GÜNDEM
Giriş Tarihi : 12-06-2023 14:47

Milletvekili Karasu, Sivas’ın Afet Bölgesi İlan Edilmesini İstedi

CHP Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas’ta etkili olan sağanak yağışlar sonrasında mağdur olan çiftçilerin zararlarının karşılanması gerektiğini belirterek, “Borçları ertelenmeli, bölgemiz Afet Bölgesi ilan edilmelidir” dedi.

Milletvekili Karasu, Sivas’ın Afet Bölgesi İlan Edilmesini İstedi

Sivas’ta özellikle son 1 haftada etkili olan sağanak yağış başta Kangal, Şarkışla, Zara, Gürün, Suşehri ve Gemerek ilçeleri ile köylerinde sele neden oldu. Sağanak yağışın sele neden olduğu tarım arazileri, ekinler büyük zarar görürken, iş yerlerini su bastı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclis Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, il ve ilçe yöneticileriyle birlikte Kangal ilçesinde selden zarar gören alanlara giderek üreticileri dinledi.

Selden zarar gören alanları inceleyen Karasu, üreticilere geçmiş olsun dileğini ileterek, selden zarar gören bölgelerin Afet Bölgesi olarak ilan edilmesi ve üreticilerin borçlarının 2 yıl faizsiz olarak ertelenmesini amacıyla TBMM’ye kanun teklifi verdi.

İŞTE MİLLETVEKİLİ KARASU’NUN TBMM TEKLİFİ

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun hazırladığı kanun teklifinde Sivas’ın üretim yapılan bölgelerinin Afet Bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiği belirtiyor.

Devlet tarafından karşılanacak zararlarda ürünlerin Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartının da aranmaması gerektiği vurgulanıyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde, yağışlar nedeniyle, ekili tarım arazilerinde halk dilinde yaprak leke hastalığı olarak da bilinen “septoria” hastalığının da tane kaybına neden olduğu için üreticilere verdiği zarara da dikkat çekiliyor.

“DESTEKLER YETERSİZ KALIYOR”

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun teklifinin gerekçede ise şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde, tarımın stratejik olarak görülmemesi ve tarım politikalarında yapılan ciddi hatalar, girdi fiyatlarındaki yaşanan olağanüstü artışlar, desteklerin yetersiz kalması üreticilerimizi zor durumda bırakmıştır.

Ülkemizi de tarımda dışa bağımlı bir konuma mahkûm etmiştir. Çiftçi ve üreticilerimiz, zaten zor koşullar altında ayakta durmaya çalışırken, yaşanan olumsuz hava koşulları ve buna bağlı olarak gelişen doğal afetlerin yol açtığı zararlar da çiftçimizin üzerine de yüklenmiştir.  Çiftçilerimizin maddi ve manevi zararı büyüktür”

AdminAdmin

Admin