GÜNDEM
Giriş Tarihi : 21-06-2023 17:22

Ankara-Sivas YHT hattı TMBB gündemine taşındı

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara-Sivas YHT hattında “Raylar oturmadığı için kaza riski” taşıdığı gerekçesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Ankara-Sivas YHT hattı TMBB gündemine taşındı

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara-Sivas YHT hattında “Raylar oturmadığı için kaza riski” olduğunu dile getirdi.

Milletvekili Karasu,  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi

“EKSİKLİKLER VE KAFADAKİ SORULAR GİDERİLMELİ”

Milletvekili Ulaş Karasu’nun soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:  27.03.2023 tarih ve 7/80101 sayılı Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesine ait teknik şartnamenin değiştirildiği iddiasına ilişkin soru önergem, yasama dönemi sona erdiği gerekçesiyle hükümsüz sayılmış ve yanıtsız bırakılmıştır. Bu vesileyle, önergemde yer alan soruların yanıtlanması için yenilenmesi gerekmiştir.

Yapımına 2008 yılında başlanan 405 km hat uzunluğundaki Ankara-Sivas YHT hattı, 7 defa açılışının yapılacağı açıklanmasına karşın, aradan geçen 15 yılın sonunda 14.05.2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim’in arifesinde 26.04.2023 tarihinde açılmıştır.

Hattın bazı bölgelerinde yaşanan sorunlar, güzergâhın bazı bölümlerinde yaşanan çökmeler hatta aksamalara neden olmaktadır. Son olarak 18.06.2023 tarihinde tren hattında “bölgesel ve etkili yağışa bağlı olarak kısmı bir alanda demiryolu altyapısının etkilenmesi” gerekçesiyle kılavuz tren deray yaşamış, hat belli bir süre trafiğe kapatılmıştır.

Bununla birlikte, hattın inşasında kullanılan ürünlerin teknik detaylarını çerçevelendiren teknik şartnamenin değiştirildiği iddia edilmektedir. Yozgat ili sınırları içerisinde bulunan bir demir ocağından getirilen bazaltın teknik şartnameyi sağlamadığı, yeterli dayanıklıkta olmadığı öne sürülmektedir. Söz konusu iddia ile birlikte değerlendirildiğinde, hattın güvenliğine ilişkin ciddi risk ve soru işaretleri oluşturmaktadır.  

Bu çerçevede;

1-Ankara-Sivas YHT Hattında şartnameyi sağlamayan bazalt taşı kullanıldığı iddiası doğru mudur?

2-İddiaya konu olan bazalt taşının kullanılmasına bağlı olarak teknik şartnamenin değiştirildiği iddiası doğru mudur?

3-İddialar gerçeği yansıtıyorsa; değişikliğe neden ihtiyaç duyulmuş ve hattın hangi güzergahları için teknik şartnamede değişikliğe gidilmiştir?

4-Söz konusu değişiklik hattın güvenliği için tehlike oluşturmakta mıdır?

5-18.06.2023 tarihinde Ankara-Sivas hızlı tren hattının belli bir süre kapanmasına ve kılavuz trenin deray yaşaması olayında, teknik şartnameyi taşımayan bazalt taşının bölgede kullanılmış olduğu iddiası doğru mudur?

6-YHT Hattı’nın yapımı sırasında, mevsimsel değişikliklere, yağış ve ısı farklarına vereceği tepkilerin izlenebilmesi adına hangi testler yapılmıştır? Deneme seferleri yapılmış mıdır? Yapıldı ise sonuçları, yapılmadı ise gerekçesi nelerdir?

7-Olayla ilgili olarak hazırlanan rapor ya da raporlar var mıdır? Var ise içeriği nedir? Olayla ilgili idari soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise sonuçları nelerdir?

AdminAdmin

Admin