YANDAŞIN GELECEĞİ “GARANTİ”: 6 KÖPRÜ DE YAPILIR 66 DA
Yap-İşlet-Devret projeleri milyarlarca lirayı yutmaya devam ediyor. Köprü ve otoyollar için şirketlere verilen geçiş garantileri, yapım maliyetini aşarak bütçeyi rehin aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “Önümüzdeki üç yıl için ödenecek tutarla 11 yeni Yavuz Sultan Selim, 6 yeni Osmangazi Köprüsü, 7 yeni Avrasya Tüneli yapılabilir” dedi.“Devletin kasasından tek kuruş çıkmayacak” denilerek başlatılan Yap-İşlet-Devret modeli projeler, milli serveti tüketmeye devam ediyor. Şirketlere verilen dövize endeksli geçiş garantileri nedeniyle yapılan ödemeler, projelerin yapım maliyetlerini geçti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “Önümüzdeki üç yılda şirketlere ayrılan kaynakla 11 Yavuz Sultan Selim, 6 Osmangazi Köprüsü, 7 Avrasya Tüneli yapılabilir” diyerek bütçedeki büyük yükü gözler önüne serdi.
KARAYOLLARI’NDAN 2028’E KADAR 376 MİLYAR TL GARANTİ
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2026 yılı bütçe teklifine göre, garanti ödemeleri için sadece 2026 yılında 101 milyar 302 milyon TL, 2027 için 125 milyar TL, 2028 için ise 150 milyar TL kaynak ayrıldı.
Gerçekleşmeyen geçiş sayıları nedeniyle kamu kaynaklarından özel şirketlere dövize endeksli ödemeler yapılmaya devam edilecek.
“HAZİNEYE HORTUM”
Karasu, AKP’nin YİD projelerinde özel şirketlere yapılan ödemelerin geçen yıl 154,4 milyar TL olduğunu hatırlattı. Bunun 63,6 milyar TL’si köprü ve tünel geçiş garantilerine gitti. Bu yıl ise toplam ödemenin 202,2 milyar TL’ye çıkacağını belirten Karasu, “Bu projeler işçinin, çiftçinin, emeklinin cebinden çıkan para ile yandaş şirketleri zengin ediyor” ifadelerini kullandı.
“6 KÖPRÜ DE YAPILIR 66 DA”
CHP’li Karasu, “Örneğin Osmangazi Köprüsü’nün maliyeti 1,5 milyar dolar, yani bugünkü kurla 63,1 milyar TL. Bütçeye konulan 3 yıllık garanti ödemesiyle 6 yeni Osmangazi Köprüsü, 11 yeni Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 7 yeni Avrasya Tüneli, 5 yeni Çanakkale Köprüsü yapılabilir.
2044 yılına kadar kamuya devredilmeyecek bu projelerle aslında 6 köprü değil 66 köprü, 7 tünel değil 77 tünel yapılabilir” dedi.
“GELECEĞİMİZİ İPOTEK ALTINA ALDILAR”
Karasu son olarak, “Biz bu projelerin yapılmasına değil, yapılma modellerine karşıyız. Bu model, milletin bütçesini rehin aldı. Yandaşın geleceği garanti, ama vatandaşın geleceği ipotek altında” diyerek tepki gösterdi.