Zara’da Habeş Buğdayı’nın Hasadı Yapıldı

Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Zara’da ata tohumundan yetiştirilen ‘Habeş Buğdayı’nın hasadına katıldı.

YEREL - 28-08-2023 14:35

Zara’da Habeş Buğdayı’nın Hasadı Yapıldı

İsmini Zara’nın kuzey bölgesi olan Habeş'ten alan, “Yerli Tohuma Sahip Çık” teması kapsamında; Zara Sanayici İşadamları Derneği öncülüğünde; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleriyle ZASİAD tarafından başlatılan projeyle yetiştirilen ‘Habeş Buğdayı’nın hasadı yapıldı.

Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Zara’da ata tohumundan yetiştirilen ‘Habeş Buğdayı’nın hasadına katıldı.

İlçeye bağlı Ekinli Köyü düzenlenen hasat programına, Sivas Milletvekilleri Abdullah Güler, Rukiye Toy, Zara Kaymakamı Meriç Dinçer, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı.

-Habeş Buğdayı Üretimini Geliştirmek İstiyoruz

Zara Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şenel Çobanoğlu, ZASİAD olarak amaçlarının bölgede habeş buğdayı üretimini geliştirmek olduğunu ifade ederek, “Organik tarımla alakalı iklim değişikliği, kuraklık ve kıtlık sıkıntıları oldu. Bu noktada organik tarımı herkese duyurmak ve bu konunun önemine dikkat çekmek için çaba sarf ediyoruz. Bugün buraya gelerek bizleri yalnız bırakmayan başta Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Sivas Milletvekili Rukiye Toy ise üreten ve alın teri ortaya koyan çiftçilerin her zaman yanında olduklarını ifade ederek, habeş buğdayı hasadının bereketli olması temennisinde bulundu. Sivas tarımın geliştiğine dikkat çeken Milletvekili Toy, “Zara ilçemizde uygulanan bu projeyle habeş buğdayı üretimi daha çok artacak, çiftçinin yüzü gülecek.” dedi.

 

 

-Sivas Buğday Üretiminde Önemli Bir Kaynağa Sahip

Sivas Milletvekili Abdullah Güler’de yaptığı konuşmada;Sivas'ımız ülkemizin en önemli buğday depolarından biri, üretim sahalarından biri. Geçmiş yılların ortalamasına baktığımızda, yıllık 800 bin ton ile bir milyon ton arasında buğday üretiyoruz. Sivas'ımız bu üretimle ülkemiz için önemli bir kaynağa sahip. Zara, bu üretim merkezlerinden önemli bir noktada bulunuyor. Sayın Valimizle birlikte habeş tohumu, ata tohumlarımızdan gelen, genleri bozulmamış ve gelecek nesillere aktardığımız habeş tohumları üzerinde ilk hasadımızı gerçekleştirdik.” dedi.

-Organik Tarımı Destekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde, Sivas İl Tarım Müdürlüğü’nün organik tarım konusunda çiftçilerimize ve hemşerilerimize her türlü desteği sunduğuna dikkat çeken Güler, “Gelecek nesillerimiz için, özellikle küresel iklim değişikliği ile tohum genlerini korumak ve organik tarımı desteklemek daha da önemli hale gelmiştir. Günümüzde birçok tohum genetik olarak değiştirilmiş ve GDO'lu hale getirilmiştir. Ancak Tarım Bakanlığımız ve İl Tarım Müdürlüğümüzün öncülüğünde, ata tohumumuz olan habeş tohumunun ekimi geniş bir alana yayılmış ve yayılmaya devam edecektir. 2023 yılı hasat dönemi ülkemiz için oldukça bereketli geçti. Yıllık 18-19 milyon ton arası üretim yapan ülkemiz, bu dönemde 22-23 milyon ton gibi bir rekor üretimle kapanacak. Rabbim gelecek yıllarda da bu bereketi devam ettirsin” diye konuştu.

-Ata Tohumu Yaşatılacak, Daha Çok Yaygınlaşacak

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek de geçtiğimiz yıl ZASİAD öncülüğünde Zara Sedille köyünde habeş buğdayı hasadı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Bugün de ikinci hasadımızı gerçekleştirmek için buradayız. Ata tohumumuz habeş tohumunun yaygınlaşması adına, yaşatılması adına, bizden sonraki nesillere de aktarılması adına önemli bir proje. Ben bu projenin hayata geçirilmesinde emeği olan ZASİAD başkanımıza, İl Tarım Müdürlüğümüze ve üniversitemize teşekkürlerimi iletiyorum. İnşallah bu çaba ve çalışmalarımızla ata tohumumuz yaşatılacak, daha çok ekilecek, yaygınlaşacaktır. Küresel ısınmanın, iklim değişikliğinin yaşandığı ve tarımın öneminin ortaya çıktığı bu günlerde böyle organik bir buğdayın yaygınlaşmasına bu proje vesile olacak inşallah. Aynı zamanda bu tohumun önemli bir özelliği var; protein değerinin çok yüksek olması ve bundan sonraki üretilecek tohumlar için gen kaynağı teşkil etmesidir. Bu anlamda oldukça önemli bir proje” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Yılmaz Şimşek, Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ile birlikte biçerdöverle Habeş buğdayının hasadına katıldı.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
36'ncı Talimgah Alayı Şehitliği, hikayesi ile duyanları duygulandırıyor

36'ncı Talimgah Alayı Şehitliği, hikayesi ile duyanları duygulandırıyor

18-03-2024 - YEREL

Hafik İlçesi Doğalgaza Kavuşuyor

Hafik İlçesi Doğalgaza Kavuşuyor

14-03-2024 - YEREL

sanalbasin.com üyesidir