Ortaokul ve liselerde ortak sınavlar başlıyor!

Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, resmi gazetede yayımlanarak okul öncesinden 12. sınıfa kadar olan kademelerde ölçme değerlendirme uygulamalarına yeni bir perspektif kazandırdı.

EĞİTİM - 26-12-2023 11:54

Ortaokul ve liselerde ortak sınavlar başlıyor!

Bu değişikliklerin bir sonucu olarak, ortaokul ve liselerde "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere üç farklı düzeyde ortak yazılı sınavlar yapılacağı belirtildi.

Bakanlık, öğrencilerin gelişimini izlemek, müfredatın okullar arasında daha tutarlı bir şekilde işlenmesini sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ve "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını, "ülke genelinde ortak yazılı sınav" olarak düzenleme kararı almıştı.

Bu çerçevede, ülke genelindeki ilk ortak yazılı sınavlar yarın gerçekleştirilecek. 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için bu sınavın ardından, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için ise 27 Aralık Çarşamba günü ortak sınavlar düzenlenecek.

Sorular, Bakanlık tarafından hazırlanacak ve sınav, okullar tarafından gerçekleştirilecek. Sınav sonrasında öğrenci cevap kağıtları il ölçme değerlendirme merkezlerine gönderilerek değerlendirme işlemi yapılacak.

Öğretim yılına özel olarak hayata geçirilen bu ortak sınav uygulamasında, öğrencilere dağıtılacak sorular, ücretsiz olarak temin edilebilen ders kitaplarından esinlenerek hazırlanacak. Sınavlar, diğer yazılı sınavlar gibi zorluk ve kapsam açısından değerlendirilecek, ancak öğrencilerin sıralanması, okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak.

Bu değişikliklerin temel amacı, eğitim müfredatının daha tutarlı bir şekilde uygulanması ve öğrencilerin güvenilir ölçme araçları ile değerlendirilmesini sağlamak olarak belirtiliyor. Ortak sınavlar sonuçlarına göre öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak, okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılamayacak.

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları düzenlenecek ve bu sınavlar ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yönetilecek. Öğrencilere uygulanacak sınavlar, öğretmenler tarafından okulda yapılacak ve ölçme değerlendirme ilkelerine göre hazırlanan sorular içerecek.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"

03-05-2024 - EĞİTİM

ZARA İLÇE MİLLİ EĞİTİME YENİ MÜDÜR ATANDI

ZARA İLÇE MİLLİ EĞİTİME YENİ MÜDÜR ATANDI

02-05-2024 - EĞİTİM

sanalbasin.com üyesidir