GÜNDEM
Giriş Tarihi : 31-03-2021 09:28   Güncelleme : 31-03-2021 09:28

Yetki belgesi olmayana ceza yazılacak

Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır; 1 Nisan itibariyle yetki belgesi bulunmayan emlakçıların faaliyet gösteremeyeceğini söyledi.

Yetki belgesi olmayana ceza yazılacak

Emlak sektöründe yeni dönem

Yetki belgesi olmayana ceza yazılacak

Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır; 1 Nisan itibariyle yetki belgesi bulunmayan emlakçıların faaliyet gösteremeyeceğini söyledi. Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı geleceğini kaydeden Çayır, “Söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçilecek. Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere cezai işlem uygulanacak” dedi.

 

Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır; emlakçılık sektöründe 1 Nisan itibariyle başlayacak yeni sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik kapsamında 31 Mart tarihinin önemine dikkat çeken Çayır, bu tarihe kadar yetki belgesi başvurusunda bulunmayan emlak işletmelerinin muafiyetlerden faydalanamayacağını söyledi.

SEMDER Başkanı Çayır; “Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiş ve gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik yetki belgesi şartı getirilmişti. Emlakçılık işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise metrekare şartı gibi çok sayıda düzenlemenin yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih ise son olarak 31 Mart 2021'e kadar uzatılmıştı.  Bu tarihe kadar yetki belgesi başvurusunda bulunmamış olan işletmeler, müktesep haklardan faydalanamayacak. Başvuru yapmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar bu tarihten sonra staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirmek zorunda olacak” dedi.

KAYIT DIŞI EMLAKÇILIK YAPANLARA CEZA YAZILACAK

Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı geleceğini belirten Başkan Çayır, “Söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçilecek. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı girilmesi halinde ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu istenecek.  Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin liradan başlayıp işlemin türüne göre 10 bin liraya kadar çıkabilecek. İlgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK DA DEVREDE

Emlakçılara yönelik 1 Nisan'da başlayacak yeni döneme ilişkin olarak Ticaret Bakanlığı bünyesinde ihbar hattının kurulduğunu belirten Çayır, söz konusu tarih itibariyle bakanlık yetkililerinin, belediyelerin ve ilgili odaların sahaya inerek denetimlere başlayacağını kaydetti.

Çayır; yetki belgesi olmadan emlakçılık işi yapanlara yönelik  Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) da devrede olduğuna dikkat çekti.  Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki MASAK tarafından Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'na 'Yetki Belgesi Olmadan Ticari Faaliyet Yürüten İşletmeler' başlıklı bir genelge gönderildiğini belirten Çayır, bu genelge ile 31 Mart sonrası belgesiz olarak emlakçılık yapanların https://ttbs.gtb.gov.tr/ adresi üzerinden ihbar edilmesinin istendiğini, söz konusu kişilere yönelik ise kara para aklama kapsamında inceleme yürütülebileceğine ilişkin uyarıda bulunulduğuna vurgu yaptı.

AdminAdmin

Admin