SAVAŞ
Giriş Tarihi : 08-10-2023 14:09

İsrail-Filistin savaşında ikinci gün

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları, dün sabah İsrail’e “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı.

 İsrail-Filistin savaşında ikinci gün

Filistinli direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir operasyon başlatmasını ardından bölge ikinci gününde de hareketli. Gazze hattında sıcak çatışma sürerken, Hizbullah İsrail'in bazı kontrol noktalarını vurdu. Filistin Sağlık Bakanlığı ölü ve yaralı bilançosunu açıkladı.

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları, dün sabah İsrail’e “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 20’si çocuk 256 kişinin yaşamını yitirdiğini, 121’i çocuk 1788 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail basınında da saldırılarda şu ana kadar 300 İsraillinin öldüğü belirtilirken, İsrail Sağlık Bakanlığı yaralanan İsraillilerin sayısının 1864’e çıktığını duyurmuştu.

Bölgedeki hareketlilik ikinci gününde de devam ediyor…

İSRAİL GAZZE’Yİ BOMBALADI

İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerini bombaladığı belirtildi.

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını gece de sürdürdü. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin batısında Filistinli gruplara ait askeri bir nokta ile Beyt Hanun beldesi ve Gazze’nin güney ve orta kesiminde evleri ve kamu kurumlarına ait binaları bombaladı.

Hedef alınan noktalar arasında Hamas’ın Gazze’deki yetkilisi Yahya es-Sinvar’ın En-Nasr semtindeki ofisi, Filistin Stadyumu, Gazze’deki “İslam Milli Bankası” ve “Üretim Bankası” binaları yer aldı.

Saldırıda, Gazze’nin batısındaki El-Cela Caddesi’nde, içinde bazı hukuk büroları ve ofislerin de yer aldığı 14 katlı “Vatan” apartmanı da bombalandı. Saldırıda apartman yıkılırken çevresindeki binalar da zarar gördü. Bu, saldırılarda bombalanan ikinci 14 katlı apartman oldu.

İsrail uçakları ayrıca Hamas Siyasi Büro Sekreteri Kemal Ebu Avn ile Siyasi Büro üyelerinden Isam ed-Daalis, Nizar Avadallah, Mahmud ez-Zehhar ve hareketin yöneticilerinden Isam es-Serrac’ın evlerine de hava saldırısı düzenledi.

İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı güçler de Gazze sahillerine yakın bazı yerleri yoğun şekilde bombaladı. Sağlık kaynakları ise Beyt Hanun’da bir eve düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı ancak sayı vermedi.

İsrail ordusu, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Deniz Kuvvetlerinin, ülkenin güneyindeki Zikim sahili bölgesine sızmaya çalışan 7 “teröristi” tespit ettiğini, ordu ve deniz kuvvetlerine ait uçakların bu kişilerin yerleşim yerlerine sızmasına engel olduğunu belirtti.

İSRAİL ORDUSU BATI ŞERİA’DA ŞEHİRLERİN ETRAFINI BARİYERLERLE KAPATTI

AA’nın yerel kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, İsrail ordusu Batı Şeria’daki kentlerin girişlerine toprak, beton, demir bariyerler kurarak, şehirler arasındaki bağlantıları kesti.

İsrail ordusunun çeşitli bölgelerde ek askeri kontrol noktaları oluşturduğu, bu noktalara yaklaşmaya çalışan araçlara ateş açtığı aktarıldı.

BAKANLIK BİNASI VURULDU

İsrail savaş uçakları, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını bombaladı.

İsrail’in dünden bu yana Gazze Şeridi’ne saldırıları devam ediyor. İsrail savaş uçakları bu sabah, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını füzeyle hedef aldı.

Savaş uçakları tarafından bombalanan bina yıkıldı.

750 İSRAİLLİ KAYIP

İsrail basınında, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden saldırıların başlamasından bu yana yaklaşık 750 İsraillinin kayıp olduğu belirtildi.

The Jerusalem Post gazetesinin haberinde resmi olmayan raporların 750 İsraillinin kayıp olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekilirken, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Yediot Ahronot gazetesinin haberinde ise Askalan’ın güneyindeki Zikim bölgesinde silah sesleri duyulduğu kaydedildi.

İsrail ordu radyosu da Gazze Şeridi’nden Netivot yerleşim birimine doğru bir insansız hava aracının sızdığı yönünde şüphelerin bulunduğunu, bu nedenle bölgede uyarı sirenlerinin çaldığını aktardı.

