Gürün’de Basın Tarihine Işık Tutan Müze

Gürün’de Basın Tarihine Işık Tutan Müze: “Ercihan Çakmak Gürün Basın Müzesi” Açıldı

30 Haz 2025 - 17:36 YAYINLANMA
Gürün’de Basın Tarihine Işık Tutan Müze

Sivas’ın Gürün ilçesi, tarihi ve kültürel mirasına yeni bir değer daha ekledi. 35 yıllık gazeteci-yazar, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk İnternet Medya Birliği İç Anadolu Bölge Başkanı Ercihan Çakmak tarafından kurulan “Ercihan Çakmak Gürün Basın Müzesi”, düzenlenen programla açıldı. Müze, Gürün Kaymakamlığı koordinasyonunda Gürün Anadolu Lisesi bünyesinde hayata geçirildi.

120 metrekarelik alanda kurulan ve iki bölümden oluşan müzede, bir salonda fotoğraf sergileri yer alırken, diğer kapalı bölümde Gürün ilçesinin son 100 yıllık basın arşivi gün yüzüne çıkartıldı. Böylece Gürün Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Müzesi, Şehitler Müzesi ve Kent Kitaplığı Müzesi’nin ardından dördüncü müzesiyle “Müze Okulu” kimliğini daha da pekiştirmiş oldu.

Gazeteci Ercihan Çakmak, kişisel arşivinden tarihi gazeteler, basın kartları, yazı makineleri, radyo, televizyon, dergi, sosyal medya ve daha pek çok değerli materyali bir araya getirerek, Türk basın tarihine ışık tutmayı hedefledi.

TİMBİR Heyetinden Destek Ziyareti

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ve beraberindeki heyet, Gürün ziyaretleri kapsamında müzeyi gezdi. Heyet, Gürün İlçe Milli Eğitim Müdürü Muharrem Demir ve Ercihan Çakmak tarafından karşılandı. Ziyaret sırasında ilçede yer alan diğer müzeleri de inceleyen heyet, Gürün’ün eğitim ve kültürel alandaki bu örnek çalışmalarını takdirle karşıladı.

TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, burada yaptığı açıklamada, “Basın camiası olarak geçmişimizi unutmadan, genç kuşaklara ilham verecek böyle örnek çalışmaların yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ercihan Çakmak’ı ve emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum,” dedi.

Gürün’e Kültürel Bir Katkı Daha

Gürün Kaymakamlığı’nın desteğiyle açılan Ercihan Çakmak Gürün Basın Müzesi, yalnızca basın tarihine değil, aynı zamanda ilçenin yerel kimliğine ve eğitime de katkı sağlayacak. Öğrenciler, müzeyi ziyaret ederek basın tarihiyle birebir temas kurma fırsatı yakalayacak, aynı zamanda iletişim alanına dair ilham alabilecek.

Müzenin kurulumu sırasında kamu kaynağı kullanılmaması da dikkat çeken bir başka ayrıntı olarak öne çıktı.

Gazeteci Ercihan Çakmak’ın daha önce de Gürün Belediyesi’nin katkılarıyla hazırladığı 3 ciltlik “Gürün Basın Tarihi” kitabı ve “Gürün Şalları” isimli eseri yayınladığı biliniyor. Çakmak’ın şu sıralar Gürün turizmine yönelik yeni bir kitap hazırlığında olduğu öğrenildi.

Gürün’ün Kültürel Değerleri Gezildi

Müze ziyareti sonrasında heyet, Gürün’ün ünlü şairi Hasan Hüseyin Korkmazgil’in doğup büyüdüğü müze evi, Suçatı Köyü’nde bulunan 600 yıllık Somuncu Baba Su Değirmeni ve Türkiye’nin en temiz turkuaz gölü olarak bilinen Gökpınar Gölü’nü de ziyaret etti. Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, Gürün Kaymakamı Abdullah Sarı, Milli Eğitim Müdürü Muharrem Demir ve gazeteci Ercihan Çakmak ile ilçenin tarihi ve doğal güzellikleri hakkında sohbet gerçekleştirdi.

 

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: