GÜNDEM
Giriş Tarihi : 13-07-2021 17:54   Güncelleme : 13-07-2021 17:54

Çeçenistan’ın Dünü Bugünü

Sivas Çeçen Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından ‘Çeçenistan’ın Dünü Bugünü ve Hacı Ahmet Kadirov’un 70. Doğum Yılı’ adlı program düzenledi.

Çeçenistan’ın Dünü Bugünü

Büyük Otel’de düzenlenen programa Vali Saliha Ayhan, AK Parti Sivas Milletvekilleri İsmet Yılmaz, M. Habib Soluk, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Çeçen Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Ergüven, il protokolü ve dernek üyeleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Sivas Çeçen Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Ergüven, “Aramızda olmasa da 70. Doğum gününde andığımız Çeçenistan’ın 1.Cumhurbaşkanı Hacı Ahmet Kadirov başta olmak üzere tüm şehitlerimize Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Çeçenistan’ın acı tarihinde yer alan sürgün günlerinde Kazakistan’da dünyaya gelen Ahmet Hacı 1982 yılında İslam dini üzerine ilk çalışmaları başlatmıştır. 1989 yılında Kuzey Kafkasya’da ilk İslam Enstitüsü açılmıştır. 1995 yılında Çeçenistan Müftüsü olarak atanan Hacı Ahmet, Çeçenistan’ın 1. Savaşında bizzat aktif rol almıştır. Hepinizin bildiği gibi 1. Çeçenistan savaşının sonucunda anlaşmaya varılmış ve savaş sona ermiştir. 1. Savaşın sona ermesinin hemen akabinde karanlık eller Çeçenistan’ın yararlarını sarmasına fırsat vermeden ikinci savaşın başlamasına sebep olmuştur. Uluslararası araştırma verilerine göre Çeçen Savaşının 2004 yılında 100 bin Çeçen sivil hayatını kaybetmiştir. 185 bin kişi yaralandı, 10 bin çocuk yetim kaldı. Her iki savaşta toplam 300 binden fazla Çeçen hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Konsey Raporlarına göre savaşta 500 bin Çeçen, mülteci durumuna düştü. Çeçenistanlı mültecilerin yüzde 90’ı en az bir yada birden fazla akrabasını kaybetti. Acının tavan yaptığı savaş günlerinde halkın içinde bulunduğu dayanılması zor son halini gören Hacı Ahmet bu savaşı durdurmaya karar verip harekete geçmiştir. Annesi kendisine “Allah seni galip kılsın” diye dua ettiği zaman Hacı Ahmet ona cevaben “Anne Allah doğruyu galip kılsın diye dua et” diye karşılık vermiştir. Bugün birilerinin belki de hala hain olarak suçladığı Hacı Ahmet Kadirov, Müslüman Çeçen halkının huzur ve refahı için canını verip şehit olmuştur. Şimdi Çeçenistan’da çocuklar bomba sesi ile değil kuş sesi ile uyanmakta, çiftçiler tarlasına, esnaflar ekmek teknesinin başına dönmeye başlamıştır. Savaş zamanı yankılanan siren seslerinin yerini ülkenin dört bir yanından yükselen ezan sesleri almıştır” dedi.

Çeçenistan’ın nüfus ve ekonomik yapısı hakkında bilgi veren Ergüven, “Çeçenistan, Türkiye ile arasında ekonomi ve siyasi iş birliğinde oldukça yol kat etmiştir. Osmanlı Mimarisi ile inşa edilen her biri 10 bin kapasiteli 6 cami tamamlanmıştır. Birçok şehirde inşa edilen projelerde Türk müteahhit ve işçilerin imzası bulunmaktadır. Şuana kadar Türk iş adamlarının projeleri devam etmekte. Hali hazırda İstanbul uçak seferleri karşılıklı devam etmektedir. Her gün düzenlenmektedir. Bizde, Sivas Çeçen Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 2012 yılından bu yana iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek için çaba sarf etmekteyiz. Derneğimiz, Sivas’ın kardeş şehir ilan edilmesi, Çeçenistan’da rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu adına bir cadde açılması, Sivasspor ve futbol kulüpleri arasında Cumhuriyet Kupasının düzenlenmesi ve Hacı Ahmet Kadirov Vakfı’nın sponsorluğunda toplamda 4 defa olmak üzere Sivas olmak üzere farklı illerinde organizasyon, Sivas Şarkışla’da Kadir Gecesi ve iftar programı düzenlenmesine de öncülük ettik” şeklinde konuştu.

Ergüven, sözlerini şu şekilde tamamladı; “15 Temmuz hain darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerimizi de bir kez daha anmak istiyorum. Allah onların şahadetini kabul etsin ve ülkemizi her türlü musibetten korusun.”

Programda Vali Salih Ayhan, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdi.

Programa Video Konferans Sistemi (VKS) ile bağlanan Çeçenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Rusya Parlamentosu Duma Milletvekili Adam Sultanovich Delimkhanov ise Türk-Çeçen dayanışmasına vurgu yaptı.

Program; dilek ve temenniler ile son buldu.

AdminAdmin

Admin