EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-10-2020 19:11   Güncelleme : 26-10-2020 19:11

Ekonomi zirvesi şart

İlimizi Cumhuriyetimizin 100. yılına hazırlamak için “Sivas Ekonomi Zirvesi” yapılması gerekmektedir.

Ekonomi zirvesi şart
  • Sivas mutlaka 6. Bölgeye ve cazibe merkezi iller arasına alınmalı il dışından yatırımcı getirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
  • Başta ilimizde Sivas Sanayi ve Ticaret Odası olmak üzere faaliyet gösteren esnaf odaları alanlarındaki sorunları masaya yatırarak çözüm yolları bulması gerekmektedir.
  • Şehrimizde çok ortaklı ve istihdam kapasitesi yüksek yeni firmaların kurulması için çalışmalar başlatılmalıdır.

İlimizi Cumhuriyetimizin 100. yılına hazırlamak için “Sivas Ekonomi Zirvesi” yapılması gerekmektedir.

Sivas tarih boyu büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Cumhuriyetin kuruluşunun mihenk taşı olan 4 Eylül Sivas Kongresine ev sahipliği yapan ilimiz Anadolu'nun göz bebeğidir. Büyük şehirlere göç hareketinin başlamasıyla ekonomik ve nüfus olarak geri giden Sivas'ı ayağa kaldırmak için ekonomik kalkınma şarttır.

Cumhuriyet Bayramının 97. yılını kutlamak üzereyiz. Genç Türkiye'nin 100. yılında yatırımcı iller arasında olmak için çaba sarf edilmesi gerekmektedir. Bu noktada ilimizde faaliyet gösteren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yatırımcı ofisi ve proje ofisi oluşturması gerekmektedir.

Sivas Valiliği tarafından başlatılan yatırım hamleleri ile bir hareketlik sağlanmış olup STK'ların da sektörleriyle ilgili firmaların ilimize yatırım yapmaları noktasında çaba sarf etmesi büyük önem arz etmektedir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Sivas Cer Atelyesi (TÜDEMSAŞ, şimdiki adı TÜRASAŞ) kurulmuş, Sivas Demir Yolu Hattı açılmış, Türkiye'nin sağlıkta örnek olması için Sivas Numune Hastanesi açılmış, Divriği madenleri işletmeye açılmış, 1973 yılında Cumhuriyet Üniversitesi açılmış, birçok kamu kurumunun bölge müdürlükleri ilimizde açılmıştı.

28 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile toprak bakımından ülkemizin 2. büyük şehri olan Sivas Türkiye'nin en fazla göç veren ilidir. Hem kamu yatırımların hem de özel sektör yatırımlarının ilimizdeki istidamı artıramamasından dolayı göç bir türlü önlememiştir. Son yıllarda TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre nüfus durağan hale gelmesine rağmen göç kısmen durmuş gibi görülmektedir.

Cumhuriyetimizin 2. yüzyılı başlarken ekonomik olarak ilimizde kalkınma hamlesi gerçekleştirilmesi şarttır.

Bir an evvel Demirağ Organize Sanayi Bölgesine yatırımcı çekilmesi ve alt yapı çalışmalarının tamamlanması gerekmektedir.

Ankara - Svas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı yakın zamanda faaliyet geçtiğinde yurdumuzun doğusu ile batısı kısmen de olsa kucaklaşacaktır. Bu hatta ilave olarak yurdumuzun kuzeyi ile güneyinin Sivas üzerinden YHT ile buluşturulması gerekmektedir.

Sivas’ın çalışkan Valisi Salih Ayhan ilimizde ticari yatırımdan, turizme destek olması yetmiyor. Özel sektörün de canlanması için Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer esnaf odaları da kendi alanları ile ilgili çalışmalar yapması gerekmektedir.

Sivas 1. Organize Sanayi Bölgesinde yıllardır atıl ve henüz faaliyete geçmeyen fabrikaların tespit edilmesi ve bu fabrikaların biran evvel çalışır hale getirilmesi için ne gerekiyor diye araştırma yapılması gerekmektedir.

Sivas’ın tarım ve hayvancılık şehri olması için mera ıslah projeleri hazırlanmalıdır. Sivas ve ilçelerindeki arıcılık faaliyetlerini ülkemizde daha üst sıralara çıkarılması ve Bal’da markalaşmak için nektarı bol olan bitki türlerinin kırsalda yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Sivas’ın Savunma Sanayinde öne çıkması adına Ordu Silah Fabrikasının Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak İstanbul Tuzla’da yapmak istediği Teknopark’ın şehrimize kazandırılması için harekete geçilmesi gerekiyor.

Sivas’ı Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Yüzyılına hazır hale getirmek elimizde…

AdminAdmin

Admin