PAŞA VE SÖĞÜTLÜK MEZARLIKLARI KARARINA İLÇEDEN ORTAK TEPKİ
Sivas’ın Divriği ilçesinde, Paşa Mezarlığı ve Söğütlük Mezarlığı’nda defin işlemlerinin, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla yasaklanması ilçe genelinde büyük tepkiye yol açtı.
Kararın ardından Divriği Belediye Başkanı Cihan Deniz Akbaş öncülüğünde belediye binasında geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya ilçede faaliyet gösteren siyasi parti ilçe başkanları, esnaf odaları temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve belediye meclis üyeleri katıldı. Katılımcılar, alınan kararın ilçe halkını doğrudan etkilediğini ve ciddi mağduriyet oluşturduğunu dile getirerek, kararın uygulanmaması ve iptal edilmesi için ortak hareket edilmesi konusunda görüş birliğine vardı.
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Cihan Deniz Akbaş, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararının ardından belediye olarak ilk gün itiraz dilekçesini ilgili kuruma ilettiklerini belirtti. Akbaş, karar sürecinde belediyeden herhangi bir görüş alınmadığını ve düzenlenen toplantıya dahi davet edilmediklerini ifade etti.
AK Parti Divriği İlçe Başkanı Sabri Gürel ise Sivas’ta çeşitli temaslarda bulunduğunu belirterek, kurul başkanı ve bazı üyelerle görüştüğünü, ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili ve Sivas Milletvekili Abdullah Güler ile de istişare gerçekleştirdiklerini söyledi. Gürel, Güler’in konuyu yakından takip edeceğini ifade ettiğini aktararak sürecin takipçisi olduklarını vurguladı.
Toplantıya katılan MHP İlçe Başkanı Hasan Ali Korkmaz ile BBP İlçe Başkanı Emre Bütünbaş da alınan karara karşı ortak duruş sergileyerek, üzerlerine düşen sorumluluğu birlikte yerine getireceklerini ifade etti.
Toplantı sonunda, ilçedeki tüm siyasi parti temsilcileri, esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşlarının imzasıyla kararın yeniden değerlendirilmesi ve düzeltilmesi amacıyla toplu itiraz dilekçesi verilmesi konusunda mutabakata varıldı.
Uzun yıllardır kullanılan Paşa ve Söğütlük mezarlıklarında defin işlemlerinin durdurulmasına yönelik alınan kararın, önümüzdeki süreçte yapılacak görüşmeler ve itirazlar neticesinde yeniden değerlendirilmesi bekleniyor.