk algısını ortadan kaldırma potansiyeline sahip olacağı kanısındayım.

Gençlerin hızla değişen trendlere ve yeniliklere olan duyarlılığı, duyusal pazarlama stratejilerini sizce nasıl etkiler?

  1. yüzyılda genç tüketiciler, kendilerine sunulan kısıtlı fırsatlarla sınırlı kalmak istemiyorlar. Yeni nesil tüketiciler, hızla gelişen teknolojileri benimseyen ve deneyimlemekten keyif alan bireyler olarak öne çıkıyor. Çoklu duyusal pazarlamanın tüm yönlerini deneyimlemeye kararlı olan bu grup, sadece dijital ortamda değil, aynı zamanda fiziksel mekanlarda da teknolojiyi kullanarak yenilikçi deneyimler yaşamak istiyor. Markalar da bu değişen taleplere ayak uydurabilmek adına fiziksel ortamlarda da teknolojiyi etkili bir şekilde kullanarak fijital deneyim alanları oluşturma çabasında. Yapılan araştırmalar ve geliştirilen prototipler, bu yönde atılan adımların sektörde nasıl önemli bir etki yaratabileceğine dair önemli kanıtlar sunuyor. Bu süreç, genç tüketicilerin beklentilerini karşılamak ve onlara daha zengin, farklı deneyimler sunmak adına önemli bir evrimin habercisi olarak karşımıza çıkıyor.

Son olarak, dijital dünyada markalara tavsiyeleriniz nelerdir?

Yapay zekâ (AI), metaverse, hologramlar, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), karma gerçeklik (MR) ve genişletilmiş gerçeklik (XR) gibi teknolojilerle fiziksel bir alışveriş deneyiminin dijital dünyada mümkün olabileceğini ve tüketicinin tüm duyularını etkileyebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle, markaların gelişen teknolojileri sıkı bir şekilde takip etmeleri ve bu teknolojileri pazarlama stratejilerine entegre etmeleri büyük bir önem taşıyor.

Formun Üstü

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
ASELSAN’ın Faaliyet Alanları ve Kariyer Olanakları’ Konulu Seminer Düzenlendi.

ASELSAN’ın Faaliyet Alanları ve Kariyer Olanakları’ Konulu Seminer Düzenlendi.

19-04-2024 - TEKNOLOJİ

ÇEDAŞ’ın gönüllüler ekibi profesyonel “arama-kurtarma” personeli oldu

ÇEDAŞ’ın gönüllüler ekibi profesyonel “arama-kurtarma” personeli oldu

18-04-2024 - TEKNOLOJİ

sanalbasin.com üyesidir