EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-04-2024 15:26

Banknot, atm, ATM slotları, bankalar, para

Son dönemde enflasyon ve döviz kuru dalgalanmalarıyla mücadele eden bankalar, ATM'lerde yeni bir önlem alıyor.

Banknot, atm, ATM slotları, bankalar, para

Artık ATM'lerden istenilen miktarda banknot çekilemeyecek. Bankalar, ATM slotlarına sadece 5, 10 ve 20 TL'lik banknotlar yerleştirmeyi bıraktı bile.

 

Bankacılık sektöründe köklü bir değişim yaşanacak. Bu iddiayı dile getiren isimlerden biri de Ziraat Bankası eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu oldu. Babuşçu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde bastığı her 5 yeni banknottan 4'ünün 200 TL değerinde olduğunu belirtti. Bu durum, ATM'lerde en sık kullanılan para çekme ve yatırma işlemleri kadar banknot miktarlarına da yansıdı.

Bankaların aldığı yeni karar doğrultusunda, ATM'lerde artık 5, 10 ve 20 TL gibi düşük değerli banknotlar bulunmayacak. Babuşçu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bankalar ATM'lere artık 200, 100 ve 50 TL'lik banknotları yerleştiriyor. 20, 10 ve 5 TL'lik banknot yerleştirmiyor" şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu değişikliğin bayram sonrasında tüm Türkiye genelinde yaygınlaşması bekleniyor.

 

Bankacılık sektöründeki bu dönüşüm, hem bankaların operasyonel süreçlerini yeniden düzenlemesi hem de ekonomik dalgalanmalara karşı tedbir alma çabası olarak değerlendiriliyor. Bu adımın, nakit kullanım alışkanlıklarını ve ATM işlemlerini etkileyeceği düşünülüyor. Müşterilerin, daha büyük banknotlarla daha az sıklıkla ATM'lere gitmesi beklenirken, bu durumun nakit paranın dolaşımına da etkisi olabileceği belirtiliyor.

AdminAdmin

Admin