GÜNDEM
Giriş Tarihi : 12-01-2024 17:49

"Ermeni lobisinin baskısı sonucu birçok salonda film vizyona girmedi"

Atatürk filminin yapımcısı Saner Ayar, filmin ABD ve Avrupa’da Ermeni lobilerinin ve PKK terör örgütü yandaşlarının saldırılarıyla engellenmeye çalışıldığını söyledi.

"Ermeni lobisinin baskısı sonucu birçok salonda film vizyona girmedi" dedi.

ABD şirketi Disney’in, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü için çektiği ancak platformunda yayınlamama kararı aldığı Atatürk dizisi tartışmalara neden olmuştu. Türkiye karşıtı çevrelerin baskısıyla Disney’in sansür kararı aldığı tahmin edilen diziyi, FOX ve Lanistar Medya iki film olarak televizyon ve sinemalarda seyircilere buluşturma kararı almıştı.

İki filmden oluşan ve Atatürk’ü Aras Bulut İynemli’nin canlandırdığı, “Atatürk 1881-1919” filminin ikincisi 5 Ocak’ta vizyona girmişti. Filmin yapımcısı Saner Ayar, filmin Avrupa galalarının terör örgütleri tarafından engellendiğini dile getirirken, Los Angeles’ta 600-700 kişilik grup tarafından saldırıya uğradıklarını açıklamıştı.

Yeni Şafak’tan Erdal Kılınç’a yeni açıklamalarda bulunan yapımcı Saner Ayar, ABD’de Ermenilerin yaptığı saldırının, filmin, onlarca salonda gösterilmesine engel olduğunu belirterek, film gösterime girmeden önceki süreçle ilgili şu bilgileri verdi:

“Proje önce dijital platformda yayınlanmak üzere planlandı. 6 bölümlük bir dizi olarak yayınlanması için görüşmeler yapıldı. Dijital platformun Türkiye pazarına girmekten vazgeçmesiyle yollarımız Disney+ ile buluştu. Bu, siparişle yapılan bir film değil. Disney+ ile anlaşıldığında, 1,5 yıllık hazırlık dönemi geride kalmış, film için öngörülen bütçenin çoğu yerli şirket olan Lanistar Media tarafından harcanmış ve film büyük ölçüde ortaya çıkmıştı.”

YASAKLARIN ÖNÜNÜ AÇTI

Yapımcı Saner Ayar, filmin yurt dışında uğradığı engellemeleri de şöyle anlattı:

“Eylül ayında konferans için gittiğimiz ABD’de ciddi bir saldırıya uğradık. Los Angeles’ta Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’in de katıldığı programa bir grup Ermeni saldırıda bulundu. Ben ve birçok davetli fiziki şiddete maruz kaldık. FBI halen bu konuyu soruşturuyor. Bu saldırı filmle ilgili yasak kararının alınmasının önünü açtı. Saldırının ardından Paris, Berlin, Amsterdam ve Brüksel gibi dünya başkentlerinde yapılması planlanan galalar güvenlik nedeniyle iptal edildi. Almanya’da galayı iptal eden sinema Cinemaxx’tı. Avrupa’daki dağıtımımızı yapan Kinostar, Atatürk filminin tanıtımını yapmaktan vazgeçti. Ermeni meselesinin duyulmasıyla birlikte bu kararın bildirilmesi, ardında yatan sebebin başka olduğunu düşündürdü. Ermeni lobisinin baskısı sonucu birçok salonda film vizyona girmedi.”

AdminAdmin

Admin