GÜNDEM
Giriş Tarihi : 09-08-2023 11:41

Karasu: Rantsal Değil, Kentsel Dönüşüm Olmalı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamına alınan Yunusemre Mahallesi Türk-İş Blokları’nda ev sahibi olan yüzlerce vatandaşın mağdur edildiği öne sürüldü.

Karasu: Rantsal Değil, Kentsel Dönüşüm Olmalı

Evi kentsel dönüşüme alınacak olan mülk sahipleri, evlerinin daha düşük metrekare ile gösterildiği ayrıca yeni yapılacak evler için astronomik miktarlar istenildiğini öne sürerken; vatandaşları dinleyen CHP’li Karasu iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

ANKARA/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamına alınan Türk-İş Blokları’nda ev sahibi olan yüzlerce vatandaşın mağdur edildiği öne sürüldü. Yeni yapılacak evler için astronomik miktarlar istenildiği öne sürülürken, vatandaşların sorunlarını dinleyen CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

Geçtiğimiz günlerde Türk-İş Blokları’nda yaşayan vatandaşların bilgilendirme toplantısına katılan Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Ulaş Karasu, vatandaşların taleplerini Meclis gündemine taşıdı. Kentsel dönüşüm projesi hazırlanırken bloklarda oturan mülk sahipleriyle yeteri kadar istişare edilmediğinden yakınan ve mağdur edildiklerini aktaran vatandaşlar, yeni yapılacak daireler için hazırlanan projeye itirazları bulunduğunu, ayrıca yapılacak yeni daireler için astronomik borçlanmaların istendiğini ifade ettiler.          Kira ve nakliye yardımı alamayacaklarını belirten vatandaşlar, CHP’li vekilden konuyu TBMM gündemine taşınması talebinde bulundular.

ADİL VE ŞEFFAF OLMALI

Vatandaşların talebini yerine getiren Karasu kentsel dönüşümün önemini anlatırken, kentsel dönüşüme değil, “rantsal dönüşüme” karşı olduklarını vurguladı. Yunusemre Mahallesi Türk İş bloklarında yaşayan vatandaşların önemli bölümünün dar gelirli, emekli maaşı ile yaşayan vatandaşlar olduğunu anımsatan Karasu, vatandaşların taleplerinin dinlenmesi ve haklı olanların yerine getirilmesi gerektiğine işaret etti ve “Buradaki kentsel dönüşümü ortak aklı hayata geçirerek ve vatandaşımızı mağdur etmeden, kolay ödemeli bir sistem imkanı ile gerçekleştirmek mümkündür. Güvenli yapılarla ulaşmak için dönüşümün kamu güvenceli, şeffaf ve adil bir şekilde yapılmasını savunuyoruz” dedi.

ÖZHASEKİ’YE SORULAR

Konuyu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesiyle TBMM gündemine de taşıyan Karasu, Bakan’dan özetle şu soruları yanıtlamasını talep etti:

  • Türk-İş Blokları Kentsel Dönüşüm projesinin ihalesi hangi tarihte hangi koşullarda yapılmıştır? Bu ihalede hangi ihale yöntemi uygulanmış, rekabet ve şeffaflık ilkelerine uyulmuş mudur?
  • Önergenin verildiği tarihe kadar Türk-İş Blokları konut sahiplerini mağdur etmeden, ötekileştirmeden tüm ilgililerin iş birliğiyle hareket edilmemiş olmasının gerekçesi nedir?
  • 6306 sayılı Kanuna göre Riskli Alan ilan edilmesine ilişkin hukuka uygun uzman raporlar alınmış mıdır? Alınmış ise içeriği nedir ve riskli alan ilan edildikten sonra bu karar ilgilere tebliğ edilmiş midir?

 

  • Yeni yapılacak daireler için istenen borçlanmalar neye göre yapılmış, hangi hukuki kriterler esas alınmıştır?

 

  • Hak sahiplerine muvafakat imzalamaları için psikolojik baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde idari bir dava açılmış mıdır? Açılmış ise sonucu nedir?

 

  • Yapılacak yeni konutlar hak sahiplerine ne zaman teslim edilecektir?
  • TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

     

        Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

     

     

    Ulaş KARASU

    Sivas Milletvekili

        Sivas ili Merkez ilçesi Esentepe-Yunus Emre Mahalleleri (Yeni Mahalle) sınırları içerisinde kalan alan; 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 2’inci ve ek 1’inci maddelerine göre 20.11.2017 tarih 2017/11073 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Riskli Alan ilan edilmiştir. Altıntabak Mahallesi sınırları içerisinde kalan alan, anılan kanunun c bendi uyarınca 23.03.2015 tarih ve 2002 sayılı Bakanlık makamı oluru ile Rezerv Yapı Alanı ilan edilmiştir.

        Bakanlığınız tarafından Kentsel Dönüşüm ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere 15.02.2018 tarih 29655 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile Sivas Belediye Başkanlığı yetkilendirilmiştir.

        Kentsel dönüşüme alınan Yunus Emre Mahallesi içinde yer alan 672 Ada 546-547-548-551 nolu parsellerdeki Türk-İş Blokları’nın kentsel dönüşüm projesine yönelik ihalesi Sivas Belediyesi tarafından yapılmış, ihaleyi belediye iştiraki SİDAŞ almış ve akabinde mülk sahibi ev sahiplerine konutları boşaltmaları için ihtarname gönderilmeye başlanmıştır.

        Evi kentsel dönüşüme alınacak olan ve önemli bir bölümü dar gelirli yurttaşlardan oluşan mülk sahiplerinin, 90 metrekare olarak görülen evlerinin daha düşük metrekare ile gösterildiği, ayrıca yeni evler için astronomik miktarlar istenildiğine ilişkin iddialar ev sahipleri tarafından dile getirilmektedir.

        6306 sayılı Kanun’un madde 6 hükümlerine göre riskli alanlardaki kararlar aşağıdaki şekilde verilir:

        “Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde, yapılar yıktırılmadan önce, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine, yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.”

    Bu çerçevede;

  • Türk-İş Blokları Kentsel Dönüşüm projesinin ihalesi hangi tarihte hangi koşullarda yapılmıştır? Bu ihalede hangi ihale yöntemi uygulanmış, rekabet ve şeffaflık ilkelerine uyulmuş mudur?
  •  

  • Türk-İş Blokları’nın Kentsel Dönüşüm projesi hazırlanırken mahalle sakinleri ve bloklarda oturan mülk sahipleri ile istişare edilmiş midir? Bu konuda mülk sahibi vatandaşların mağdur edilmemesi ve “ortak aklın” aranması adına neler yapılmıştır?
  •  

  • Önergenin verildiği tarihe kadar Türk-İş Blokları konut sahiplerini mağdur etmeden, ötekileştirmeden tüm ilgililerin iş birliğiyle hareket edilmemiş olmasının gerekçesi nedir?
  •  

  • 6306 sayılı Kanuna göre Riskli Alan ilan edilmesine ilişkin hukuka uygun uzman raporlar alınmış  mıdır? Alınmış ise içeriği nedir ve riskli alan ilan edildikten sonra bu karar ilgilere tebliğ edilmiş midir? Edilmiş ise tarihi, edilmemiş ise gerekçesi nedir?
  •  

  • Yeni yapılacak daireler için istenen borçlanmalar neye göre yapılmış, hangi hukuki kriterler esas alınmıştır?
  •  

  • Proje kapsamında evi yıkılacak olan vatandaşlara kira, nakliye yardımı yapılacak mıdır?
  •  

  • Hak sahiplerine muvafakat imzalamaları için psikolojik baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur?
  • Bu konuda, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde idari bir dava açılmış mıdır? Açılmış ise sonucu nedir?
  •  

  • Kentsel dönüşüm alanlarında bulunan yapıların maliklerinden taşınmazlarına trampa yoluna başvuruda bulunan hak sahibi sayısı kaçtır?
  •  

  • Türk-İş Bloklarının yıkılarak yerine yapılacak yeni yapılarla ilgili olarak, önergede de anılan 6306 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesi hükmü işletilmiş midir? İşletilmiş ise sonuçları ne olmuştur?
  •  

  • Yapılacak yeni konutlar hak sahiplerine ne zaman teslim edilecektir?
  •  

  • Deprem riski altında bulunan iller arasında bulunan Sivas ve ilçelerinde, önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kentsel dönüşüm yapmak maksadıyla ilan edilen kaç riskli alan, kaç adet konut bulunmaktadır? Bu alanlarla ilgili bugüne kadar alınan tedbirler nelerdir?
  •  

     

AdminAdmin

Admin