GÜNDEM
Giriş Tarihi : 08-01-2024 13:52

2000-2008 arası sigorta girişi olan SSK 4a, Bağ-Kur 4b’li çalışanlar dikkat!

Emeklilik şartları, her birey için farklılık gösterirken, Türkiye'de özellikle "Yaşa Takılanlar" olarak bilinen EYT (Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar) grubu için gündemde yeni bir yasa teklifi bulunmaktadır.

2000-2008 arası sigorta girişi olan SSK 4a, Bağ-Kur 4b’li çalışanlar dikkat!

1999 yılından önce sigorta girişi olan bireyler için geçerli olan emeklilik şartlarına sahip olan EYT'lilerin birçoğu, geçtiğimiz sene emekli olmuştu. Ancak şu anda Meclis gündeminde olan yeni bir EYT yasa teklifi, 2000 sonrasında işe başlayanlar için önemli değişiklikler öngörmektedir.

Bu teklif, 2000-2008 arası SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na kayıtlı olanlar için emeklilik sürecinde yaşa takılma sorunlarına çözüm aramaktadır. Yasa teklifinde, prim gün sayılarının kademeli olarak artırılması ve belirli yaş sınırlarının yeniden düzenlenmesi önerilmektedir. Bu düzenleme ile 2000-2008 arasında sigorta girişi olan bireylerin emeklilik süreçlerinin daha adil ve hakkaniyetli bir şekilde değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu öncesinde, emeklilik için gereken sigortalılık süresi kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıldı. Ancak 1999 yılında kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile bu şartlarda değişiklik yapıldı. 2008 yılında ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayanlar için emeklilik yaşı 65'e yükseltildi. Bu değişiklikle birlikte, 2008 sonrasında işe giren bireyler için emeklilik yaşının 65 olması bekleniyordu.

Şu anda Meclis gündemine alınan yeni EYT yasa teklifi, 2000-2008 arasında sigorta girişi olan bireylerin emeklilik süreçlerini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Prim günlerinin kademeli olarak artırılması, belirli yaş sınırlarının getirilmesi ve bu döneme özgü adil bir emeklilik sistemine geçiş için yapılan teklif, milyonlarca kişiyi ilgilendirmektedir.

Yasa teklifinin kabul edilip edilmeyeceği ve emeklilik sistemine etkileri, kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir. Türkiye'de emeklilik sistemine ilişkin yapılan değişikliklerin tarihsel sürecine de değinen SGK Uzmanı Emin Yılmaz, mevcut durumu değerlendirirken, Meclisin alacağı kararın bu konudaki belirleyici faktör olduğunu vurgulamıştır.

AdminAdmin

Admin