Koyulhisar’da Tarım Arazilerine GES Tepkisi: Kamulaştırma Toplantısı Yarın Yapılacak

Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde yapılması planlanan ve daha önce “ÇED Olumlu” kararı iptal edilen Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için kamulaştırma süreci yarın (23 Nisan) Sivas Merkez’de düzenlenecek toplantıyla ele alınacak. Projenin tarım arazilerine kurulmasına karşı çıkan bölge halkı, seslerini yükseltmeye devam ediyor. -Toplantı, saat 10.30’da Masal Düğün ve Toplantı Salonu’nda yapılacak. Kamulaştırma davetiyeleri bölge halkına […]

22 Nis 2025 - 08:00 YAYINLANMA

Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde yapılması planlanan ve daha önce “ÇED Olumlu” kararı iptal edilen Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için kamulaştırma süreci yarın (23 Nisan) Sivas Merkez’de düzenlenecek toplantıyla ele alınacak. Projenin tarım arazilerine kurulmasına karşı çıkan bölge halkı, seslerini yükseltmeye devam ediyor.

-Toplantı, saat 10.30’da Masal Düğün ve Toplantı Salonu’nda yapılacak. Kamulaştırma davetiyeleri bölge halkına ulaştırıldı.

– Vatandaşlar, “Enerjiye elbette ihtiyaç var, GES kurulsun, ama tarım alanlarına değil; yamaçlara, hazine arazilerine yapılsın” çağrısında bulunuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Karasu, bölgedeki tarım arazilerinin kıymetli olduğuna, yerel tohumdan yetişen ve coğrafi işaret tescilli Koyulhisar domatesinin sadece bu bölgede yetiştirildiğine dikkat çekerek, “Bir avuç toprağa göz diktiler. Vatandaşın geçim kaynağı tarım ve arıcılık. GES elbette kurulabilir, ama halkın emeği ve toprağı yok sayılmamalı,” dedi.

- Bilirkişi raporlarında ve Danıştay kararında, GES projesinin tarımsal faaliyetlere zarar vereceği, arazilerin büyük emekle tarıma elverişli hale getirildiği ve alternatif alanların değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

- GES’in Kelkit Çayı kenarındaki düz ve verimli tarım arazilerine kurulmak istenmesinin, şirketin teknik kolaylık ve düşük maliyet hedefinden kaynaklandığı öne sürülüyor.

- Milletvekili Karasu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanı’na verdiği soru önergeleriyle şu soruları yöneltti:

  • Şirketin verimli tarım arazilerini seçmesinin nedeni kolay kurulum ve masrafsız enerji aktarımı mı?
  • Tarım ve arıcılıkla geçinen halkın mağduriyeti nasıl giderilecek?
  • Proje gerçekten kamu yararına mı, yoksa şirket menfaatleri gözetilerek mi yürütülüyor?
  • Şirketin verimli tarım arazilerini seçmesinin nedeni kolay kurulum ve masrafsız enerji aktarımı mı?
  • Tarım ve arıcılıkla geçinen halkın mağduriyeti nasıl giderilecek?
  • Proje gerçekten kamu yararına mı, yoksa şirket menfaatleri gözetilerek mi yürütülüyor?
  • -Bölge halkı, “Toprağımız elimizden alınmasın” diyerek bir kez daha yetkililere sesleniyor.

    YORUMLAR

    Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

    Kalan karakter: