GÜNDEM
Giriş Tarihi : 28-12-2020 20:30   Güncelleme : 29-12-2020 09:39

Kayseri’ye Uçak Fabrikası, Sivas’a Bıçak Fabrikası

Kayseri; yapılacak olan uçak fabrikasına talip olurken biz kendi değerimiz olan Sivas bıçaklarını teknolojiyle üretelim.

Kayseri’ye Uçak Fabrikası, Sivas’a Bıçak Fabrikası

Kayseri; yapılacak olan uçak fabrikasına talip olurken biz kendi değerimiz olan Sivas bıçaklarını teknolojiyle üretelim.

Selçuklu İmparatorluğu 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türklerin ebedi vatanı olan Anadolu topraklarını savunmak ve yeni fetihler için gerekli savaş aletlerinin en önemlilerinden birisi olan kılıçları Sivas’ta üretmeye başladı.

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde bile kılıç üretimine devam edilen ilimizde “Kılıççılar Çarşısı” da faaliyet göstermekteydi. Aynı dönemler Sivas cerrahi bıçak üretimi de yapmaktaydı.

Kılıçların savaş alındaki etkinliğinin yerini tüfek ve daha teknolojik ürünler almaya başlanınca kılıçlar da sembolik olarak kullanılmaya başlandı. Kılıç üreten ustalar da bu sebeple kama ve bıçak imalatına ağırlık vermeye başladı.

Sivas gibi bıçakçılık alanında marka haline gelen yerleşim yerlerinin başında Bursa, Yatağan ve Sürmene gelmektedir. Buralarda seri üretim ve Ar-Ge çalışmaları yapılarak birçok sektörün ihtiyacı olan her çeşit bıçak imalatı gerçekleştirilmektedir. Marka değeri olan bu bıçaklar yurtdışında da rağbet gören ürünler haline geldi.

Sivas Bıçakları; 2017 yılında Sivas Demirciler Odası’nın başvurusuyla “Mahreç İşareti” almış idi.  İlimizde halen atölye şeklinde imalat yapılmakta. Başta Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi ve Sivas Demirciler ve Tesviyeciler Odası bu üretimi atölyeden çıkarıp fabrikasyon bıçak üretimi haline getirme noktasında harekete geçmelidir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesiyle birlikte çalışmalar yapılarak bir yol haritası çıkarılmalıdır.

 

 

Kullanılan çeliğin üretimi de bıçakların kalitesini daha üst seviyeye çıkaracaktır.

Bunun başarılması halinde Sivas Bıçağı hem marka değeri hem de bilinirliğinin yanı sıra istihdam ve şehir ekonomisinin canlanmasını sağlayacaktır.

Ülkemizde,  gelişen teknolojiye bağlı olarak fabrikasyon üretim yapılmakla birlikte, bazı alanlarda el sanatları işçiliğine dayalı ev ve atölye tipi sanayi faaliyetleri sürdürülmektedir.  Bu şekildeki faaliyetlerinden biri de geçmişe göre önemi azalmış olmakla birlikte günümüzde az sayıda kişi tarafından sürdürülen geleneksel bıçak imalatıdır.

Tarihi süreçte Anadolu’da az sayıda geleneksel bıçak imalat merkezi bulunmaktadır.  Bunlar içinde en önemli yerlerden biri Sivas şehridir.  Geleneksel bıçak imalatının yerini fabrikasyon üretimin aldığı merkezlere karşılık,  Sivas’ta küçük atölyelerde usta-çırak ilişkisi ile geleneksel bıçak üretimi devam ettirilmektedir. Ancak modern üretimle rekabet edememesinden dolayı bu işi yapan usta sayısı oldukça azalmıştır. Günümüzde küçük ölçekli 18 atölyede geleneksel Sivas bıçağı imalatı yapılmaktadır. Maddi kültür değerleri arasındaki bu sanatın sürdürülebilmesi, bu işle uğraşan ustaların el emeklerinin korunmasına ve ürünlerinin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına bağlıdır. Bu anlamda en önemli proje yerel ürünleri koruma altına alan ve rekabet gücünü artıran,  bir anlamda markalaşmayı sağlayan coğrafi işaret uygulamasıdır. Bu açıdan Sivas şehrindeki bıçak imalatının Sivas Bıçağı coğrafi işareti ile tescili ve üretimin bu şekilde sürdürülmesi el sanatının yok olmadan gelecek nesillere aktarılması açısından önem taşımaktadır.  

Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğundan beri bıçak üretiminde önemli bir yere sahip Sivas şehrinde geleneksel Sivas bıçakçılığının teknoloji ile harmanlanarak imalatı yapılmalıdır.

AdminAdmin

Admin