FİLİSTİNLİLER KEPENK İNDİRDİ

İşgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs’teki Filistinliler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarına tepki için kepenk indirdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria’da İsrail’in ihlallerine tepki için genel grev ilan edildiğini belirtti.

Tepki olarak esnafın kepenk kapattığını ifade eden Ebu Yusuf, Gazze’ye saldırılardan ötürü Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması gerektiğini kaydetti.

313 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in düzenlediği saldırılarda 313 sivilin hayatını kaybettiğini, 1990 sivilin de yaralandığını duyurdu.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ile İsrail sınırında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı.

Lübnan ve İsrail arasındaki “Mavi Hat” olarak tanımlanan sınırı denetlemekle görevi UNIFIL, Lübnan topraklarından İsrail’e fırlatılan roketler ve ardından İsrail’in buna karşılık vermesiyle başlayan gerginliğe ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Gerginliğin daha ciddi bir boyuta ulaşmaması için her iki tarafla temas halinde olduklarını aktaran UNIFIL, güçlerinin görevlerinin başında kalmaya devam edeceğini belirtti.

Açıklamada, her iki tarafa da güvenlik durumunun daha da kötüleşmemesi için itidalli davranma çağrısında bulunuldu.

HİZBULLAH ASKERİ NOKTALARI VURDU

Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklama, örgüte yakınlığıyla bilinen Mayaden TV’nin internet sitesi tarafından paylaşıldı.

Açıklamada, Hizbullah’ın, Lübnan’a ait ancak İsrail işgali altında olan Kefr Şuba’daki 3 askeri noktaya yönelik saldırıyı üstlendiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca saldırının çok sayıda topçu atışı ve roketle gerçekleştirildiği kaydedildi.

İSRAİL KARŞILIK VERDİ

İsrail ordusu, Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırıyı üstlenmesinden hemen sonra yazılı açıklama yaptı.

Ordudan bir kaynağa dayandırılan açıklamada, Kefr Şuba’da yer alan Hizbullah’a ait çadırların vurulduğu ifade edildi.

Hizbullah, haziran ayında iki çadırı İsrail işgalinde olup Lübnan’a ait olan Kefr Şuba’ya yakın bölgelere kurmuştu.

İsrail ordusu, sabah Lübnan’dan İsrail’deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurmuş, saldırıya topçu atışlarıyla karşılık vermişti.

LÜBNAN-İSRAİL SINIRINDA ÇATIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan habere göre ise, Lübnan’ın güneyindeki Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgesinde yeniden gerginlik başladı.

Kefr Şuba bölgesinden İsrail’e 2 roket fırlatılmasının ardından İsrail’in de Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgelerini topçu atışlarıyla vurduğu ifade edildi.

İsrail saldırısında 2 çocuğun yaralandığı ve bölgedeki hastaneye kaldırıldıkları kaydedildi.

Öte yandan Lübnan devlet televizyonu “Tele Liban”, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail’in daha önce insansız hava araçlarıyla vurduğu sınırdaki çadırların Hizbullah tarafından yeniden kurulduğunu bildirdi.

İsrail ordusu, sabah Lübnan’dan İsrail’deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurmuş, saldırıya topçu atışlarıyla karşılık vermişti. Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlenmişti.

NETANYAHU: ENKAZA ÇEVİRECEĞİZ

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’ın İsraillileri öldürmek istediğini belirterek, “Hamas hepimizi öldürmek istiyor. Bu, çocukları ve anneleri evlerinde, yataklarında öldüren, yaşlıları, çocukları ve genç kadınları kaçıran, sadece tatilin tadını çıkarmak için dışarı çıkan çocuklar da dahil olmak üzere vatandaşlarımızı katleden bir düşmandır. Yaşananlar İsrail’de eşi benzeri görülmemiş bir olaydır ve bunun bir daha yaşanmaması için elimden geleni yapacağım. Tüm hükümet bu kararın arkasındadır. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas’ın imkanlarını yok etmek için derhal tüm gücünü kullanacaktır. Onları yok edeceğiz ve İsrail Devleti ile vatandaşlarına yaşattıkları bu kara günün intikamını güçlü bir şekilde alacağız” dedi.

Netanyahu, Hamas’ın konuşlandığı ve bulunduğu her yeri enkaza çevireceklerini belirterek, Gazze halkına, şehri terk etmesi çağrısında bulundu. Netanyahu, “Hamas’ın konuşlandığı, saklandığı ve faaliyet gösterdiği tüm yerleri enkaza çevireceğiz. Gazze sakinlerine sesleniyorum; orayı terk edin çünkü her yerde güçlü bir şekilde operasyon yapacağız” dedi.

AdminAdmin

Admin