GÜNDEM
Giriş Tarihi : 08-01-2024 15:45

Yaz saati uygulamasına Bakan’dan açıklama geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaz saati ve kış saati uygulamasına dair süregelen tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yaz saati uygulamasına Bakan’dan açıklama geldi

akan Bayraktar, CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever'in kalıcı yaz saati uygulamasına yönelik yazılı soru önergesine cevap verdi. Yapılan analizler sonucunda sabit saat uygulamasına geçilmesinin ardından enerji tüketim değerlerinin daha etkili bir şekilde dağıldığını belirten Bakan Bayraktar, bu durumun önemli ekonomik ve çevresel faydalar sağladığını ifade etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen analiz sonuçlarına dayanarak yapılan açıklamada, sabit saat uygulamasının başlamasından önce saat 17.00'de gerçekleşen puant tüketim değerlerinin, sabit saat uygulamasının ardından daha dengeli bir şekilde dağıldığına vurgu yapıldı. Bu durumun, önemli ölçüde enerji tasarrufu sağladığı belirtilerek, uygulamanın Ekim 2016'dan bu yana 10 milyar kWh enerji tasarrufuna yol açtığı ifade edildi.

Bakan Bayraktar, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: "Uygulamanın başladığı Ekim 2016'dan bu yana 10 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanmış olup, bu tüketimin parasal karşılığı meskenlerde tek zamanlı tarifede 8,48 milyar lira, üç zamanlı tarifede ise 15,48 milyar liradır. Ülkemiz eğitim sisteminde tekli öğretim 09.00-15.00 saatleri arasında, ikili öğretim ise 07.00-18.30 saatleri arasında gerçekleşmektedir. 07.00-09.00 saatleri arasında ikili eğitime devam eden ve sabit saat uygulamasından etkilenen öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 20'sine karşılık gelmektedir. Bununla birlikte sabit saat uygulamasına ilişkin olarak, Avrupa Parlamentosu 26 Mart 2019 tarihinde kabul edilen teklif ile üye ülkelere tek saat uygulamasına geçmeyi tavsiye etmiştir."

Yapılan açıklama, sabit saat uygulamasının ekonomik ve çevresel anlamda ülkede önemli kazanımlar sağladığını ve enerji tasarrufunu teşvik ettiğini vurguluyor.

AdminAdmin

Admin