EKONOMİ
Giriş Tarihi : 14-04-2024 16:33

Akaryakıtta yeni dönem!

1 Ocak 2025 tarihinde zorunlu hale getireceği 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) ilişkin UTTS Taşıt Montaj Firmaları için bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Akaryakıtta yeni dönem!

Yapılan bilgilendirmeye göre, UTTS, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin elle girilmesini engelleyerek plakaların otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayacak. Bu sistemden sorumlu kuruluş ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü olacak.

Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı olan 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonu, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteriyor. 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile bu taşıt gruplarının UTTS'ye dahil olma zorunluluğu getirildi. Aksi takdirde, 1 Ocak 2025'ten itibaren bu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi beyanlarında gider olarak dikkate alınmayacak.

TTB'ler (Taşıt Tanıma Birimi), araçtan söküldüğünde kullanılamaz hale gelecek ve tekrar taktırılması gerekecek. Ayrıca, taşıtların sahiplik veya plaka bilgileri değiştiğinde, yeni TTB'ler takılacak.

UTTS'ye geçiş sürecinde, taşıtlara TTB montajı sadece yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapılacak. Bu montaj işlemleri, Darphane tarafından yetkilendirilecek Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilecek. Böylece, UTTS'nin doğru ve güvenilir bir şekilde uygulanması sağlanacak.

Yeni sistemin uygulanmasıyla yıllık yaklaşık 15 milyar Türk Lirası değerindeki vergi kaybının önlenmesi hedefleniyor. Bu sayede, vergi mükelleflerinin akaryakıt harcamalarını gider olarak göstermesinden kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

AdminAdmin

Admin