“YA İSTİKLAL YA ÖLÜM” Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresi’ne dayanan sözüdür. Nutuk’ta da bulunan hali, bu kararın dayandığı en güçlü muhakeme ve mantık şuydu.Temel İlke, Türk Milletinin haysiyeti ve şerefli bir Millet olarak yaşamasıdır.
4 Eylül 1919 tarihi milli mücadelemiz için anıt tarihlerden birisidir. Bugün Sivas Kongresi toplanmıştır.Bu kongre Mustafa Kemal’in Amasya Genelgesi’ni açıklamasının ardından I. Dünya Savaşı’ndan sonra ağır yara alan ve işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak, Türk milletinin tam bağımsızlığını sağlamak amacıyla çareler aramak için seçilmiş ulus temsilcilerinin Sivas’ta bir araya geldiği kongredir.
Sivas Kongresi, 4 Eylül 1919-11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ve aynı zamanda ulusal bir kongre niteliği de taşıyan, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir kongredir.
Milli Mücadelenin milli azimle ve milli bir yolla çözülmesi gerektiğini savunan Mustafa Kemal Paşa yanındakilere şöyle diyecektir;
Biz başarılı olacağız. Buna şüphem yok. Acaba zafere kavuştuğumuz ve memleketi kurtardığımız zaman Osmanlı ricali (ileri gelen yöneticileri) utanç duyabilecekler mi? Öyle bir manda istenecek veya verilecekmiş ki, hâkimiyet hakkına, dışarıda temsil hakkımıza,
bağımsızlığımıza,vatanımızın bütünlüğüne dokunulmayacakmış. Buna, Amerikalılar değil, çocuklar bile güler. Her şeyin başında Amerikalılar kendilerine hiçbir menfaat temin etmeyecek bir mandayı niçin kabul etsinler ki? Amerikalılar bizim kara gözlerimize mi aşık olacaklar! Bu ne hayal ve ne gaflettir! Hayır paşalar hayır, hayır, beyefendiler hayır, hayır, hayır hanımefendiler hayır, manda yok, “Ya İstiklal Ya Ölüm var.”
“MADDELERLE SİVAS KONGRESİ’NİN ÖNEMİ”
1-Kongreler dönemi kapandı.
2-Misâk-ı Millî esasları belirlendi.
3- Temsil Kurulu bütün vatanı temsil eder hâle geldi.
4- Millî birlik ve beraberlik büyük oranda sağlandı.
5 Ulusal örgütlenme tüm vatanı kapsadı.
6-Gücünü halktan alan yeni bir otorite ortaya çıktı.
7- Mustafa Kemal lider olarak benimsendi.
8-Erzurum Kongresi kararları ulusallaştı.
9-Mondros Mütarekesi reddedildi.
10-Sivas Kongresi milleti temsil eden tek kurul oldu.
11-Tam bağımsızlık ve millî egemenlik ilkeleri temel prensip olarak kabul edildi.
12-Mandacılık kesin olarak reddedildi.
13-Kuva-yı Milliye cepheleri arasında kumanda birliği sağlandı.
Sivas Kongresi, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın doğum yeridir. Bu doğumu hem Sivas’ın doğası, hem de tarihi hazırlamıştır.
Sivas, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı önemli bir ilimizdir. Kongre döneminde Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ev sahipliği yapmıştır. Atatürk o dönem 108 gün Sivas’ta ikamet ederek kongre süresince delegeleri tek tek kontrol ederek çağrılmasına ve 4 Eylül 1919'da kongrenin gerçekleşmesini sağlamıştır.
Kısacası, Sivas Cumhuriyeti’mizin temellerinin atıldığı bir İl, Cumhuriyeti’mizin “Ufukta açan güneşidir”
Bir hilal uğruna nice nice güneşler batırmak zorunda kaldık. Yeryüzünde yaşama hakkımızı belgeleyen İstiklal Savaşı’mız, yalnızca cephede sürdürülmedi. Asıl savaş, cephenin ardında yaşanan siyasi bir savaştı. Mustafa Kemal Paşa önderliğinde sürdürülen siyasi savaşın en önemli noktaları ise hiç şüphesiz ülkenin çeşitli yerlerinde yapılan kongrelerdi. Bu kongrelerin başında gelen Sivas kongresi sayesinde halkın bütünlüğü sağlandı ve ulusal mücadele güç kazandı.
Umutsuz durumlar yoktur!
Ancak her şeye rağmen büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Umutsuz durumlar yoktur; umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” sözü rehberimiz olmaya devam edecektir.
Cumhuriyet, bizim üç bin yıllık çabamızın sonucudur.
4.Eylül Sivas Kongresi’nin 105.Yılı kutlu olsun.
NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere;
Hoşça kalın.