“Faz-2 Aşı Çalışmaları Sivas’ta Yapılacak”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu

04 Tem 2025 - 14:34 YAYINLANMA
“Faz-2 Aşı Çalışmaları Sivas’ta Yapılacak”

SCÜ Başhekimi Prof. Dr. Doğan’dan KKKA Uyarısı: “Faz-2 Aşı Çalışmaları Sivas’ta Yapılacak”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İsveç’te devam eden aşı çalışmalarının Faz-1 aşamasında olduğunu belirten Doğan, Faz-2 aşamasına geçildiğinde bu çalışmaların Sivas’ta gerçekleştirileceğini söyledi.

Hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Doğan, KKKA’nın kene ısırmasıyla bulaşan, zamanında müdahale edilmediğinde ölümcül olabilen bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Doğan, “Kenelerin çıplak elle ezilmesi, vücut sıvılarına temas edilmesi veya hastaların vücut sıvılarıyla temas sonucu da bulaşabiliyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, askerler, sağlık çalışanları ile piknik yapan ve kırsal alanda tedbirsiz dolaşan kişiler risk grubunda yer alıyor” dedi.

“Hastalığın kesin bir tedavisi yok”

SCÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin 23 yıldır KKKA ile mücadelede önemli bir merkez olduğunu ifade eden Doğan, hastalığın kesin bir tedavisinin bulunmadığını, destek tedavileriyle iyileşme sağlandığını dile getirdi. Aşı çalışmalarına da değinen Doğan, “Üniversitemizde Prof. Dr. Nazif Elaldı hocamız bu konu üzerinde yoğunlaşıyor. İsveç’te yürütülen Faz-1 çalışmaları tamamlandığında, Faz-2 çalışmalarının Sivas’ta yapılmasını planlıyoruz. Sonrasında aşının devreye girmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Korunma tedbirlerine dikkat çekti

Vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyaran Doğan, “Bu hastalıktan çok korkmamak ama tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor. Özellikle uzun otların bulunduğu alanlara giderken açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine alınmalı, oturulacaksa açık renk örtüler kullanılmalı ve dönüşte mutlaka vücut kontrolü yapılmalıdır. Çocukların da vücutları detaylı şekilde incelenmeli. Kene tespit edilirse vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

“Sivas merkezde vaka yok, ilçelerde görüldü”

Mevsimsel sıcaklık artışıyla kene vakalarında genel bir artış gözlendiğini belirten Doğan, Sivas merkezden henüz bir vaka gelmediğini ancak Hafik, Zara ve Koyulhisar ilçelerinden vakalar alındığını söyledi. Doğan, “Vefat eden hastalarımızın tamamı keneyi yanlış şekilde çıkarmaya çalıştığı veya hastaneye geç başvurduğu için hayatını kaybetti. Erken ve doğru müdahale ile çok sayıda hastamız sağlığına kavuştu. Bu nedenle halkımızın paniğe kapılmadan, önleyici tedbirlere dikkat ederek hareket etmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: