Tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi başvuruları başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı'nın başvuruları, 3 Ocak 2024 tarihinde resmi olarak başladı.

EKONOMİ - 09-01-2024 23:41

Tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi başvuruları başladı

https://www.tarimorman.gov.tr/Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı'nın başvuruları, 19 Şubat tarihine kadar www.tarimorman.gov.tr adresinden online olarak yapılabilecek.

Destekleme programı, tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri ve yeni yatırımları teşvik etmeyi hedefliyor. Program kapsamında gerçekleştirilecek tarıma dayalı yatırımlara yüzde 50 hibe verilecek.

Ekonomik yatırım konularında, hibeye esas proje tutarı üst limiti; yeni tesis niteliğindeki başvurularda 14 milyon lira, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 12 milyon lira, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda ise 10 milyon lira,  hibeye esas proje tutarı alt limiti ise 3 milyon lira oldu. Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı üst limiti 3 milyon lira, alt limiti ise 100 lira olarak açıklandı.

Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla sahip olmak isteyenlerin başvuruları Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında kabul edilmesi gerekiyor.

 Yatırımcılar hibeye esas proje tutarının %50’si oranındaki katkı payını, ayni katkıyı ve toplam tutara ait Katma Değer Vergisi (KDV)’nin tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü tutulacak.

 

Ekonomik yatırım konuları:

1. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar

2. Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar.

3. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik yatırımlar
4. Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar
5. Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar

 

Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konuları:

1. Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,

2. Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar,

3. Bilişim sistemleri ve eğitimi (akıllı tarım uygulamaları),

4. El sanatları ve katma değerli ürünler,

5. İpek böceği yetiştiriciliği,

6. Su ürünleri yetiştiriciliği,

7. Tarımsal amaçlı örgütler için makine parkları,

8. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği

 

İki-üç kat arttı

Bu yıl proje tutarları iki ve üç katına çıkartıldı. Yeni tesisler için 2023 yılında 7 milyon TL olan tutar 14 milyona, tamamlama projelerinde 5 milyon liradan 12 milyon liraya çıktı.  Ayrıca, kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon projelerinde 4 milyon liradan 10 milyon liraya, kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında ise 1 milyon liradan 3 milyon liraya yükseltildi.

Bu yılki destek programıyla, tarım sektöründe faaliyet gösteren girişimcilere önemli fırsatlar sunulması beklenirken, başvuruların yoğun ilgi görmesi ve kırsal kalkınmaya olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

 

Başvuru formu:

Başvuru formu için tıklayınız

 

 

Uygulama Rehberi;

Rehber için tıklayınız

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam geldi

Uçak biletlerinde tavan fiyata zam geldi

29-04-2024 - EKONOMİ

 “Sanayide Kadın Eli Kalkınmanın Temeli”

“Sanayide Kadın Eli Kalkınmanın Temeli”

29-04-2024 - EKONOMİ

sanalbasin.com üyesidir