GÜNDEM
Giriş Tarihi : 21-02-2022 15:54   Güncelleme : 21-02-2022 17:21

DESTEKLEMELER TARLA SAHİBİNE DEĞİL EKİP BİÇEN ÇİFTÇİYE VERİLSİN

BBP Sivas Merkez İlçe Başkanı Fikri Pınarlı; BBP Sivas Merkez İlçe Teşkilatı olarak köylerimizi ziyaretlere devam ediyoruz dedi.

DESTEKLEMELER TARLA SAHİBİNE DEĞİL EKİP BİÇEN ÇİFTÇİYE VERİLSİN

BBP Sivas Merkez İlçe Başkanı Fikri Pınarlı; Bu hafta İlbeyli yöremizin önemli köylerinden birisi olan Durdulu Köyümüzde hem köylülerimizle hemde O yörenin 42 köy muhtarlarının büyük bir kısmıyla bir araya gelerek hasbihal ettik hem yörenin hem de çiftçilerimizin sorunlarını yerinde dinleyip notlar aldık.

Öncelikle bizlere karşı büyük bir teveccühün sevginin ve beklentinin olduğunu görmekten son derece mutlu olduk.
Daha önce de Merder bölgemizi ziyaret ederek köylümüzün çiftçimizin sorunlarını dile getirmiştik.
Yine ortak sorun olarak ,gübre, akaryakıt, yem, tohum ve zirai ilaç olarak görünüyor. Buna ilaveten İlbeyli yöremizde ki köylülerimiz (ÇKS) Çiftçi Kayıt Sisteminden oldukça muzdarip ve şikayetçiler.
Bilindiği üzere dönüm başı desteklemeler ÇKS üzerinden yapılmakta lakin tarlalarda tapular hisseli olduğundan veyahut (icar) kira olarak ekildiğinden bu dönüm başı desteğini tarlayı asıl ekip biçen çiftçi değil tarla sahipleri almakta yani burada destek asıl üreticiye ulaşmamakta tarla sahibi hem tarlayı sürenden (icar) kira almakta hemde Devletten ÇKS gösterip dönüm başı desteklemesi almaktadır.
Hisseli olan yerlerde ise hissedarlarin bir kısmı imza vermeyerek o tarlaya dönüm başı desteği hiç alınmamaktadır.
Bunun çözümü olarakta köylülerimizin çiftçimizin talebi desteklemenin satılan ürüne verilmesidir ,böylece ürünü kim üretiyorsa desteği de o almış olacaktır.
Bu konuda seslerini duyurmamızı istediler yasal zeminin oluşturulması için yetkililerimiz özellikle İl Tarım Müdürlüğümüz ön ayak olursa çiftçilerimizin feryadına kulak vermiş olurlar.
Bir diğer konu ise o yörede başka illerden gelerek patates ekenlerin olduğu bu insanların ÇKS den kolaylıkla yararlandırıldığını kendileri bu kadar ugraşıp alamazken onların nasıl böyle kolaylıkla alabildiklerini anlayamadıklarını ifade ettiler.
Velhasıl tarımda ki yanlış uygulamalar çiftçiyi oldukça rahatsız etmekte ülkemizde ve şehrimizde yeniden, acilen kalıcı bir tarım reformu ihtiyacı olduğu aşikardır.
Şu an ki uygulanan uygulamalar son derece yetersiz ve hakkaniyetli değildir bir an önce üreten çiftçi desteklemelidir.
Önümüzdeki yüz yılın gıda ve su savaşları asrı olacağı gerçeğini görerek toprağımıza suyumuza ve çiftçimize sahip çıkmak zorundayız dedi.
AdminAdmin

Admin