Haral, son dönemde yoğun bakım doluluk oranlarının arttığını ve bazı hastaların çevre illere sevk edilmek zorunda kaldığını belirtti.
Yoğun Bakım Doluluk Oranları Alarm Veriyor
Haral açıklamasında, yoğun bakım ihtiyacı bulunan hastaların başka illere nakledildiğine hem şahit olduklarını hem de yaptıkları araştırmalarda benzer durumlarla karşılaştıklarını ifade etti.
Geçtiğimiz yıl yapılan ilave kapasite artışına rağmen mevcut yoğun bakım ünitelerinin ihtiyacı karşılamadığını vurgulayan Haral, sevk sürecinin hasta sağlığı açısından ciddi riskler barındırdığını dile getirdi.
Nakil Süreci Hasta Sağlığını Zorlaştırıyor
Yoğun bakım hastalarının sevk sırasında yaşayabileceği olumsuzluklara dikkat çeken Haral, hastane ortamında yapılan müdahale ile nakil esnasında yapılabilecek müdahalenin aynı şartlarda olmayacağını belirtti.
Bu durumun hastanın sağlık durumunu daha da zorlaştırabileceğini ifade eden Haral, hasta yakınlarının da sevk sürecinde ciddi mağduriyet yaşadığını kaydetti.
Nüfus Planlaması Yetersiz
Sağlık yatırımlarının planlanmasında yalnızca kayıtlı nüfusun esas alındığını belirten Haral, Sivas’ın yaz aylarında hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen hemşerilerle birlikte nüfusunun neredeyse iki katına çıktığını söyledi.
Bu artan nüfusa mevcut sağlık altyapısının cevap vermekte zorlandığını ifade eden Haral, özellikle yaz döneminde sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandığını dile getirdi.
“Yoğun Bakım Kapasitesi Artırılmalı”
Sivas’ın sağlık altyapısının planlanırken şehirde yaşayan nüfusun en az iki katı dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Haral, ilave yoğun bakım ünitelerinin ivedilikle hizmete alınması çağrısında bulundu.
Haral, Sivas’ta sağlık hizmetlerinin aksamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
Açıklama kamuoyuna saygıyla duyuruldu.