GÜNDEM
Giriş Tarihi : 24-06-2023 12:29

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “Kurban” Genelgesi

Tarım ve Orman Bakanlığı valiliklere genelge göndererek Kurban Bayramı'nda kesimin nasıl olması gerektiği, kesim sırasındaki atıkların yönetimi ve içme sularının temiz kalması için gerekli önlemler sıralandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “Kurban” Genelgesi

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, Kurban Bayramı’na dönük uyarılarda bulundu.

Genelgede Kurban kesiminde çevre ve görüntü kirliliği olmaması; baraj, göl, gölet ve bunların havzalarıyla önlem alınması; içme suyunun kirlenmesinin önüne geçilmesi de yapılan uyarıların arasında yer aldı.

Kesimden kalan iç organların dere yataklarına ulaşmasının önlenmesi ve atıkların dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen torbalara konulması istendi.

Bakanlığın uyarılarına göre kurbanların onaylı kesimhanelerde kesiminin yapılması gerekiyor, etler için ise soğutma işlemi de vakit geçirilmeden başlatılmalı.

ETLERİN SOĞUTMA İŞLEMİ NASIL OLMALI?

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler için soğutma işleminin vakit geçirilmeden başlatılması gerektiği belirtilen genelgede, sakatatların 3 santigrat derece, diğer etlerin 7 santigrat derece veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulması ve bu sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerektiği bilgisi verildi.

Taze etlerin gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınması gerektiği, bu amaç için üretilmemiş çöp poşeti-kovası gibi gıda ile temasa uygun olmayan malzemelerle taşınması halinde bu malzemelerden istenmeyen maddelerin gıdaya geçişinin söz konusu olabildiği anımsatıldı. Etlerin saklanma koşulları neler?

KURBAN ETLERİNİN SAKLANMA KOŞULLARI

Etlerin bozulmasının önlenmesi için hava alacak şekilde taşınması gerektiği belirtilerek, muhafaza yöntemlerine ilişkin şu bilgiler verildi: Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder.

Uygun büyüklüklerde ambalajlanarak buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C'de 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yöntemidir. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir.

Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur.

İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra kısa sürede değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.

Derinin düzgün ve hasarsız yüzülmesine dikkat edilmeli, yüzme işlemine önce bacaklardan başlanmalı, sonra varsa yüzme makinesi ile yoksa bıçakla sürdürülmelidir.

 

AdminAdmin

Admin