GÜNDEM
Giriş Tarihi : 27-07-2023 23:58

Başkan Demirgil: “Taşımadaki Esnafımız İflasa Sürükleniyor”

Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, yapılan zamlar karşısında özellikle taşıma sektöründe faaliyet gösteren esnafların mağduriyetinin artarak devam ettiğini, esnafların giderlerini karşılayamadığı için iflasın eşiğine geldiğini söyledi.

Başkan Demirgil: “Taşımadaki Esnafımız İflasa Sürükleniyor”

Taşıma sektöründe faaliyet gösteren esnaflar adına Ceylantur işletmecisi Selçuk Ceylan ile bir araya gelerek esnafın sorunlarını dinleyen Sesob Başkanı Hakan Demirgil, ÖTV , KDV ve akaryakıta yapılan zamlar karşısında esnafın dayanacak gücü kalmadığını vurguladı.

Başkan Demirgil: “Ülkemizde yapılan zamlar birçok sektörümüzü olumsuz etkilemiştir. Bu sektörlerimizin başında Kamu Kurumlarına ihale yolu ile personel taşıma, araç kiralama, hasta taşıma gibi hizmet veren esnaflarımız gelmektedir.

Kamu kurumlarının taşıma hizmetini veren esnaflarımız yapılan zamlar karşısında zor durumda kalmış ve giderlerini karşılamakta sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Gerek işçilik ücretlerinde iki defa artış yapılması, gerekse de personel taşıma işinin sefer usulü birim fiyatı olarak ihale edilmiş olması, araç fiyatlarındaki durdurulamayan artışlar ve tüm giderlerin yüklenici firmalar tarafından karşılanması taşıma sektörünü bitirme noktasına getirmiştir” dedi

“FİYAT FARKI ÖDENMİYOR”

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, kamu kurumlarında hizmet veren taşıma sektöründeki esnaflarımızın ihale yöntemiyle hizmet verdiğini , ihale olduktan sonra sürekli zam yapılması nedeniyle zor durumda olduklarını dile getirdi.

İhale olduğu dönemde akaryakıtın 22.41 TL civarında olduğunu belirten Başkan Demirgil, “Şimdi ise akaryakıt fiyatlarına yüzde 57 oranında artış olmuştur. ÖTV ve asgari ücrete yapılan artışlar da maliyetleri daha da artırmıştır.

Sözleşme ve ihale tarihinden itibaren süregelen fiyat artışları esnafımızı zarara ve iflasa sürüklemektedir. Kamu kurumlarının esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi noktasında hassasiyetini bekliyoruz.

Kurumlar ,4734 sayılı kamu ihale kanunu hükümleri  kapsamında  taşıma hizmeti veren esnaflarımıza işçilik ve akaryakıt fiyat farkının ödenmesini talep etmekteyiz.

Kamunun hizmetini yapan firmaların zarar görmemesi için yeni dönemde yapılacak ihalelerde artışların dikkate alınmasını , ihale şartnamelerine  fiyat farkının tam kapsamlı olarak işlerin ağırlık oranları katsayılarına göre eklenmesi yönünde mutlaka kanun değişikliği yapılmalıdır “ ifadelerini kullandı.

Sesob Başkanı Hakan Deimrgil, esnafın en önemli maliyet kalemlerinden birisinin de akaryakıt olduğunu hatırlatarak, taşıma sektörü, kamyoncu, servisçi, nakliyeci, taksici esnafının artan akaryakıt , vergi, sigorta başta olmak üzere artan maliyetleri karşılamakta zorlandığını ve kontak kapatma durumuna geldiğini de sözlerine ekledi.

AdminAdmin

Admin