Yaşam
Giriş Tarihi : 13-02-2024 18:28

9 işçiye ulaşılamıyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Şu anda 400'e yakın çalışan var.

9 işçiye ulaşılamıyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Şu anda 400'e yakın çalışan var. 667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz" dedi. Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır" denildi.

Türkiye’nin ikinci en büyük altın madeni sahası olan ve siyanür sızıntısıyla gündeme gelen Erzincan İliç’teki altın madeninde göçük meydana geldi.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması yaşandı.

Bölgeye jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Vali Hamza Aydoğdu da bölgeye gitmek için yola çıktı.

Toprak kayması kameralara yansıdı.

 

 9 İŞÇİYE ULAŞILAMIYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya CNN TÜRK’te şu bilgileri paylaştı “Maden işletmemizde saat 14:00 sıralarında göçük oldu. Madenden çıkarılan, dışarıda istiflenen bir toprak var. Onun kayması sonucu oluşan bir toprak kayması. Şu anda 400’e yakın çalışan var. 667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz.” dedi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14.30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır” denildi.

BAKAN KOCA: 6 AMBULANS VE 2 UMKE TİMİYLE GÖREV BAŞINDAYIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 ambulans ve 2 UMKE timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun” dedi.

ERZİNCAN VALİSİ BÖLGEDE

Olayın ardından CNN Türk’e konuşan Aydoğdu, “Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil” dedi.

Vali Aydoğdu’nun açıklaması şöyle:

“Şu anda o bölgede olan arkadaşların tespiti yapıldı. Net bilgi vermek için beklemek lazım. Kamuoyunu kısa bir süre sonra bilgilendireceğim. 25 dakika içerisinde Erzincan’dan varmış olduk. Şu anda o bölgeye vardık. Bu işlemde toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarımız bunun nedeni üzerinde çalışıyorlar.  Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil.”

Belediye Başkanı Bekir Aksun ise “İlk belirlemelere göre toprak altında 9 kişi gibi gözüküyor. 10-12 kişi olarak orada bulunan arkadaşlar ifade etti. Umarım inşallah daha fazla kayıp yaşanmaz. Bunlar da kurtarılır. Kayıp vermeden kurtarırsak çok sevinmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

4 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Tunç “Erzincan’ın İliç ilçesinde maden sahasındaki toprak kayması ile ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.” dedi.

Olay yerinden görüntüler:

 

 

AFAD: 9 İLDEN PERSONEL SEVK EDİLDİ

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’ndeki heyelana ilişkin AFAD’dan açıklama yapıldı. Açıklamada, “Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup, göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK FELAKETİ’

İliç’te siyanürlü altın madenine karşı mücadelesiyle tanınan, Cumhuriyetçi Vatanseverler Hareketi’nden Sedat Cezayirlioğlu X hesabından yaptığı paylaşımda Erzincan İliç’te dünyanın en büyük felaketi yaşanıyor, milyonlarca ton siyanürlü toprak Fırat nehrine doğru gidiyor, altında insanlar var, kepçeler kaldı altında.” ifadelerini kullandı. 

ANAGOLD MADENCİLİK’TEN AÇIKLAMA

Bölgedeki toprak kaymasıyla ilgili Anagold Madencilik’ten açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda
meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz.

Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve
güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil
durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum
müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana
geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da
hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim
olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa
kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi
kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

FELAKET GELİYORUM DEDİ!

Türkiye’nin ikinci en büyük altın madeni sahası olan ve siyanür sızıntısıyla gündeme gelen Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’in maden sahasını genişletmesi çevrecilerin tepkisine neden olmuştu.

Çevreciler bölgenin göçeceği konusunda uyarılar yapıyordu.

Son olarak, Cumhuriyetçi Vatanseverler Hareketi’nden (CVH) Sedat Cezayirlioğlu ve Avukat İsmail Hakkı Atal, siyanür sızıntısıyla gündeme gelen madenin ‘kapasite artırım ÇED iptal davası’nda 5 Ekim 2023 günü yapılması planlanan keşfe itiraz etmişti. Cezayirlioğlu ve Atal, bilirkişilerine yönelik olarak “Ya AKP’li, ya altın madeni savunucusu, ya akademik yeterlilikleri ve unvanları eksik, ya da hidrojeolog yerine hidrolik mühendisi bilirkişi çıktı.” iddiasında bulunmuştu.

İLİÇTE’Kİ SİYANÜR İSYANI

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’e ait maden sahasında siyanür sızıntısı yaşanmış ve şirkete 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti. Veryansın Tv’nin ısrarlı yayınları sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şirketin faaliyetlerini geçici olarak durdurduklarını duyurmuştu. Sızıntının 20 ton olduğu ve Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edilmişti. Şirket ise sızan siyanür miktarının 8 kilogram olduğunu öne sürmüş ve nehre karışmadığını iddia etmişti. 21 Haziran 2022’de faaliyetine son verilen Anagold Madencilik, 3 ay sonra yeniden açılmıştı.

AdminAdmin

Admin