Karasu, 130 işçinin işine son verilmesiyle gündeme gelen santralin tamamen kapatılmasına yönelik hazırlık yapıldığına dair bilgilerin ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Karasu açıklamasında, söz konusu durumun yalnızca bir tesisin geleceği olmadığını belirterek, “Bu mesele Kangal’ın ekonomisi, Sivas’ın üretim gücü ve yüzlerce ailenin alın teridir” dedi.
“Yanlış Özelleştirme Politikalarının Sonucu”
Santralin 2013 yılında Konya Şeker tarafından 985 milyon dolara devralındığını hatırlatan Karasu, Soma’daki tesisin de aynı şekilde satın alındığını ve bugün Soma’daki işçilerin ücretsiz izne çıkarıldığını vurguladı. Kangal’daki işten çıkarmaların da benzer ekonomik gerekçelerle yapıldığını ifade eden Karasu, önümüzdeki süreçte santralin tamamen kapatılması için adım adım ilerlenebileceğini söyledi.
Karasu, Konya çiftçisinin emeğiyle büyüyen bir tarım sanayi kuruluşunun enerji yatırımlarına yönlendirilmesini “yönetim tercihi sorunu” olarak nitelendirerek, AKP iktidarının plansız enerji politikalarını eleştirdi.
SİDEMİR ve Üretim Vurgusu
Açıklamada, Sivas Demir Çelik İşletmeleri (SİDEMİR) konusuna da değinildi. Sivas’ta bir yandan SİDEMİR’in yeniden üretime dönmesinin beklendiğini, diğer yandan mevcut bir sanayi tesisinin kapatılmasının konuşulmasının büyük bir çelişki olduğunu belirten Karasu, bunun özelleştirme politikalarının başarısızlığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Karasu, geçmişte Divriği’de maden ocaklarının kapatılmasının göç ve işsizliği artırdığını hatırlatarak, benzer bir senaryonun Kangal’da yaşanmasına izin verilmeyeceğini kaydetti.
“Sivas Sahipsiz Değildir”
Konya Şeker yöneticilerinin enerji yatırımlarına ilişkin zarar açıklamalarına da değinen Karasu, kömür santrallerinin teşviklere bağımlı hale getirildiğini savundu.
“Kangal Termik Santrali’nin kapatılması sadece bir tesisin kapanması değildir; Sivas’ın ve Kangal’ın ekonomik geleceğine vurulacak ağır bir darbedir” diyen Karasu, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
CHP olarak işçilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Karasu, “Sivas sahipsiz değildir. Kangal Termik işçisi yalnız değildir” ifadelerini kullandı.