GÜNDEM
Giriş Tarihi : 31-07-2023 12:46

Avcıpınarı Köylüleri Endişeyle Bekliyor

Türkiye, Muğla Akbelen'de yaşananları konuşurken, yaşananların bir benzeri Sivas’ın Yıldızeli’ne bağlı Avcıpınar köyünde de yaşanmak üzere olduğu belirtiliyor.

Avcıpınarı Köylüleri Endişeyle Bekliyor

Deprem felaketini yaşadığımız ve insanların enkazdan kurtarılma mücadelesinin verildiği günlerde, Avcıpınar köyünde maden sahasına "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

 

TANAP Doğalgaz Boru Hattı’nın geçtiği ve 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı yakınında olan ve içinde meranın da olduğu köyde, maden için patlatmaların yapılacağı ve topraktan çıkacak asbestin kansere yol açacağından endişe duyuluyor.

 

Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan Avcıpınarı’nın köylüleri maden sahası için yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. CHP Milletvekili Ulaş Karasu, Çevre Bakanı Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Salı günü, tartışmalı proje için mahkeme heyeti keşif yapacak.

 

ANKARA/

Muğla Akbelen'de yaşanan doğa katliamı Türkiye’nin gündemindeki yerini korurken, bir benzerinin Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Avcıpınar köyünde de yaşanmak üzere olduğu belirtiliyor. Altından TANAP Doğalgaz Boru Hattı geçen ve 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı’na çok yakın köyde yapılmak istenen maden ocağı ve atık tesisi için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Köylüler mahkemeye, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu konuyu TBMM gündemine taşıdı.

6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ilde yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalıştığı günlerde 10 Şubat’ta Avcıpınar'a maden ocağı ve atık tesisi yapılması için hazırlanan projeye “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan ve üzerinde meranın da yer aldığı köy arazisi, TANAP Doğalgaz Boru Hattı'na 215 metre, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı özelliği bulunan eski Ermeni yerleşimi olan ve “Kilise Tepesi”ne 380 metre uzaklıkta bulunuyor. Ruhsat alanı içinde Kızılırmak'ı besleyen Özdere Deresi ve yan kollarından Kenözü Deresi, Alıçlık Deresi ve isimsiz kuru dereler ile pınarlar da bulunuyor.

 

PATLATMA YAPILACAK, ALTIN ARANACAK

Avcıpınarı’na komşu Sandal ve Kavak köylerini de çok yakından ilgilendiren ve “AVC Anatolis Resources Mad. San. Tic. A.Ş’nin projesi olan tesis “Kompleks Cevher Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi ile Maden Atık Depolama Tesisi” adını taşıyor. Tanıtım dosyasına göre tesis, Avcıpınar Köyü’nün 1.192 hektar sahasının 22,96 hektarında 2 bin 600 ton/yıl kapasite ve patlatmasız açık işletme yöntemi ile ayrıca 25 hektarlık bölümünde 200 bin ton/yıl kapasite ile yeraltı işletmesi yöntemi ile olmak üzere 2 milyon 800 bin ton/yıl maden ocağı ve 70 bin 313 ton/yıl konsantre cevher tesisi yapılması planlanıyor. Projede Altın (Au), Kurşun (Pb), Çinko (Zn), Bakır (Cu) ve Gümüş (Ag) bulunurken cevher üretimi açık ve yeraltı işletme yöntemleriyle gerçekleştirilecek ve açık işletme sahasında malzeme iş makineleri ile alınacak, yeraltında ise dinamitlerle patlatmalar yapılacak.

 

KÖYLÜLER DAVA AÇTI

Avcıpınarı’nın tarım ve hayvancılıktan başka geliri olmayan köylüleri, maden sahasında yapılacak kazı ve patlatmalar nedeniyle kanser hastalığına sebep olan asbestin kanser rahatsızlıklarına yol açacağını, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceğinden büyük endişe duyuyor. Konuyla ilgili, yürütmeyi durdurma talebiyle dava açan köylülerin avukatı Nazan Türkdoğan davanın bilirkişisinin yarın keşif için yarın Sivas’tan köye geleceğini bildirdi.

 

KARASU BAKANA SORDU

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin  yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi hazırladı. Projeyle ilgili köylülerin endişelerini aktaran Karasu, Bakan’a şu soruları yöneltti:

 

  • Türkiye genelinde son 5 yılda ve yıllara göre kaç adet ÇED başvurusu olmuştur? Bu başvuruların proje türlerine göre dağılımı nedir, başvurular nasıl sonuçlanmıştır?
  • Sivas'ta yapılan başvuru sayısı ve proje türlerine göre sonuçları nelerdir? Anılan dönemde kaç "ÇED gerekli değildir" kararı verilmiştir?
  • Tesiste personel, cevher ocağı ile cevher zenginleştirme faaliyetleri kapsamında kullanılacak su hangi kaynaktan sağlanacaktır? Sahada açılacak su kuyuları öngörülüyor ise yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması ve çevreye etkileri açısından bu durum değerlendirilmiş midir? Sivas’ta kaç adet içme ve kullanma, kaç adet sanayi ve kaç adet sulama maksatlı kuyu bulunmaktadır? Kaç metreküplük yeraltı suyu işletme rezervi bulunurken, bunun ne kadarı tahsis edilmiş durumdadır?
  • Kanser hastalığına yol açtığı öne sürülen asbestli toprağın yoğun olduğu köylerin olduğunun bilinmesine karşın, bu duruma tanıtım dosyasında yer verilmemesine rağmen, maden tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verilmesinin gerekçesi nedir? Bu durum dikkatlerden de kaçırılarak, kazılacak ve patlatılacak topraklarından yoğun olarak açığa çıkacak asbest ve köylülerin rahatsızlıklardan kim ya da kimler sorumlu olacaktır?
AdminAdmin

Admin