Karasu Bakan’a Sordu: “Besicilere Destek Olacak Mısınız?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, şap hastalığı sebebiyle ikinci bir emre kadar kapatılan ve Türkiye’nin en büyük büyük canlı hayvan pazarlarından biri olan Şarkışla Canlı Hayvan Pazarı ve hızla yayılan şap hastalığına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

YEREL - 18-12-2023 11:47

Karasu Bakan’a Sordu: “Besicilere Destek Olacak Mısınız?”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın yanıtlanması için soru önergesi veren CHP’li Karasu, hastalığın ithal hayvanlardan kaynaklandığı iddialarının doğru olup olmadığını sordu ve “Şap nedeniyle hayvan alım satımının durdurulması, süt ve et üreticileri ile besicilerin ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmaktadır. Zor durumda bulunan üreticilere destek olacak mısınız” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, şap hastalığı sebebiyle ikinci bir emre kadar kapatılarak karantinaya alınan Türkiye’nin en büyük büyük canlı hayvan pazarlarından biri olan Şarkışla Canlı Hayvan Pazarı ile ilçe genelinde yayılan şap hastalığına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Hastalığın ithal hayvanlardan kaynaklandığı iddialarının doğru olup olmadığını soran Karasu, “Şap nedeniyle hayvan alım satımının durdurulması, süt ve et üreticileri ile besicilerin ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmaktadır. Zor durumda bulunan üreticilere destek olunacak mıdır” diye sordu.

Türkiye’nin en büyük büyük canlı hayvan pazarlarından biri olan Şarkışla’daki Canlı Hayvan Pazarı şap hastalığının hızla yayılması nedeniyle geçen Cuma günü ikinci bir emre kadar kapatıldı ve karantinaya alındı. İl Merkez Komisyonu tarafından alınan acil karar doğrultusunda ilçe sınırları içerisinde merkez ve köylerde tespit edilen şap hastalığının artış göstermesi üzerine alındığı belirtilen karar ile ilgili iddialar TBMM gündemine taşındı. 

İTHAL HAYVANLARDAN MI GELDİ?

Şap hastalığının, bölgede geçimini hayvancılıktan sağlayan besi üreticilerini tedirgin ve mağdur ettiğini vurgulayan Karasu, “Geçtiğimiz kurban bayramı öncesinde görülen hastalık, yeterli tedbirler alınmadığı için yine görülmüştür. Avrupa’da neredeyse yok sayılacak kadar az görülen bu hastalığın Türkiye’de sık görülmesi zaten zor durumda olan besi üreticilerini güç bir durumda bırakmaktadır. Hastalığın, yeterli aşı yapılmadığı ve ithal hayvanlardan kaynaklandığı iddialarının da araştırılması gerekiyor. Hayvan ev et ithalatı da besicilerimizin kabusu olmuştur ve bu yolla gelen bütün hayvanlar hassasiyetle incelenmelidir. Ayrıca, özellikle ithal hayvanların kesin dönemlerinin yaklaşmasıyla birlikte bu hastalığın ortaya çıkması arasında bir bağlantı var mıdır? Şap nedeniyle pazarın kapatılması ve hayvan alım satımının durdurulması, süt ve et üreticileriyle geçimini hayvancılıktan sağlayan vatandaşlarımızın ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmaktadır. Zor durumda bulunan üreticilere mutlaka destek olunmalıdır” diye konuştu.

ÜRETİCİYE DESTEK OLACAK MISINIZ?

CHP’li Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması talebiyle TBMM'ye verdiği önergede ise şu soruları yöneltti:

-Son hastalığın görülmesinin gerekçesi nedir? Hastalığın, yeterli aşı yapılmadığı veya ithal hayvanlardan kaynaklandığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda alınan önlemler nelerdir?

-Sivas’ta son bir yıl içinde kent özelinde ithal edilen büyükbaş hayvan varlığı sayısı nedir? İthal hayvanların kesin dönemlerinin yaklaşmasıyla birlikte bu hastalığın ortaya çıkması anda bir bağlantı var mıdır?

-Sivas özel olarak gösterilmek üzere hastalığın daha fazla yayılmaması için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?

-Süt ve et üreticileri ile besicilerin şap hastalığından kaynaklanan mağduriyetlerini gidermek için bir çalışma yapılmış mıdır? Üreticilerin zararlarının tazmin edilmesi için yapılacak çalışmalar nelerdir?

- Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, ülkemizin diğer bölgelerinde de görülen şap hastalığı ile ilgili Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? Hayvan pazarlarını kapatma ve karantinaya alma haricinde ne tür önlemler alınmıştır?

- Şap hastalığı nedeniyle et ve süt üretiminde yaşanan ekonomik kaybın boyutu nedir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, her bölge ayrı olarak gösterilmek üzere kaç hayvan şaptan etkilenmiştir; kaçı telef olmuştur?

- Bakanlık olarak, Sivaslı üreticilerin kayıplarının karşılanması için bir destek programı planlanmakta mıdır? Planlanıyorsa içeriği nedir?

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
36'ncı Talimgah Alayı Şehitliği, hikayesi ile duyanları duygulandırıyor

36'ncı Talimgah Alayı Şehitliği, hikayesi ile duyanları duygulandırıyor

18-03-2024 - YEREL

Hafik İlçesi Doğalgaza Kavuşuyor

Hafik İlçesi Doğalgaza Kavuşuyor

14-03-2024 - YEREL

sanalbasin.com üyesidir