EKONOMİ
Giriş Tarihi : 23-12-2021 09:55   Güncelleme : 23-12-2021 09:55

Müteahhitler önünü göremiyor

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır, ilimizde emlak sektörünün son durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Müteahhitler önünü göremiyor

Sivas’ta konut stokunun erdiğini söyleyen TEMFED Yönetim Kurulu Üyesi  ve SEMDER Başkanı Kerim Çayır, döviz kurunda yaşanan düşüşün inşaat girdi  maliyetlerine yansımasını beklediklerini ifade ederek “Madem kurlar üzerinde düşüşe geçildiyse bunu lütfen inşaat malzemelerine yansıtalım, fiyatlar geri çekilsin. Lütfen sahaya yansıtalım. Konut stokumuz yok. Müteahhitlerimiz yatırım yapmakta endişeli, önünü göremiyor” dedi.

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Yönetim Kurulu Üyesi  ve Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır, ilimizde emlak sektörünün son durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çayır; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından açıkladığı TL mevduata kur farkı sisteminin ardından döviz kurunda yaşanan düşüşün çimento, demir gibi inşaat ürünlerine de olumlu anlamda yansımasını beklediklerini ifade etti.

Gayrimenkul sektörünün döviz kurunda yaşanan dalgalı süreç nedeniyle zor bir süreçten geçtiğini kaydeden Çayır; konut stokunun eridiği Sivas’ta yeni inşaat projelerinin hayata geçmesi için dövizde yaşanan düşüşün inşaat sektöründe kullanılan ürünlere yansımasının şart olduğunu söyledi.

GAYRİMENKUL HER ZAMAN İYİ BİR YATIRIM ARACIDIR

Başkan Çayır, “Son 1 aydır gayrimenkul sektörünün temsilcileri olarak sıkıntılı bir süreçten geçmekteyiz ama her zaman dediğimiz ve savunduğumuz gibi en güvenilir liman gayrimenkuldür. Bunun altını tekrar bir daha çiziyorum. Gayrimenkulün; döviz ve altının her zaman üstünde kalacağını  ve alınan fiyatını da koruyacağını hep savunduk. Gayrimenkul her zaman iyi bir yatırım aracıdır. En güvenilir yatırım gayrimenkuldür. Ben hiçbir zaman en ufak bir gayrimenkulün ederinin altında satıldığını görmedim. Her zaman piyasa şartlarında değerini korur ki bu süreçte de bunu gördük. Gayrimenkulde kaybınız olmaz. Bunu  her zaman söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ DURURSA HER ŞEY DURUR

Gayrimenkul sektörünün inşaat sektörüyle bağlantılı olduğunun altını çizen Çayır; “İnşaat sektöründe faaliyet gösteren arkadaşlarımız çok zor durumda.  İçinde bulundukları durum çok vahim. Demirin tonu 14 bin lira civarında, projeyi aldıklarında 7-8 bin lira imiş. Diğer malzemeler deseniz aynı şekilde. Ciddi artışlar var. Buradan devlet yetkililerine de sesleniyorum: Madem kurlar üzerinde düşüşe geçildiyse bunu lütfen inşaat malzemelerine yansıtalım. Fiyatlar geri çekilsin. Bu bizim kanayan yaramız. Bir ülkede inşaat sektörü en önemli olgulardan  birisi. Bu durursa her şey durur. Madem biz Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla birlikte dövizde iyileşmeye geçtik bunu lütfen sahaya yansıtalım. İnşaat sektöründe durum gerçekten çok kötü.  40-45 günlük zaman dilimi içerisinde inanılmaz artışlar oldu. Böyle bir ticaret şekli olamaz. İnşaat sektörünün rahatlamasını bekliyoruz. Bunun önünü açalım” diye konuştu.

MÜTEAHHİTLERİMİZ YATIRIM YAPMAKTA ENDİŞELİ

“Konut stoklarımız ne yazık ki eridi” diyen Çayır; “Konut stokumuz yok. Müteahhitlerimiz yatırım yapmakta endişeli. Önünü göremiyor. Çünkü inşaat sektöründe son 45 günde yüzde 70 oranında değişim var.  Bu değişim karşısında hangi firma neyi göze alarak projeye girebilir? İnşaat Sayın Cumhurbaşkanımızın bu atılımıyla birlikte piyasalar rahatlar, önümüzdeki süreçte kurların düşüşü devam eder. Temennimiz bu yönde. Düştüğü zaman süreç içerisinde inşaat sektörü belli bir kalıba oturur, müteahhit firmalarımız da yeni projeler için çalışmalarını başlatırlar” açıklamasında bulundu.

AdminAdmin

Admin