https://www.sivaskizilirmak.net/files/uploads/user/7684e5225ab986f6b32ed950eec5621d-56a1589789731bdf0f79.jpg
İsmail YILDIRIM

KENT MEYDANI, KAVŞAKLAR VE ANITLAR

29-11-2023 19:43

Sivas Kent Meydanı; diğer şehirlerin meydanlarıyla karşılaştırıldığında hem büyüklük hem de kendine özgü özellikleriyle dikkat çekmektedir. Meydan; Selçuklu eserleri ‘’Çifte minareli Medrese, Buruciye medresesi, Şifaiye Medresesi, han, hamam kalıntıları’’ ve Osmanlı eserleri Valilik Binası, Kale Camii, Kongre Binası, Jandarma Binası’’ ile Cumhuriyetin Temellerinin Sivas’ta atıldığını gösteren dönemi bina ve parkları ile tarih, bilim, sanat ve kültürü içerisinde barındıran sosyal etkinliklerin yapılabildiği, yaya ve araç trafiğine açık bir alandan oluşmaktadır. 

2002-2006 Sivas Valiliği yapan o dönem Dr. Şimdi ise Prof. Dr. Hasan CANPOLAT zamanında kent meydanı çalışması projelendirilerek hayata geçmeye başlamıştı. Gerek Sayın Canpolat ve sonrasında Sivas’ta görev yapan valilerimizin projeye destekleri, gerekse Belediye Başkanlarımızın çalışmalarıyla bu günkü halini alan meydan çalışması takdire şayan ve önemli eserler bütününü oluşturmuştur. 

 Son zamanlarda benzer çalışmalar Sivas belediyesince hızla devam ettirilmektedir. Sivas halkının kahir ekseriyetle onaylamadığı estetik kaygılarına farklı mecralarda kulak misafiri olduğumu bildirmek istiyorum. Buradan hareketle hemen hemen her büyük kavşağa anıt yapılması ve bu anıtların anlamlarıyla tasarımlarının uyumlu olması arzu edilmektedir. Anıtların fiziksel, sanatsal özellikleri için bu işte uzman, yetkin kişi ve Cumhuriyet Üniversitenin ilgili fakültelerinin de görüş ve desteğinin alınması şarttır. Çünkü şehirde yapılan anıtların görselliği ile konumlandırılmasının yanlış olduğu dillendirilmektedir. Buna bir örnek verecek olursak; Şehre yapılan anıtların belki de en güzeli Alibaba Mahallesi'nde Aşık Veysel Bulvarı ile Abdulvahabi Gazi Caddesi'nin kesiştiği kavşağa ünlü halk ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu adına yapılanı olmuştur. 

Anıt çok güzel tasvir edilmesine rağmen yer seçimi de bir o kadar da yanlış olmuştur. Akıllara gelen ilk soru Anıtın yerinin neden Alibaba kavşağında olduğudur. Aşık Veysel Dünya çapında ün yapmıştır. Şehrimizin tanıtımına Eserleriyle katkı sağlamaya devam etmektedir. Aşık Veysel Soy bakımından tamamen Türk, Din bakımından Müslüman, Mezhep bakımından Alevi Geleneğinden olduğu bilinirken, her dizesinde birlik beraberlik vurgusunu öne çıkardığını görürüz. Birkaç mısra ile örnek verecek olursak, farklı dizeleri alt alta sıraladığımızda Türk Milletinin nasıl bir bağlayıcısı ‘’Çimentosu, Tutkalı’’ olduğunu görebiliriz.

Aslım Türk'tür, elhamdülillah Müslüman

Şükür Amentü'ye etmişim iman.

Kalbime yaraşmaz şirk ile güman

Kalbimiz nur ile dolu sayılır.

Ben giderim adım kalır 

Dostlar beni hatırlasın 

Düğün olur bayram gelir

Dostlar beni hatırlasın  

 

Kürt’ü Türk’ü Çerkes’i 

Hep Âdem’in oğlu kızı 

Beraberce şehit gazi 

Yanlış var mı ve neresi 

Kuran’a bak İncil’e bak 

Dört kitabın dördü de Hak 

Hakir görüp ırk ayırmak 

Hakikatte yüz karası

 

Şu âlemi yaratan bir 

Odur külli şeye kadir 

Alevi Sünnilik nedir 

Menfaattir varvarası

 

Bakamaz mısın insanların işine 

Kötülükler doğar peşi peşine 

Mezhep kavgasına din döğüşüne 

Sanki varıp sığmamışlar cennete.   

 

Dizelerinde görüldüğü üzere Ozanımızı anlatan anıtın sadece bir mahalleye ait olmadığıdır. Bir an önce Aşık Veysel Şatıroğlu Anıtının Alibaba Mahallesi kavşağından, şehrimizin en merkezi yerine hatta Hükümet Meydanında uygun görülecek bir alana taşınması lazımdır. Böylece Şehre gelen ziyaretçilerin Tarih, Kültür, Sanat içerikli açık hava müzesi niteliğinde ki Kent Meydanına ilave anlam katacağı kanaatindeyim. 

 Yine yeni yapımı tamamlanan Yenişehir Kavşağı üzerine Ay Yıldız Temalı oldukça büyük bir anıt yapılmış olup. Bahse konu anıt konumlandırıldığı alanı ziyadesiyle doldurmuş oldu. Buraya kadarı güzel lakin güzel olmayan kısmı anıtın imalatında gerekli özen gösterilmediği için kıvrımları baştan savma aydınlatmasının ise hoş olmadığını anlatmadan geçemedim. Ankara’ya gidenler bilir. Ankara’nın girişinde şehir bağlantılarına Giriş kapıları yapılmış Bu kapılar gerçekten özenle tarihi figürleri göz önünde tutularak yaptırılmış olduğundan Görsel manada işçilik olarak çok güzel yaptırılmıştır. Bu Tür yapılar Sivas için örnek alınabilir kanaatindeyim. 

 Değerli okurlarım, burada ne yazıyorsam yerelde Sivasımız ve Hemşerilerimiz, genelde ise Memleketimiz ve Milletimizin menfaatlerini sağlamak adı

nadır. 

 

Allah’a emanet olun

Neler Söylendi?
sanalbasin.com üyesidir