GÜNDEM
Giriş Tarihi : 02-09-2023 11:13

“Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi”

CHP Sivas Milletvekili-Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 104. Yılı Kutlama Mesajı Yayımladı.

“Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi”

CHP Sivas Milletvekili-Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 104. Yılı Kutlama Mesajı Yayımladı.

Tarih boyunca coğrafi konumu ve stratejik önemiyle askeri, ticari ve idari bir merkez olan Sivas “emin şehir” olarak kurtuluşta ve kuruluşta çok önemli görevler üstlenmiştir.

Kurtuluş destanımızın yol haritası, 104 yıl önce bu topraklardan çizilmiştir.

İşgal altında, yokluklar içerisindeki Anadolu’nun her bölgesinden gelen temsilciler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük öngörüsüyle Anadolu’nun “en güvenli yeri” olarak Milli Mücadelemizin yönetim merkezi Sivas’ta bu ülkenin kaderini değiştirmişlerdir.

Sivas Kongresi’nde ortaya konulan ve alınan irade birliğiyle birlikte ulusumuz, Ulusal Kurtuluş Mücadelesini zaferle sonuçlandırmıştır. Aziz Atatürk, “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi” sözüyle 4 Eylül Sivas Kongresi’ni ve Sivas’ın önemini bir asla silinmeyecek şekilde tarihimize işlemiştir. 1919’da Samsun’a çıkış ile başlayan uzun yolculukta; vatanın bağımsız ve milli sınırlar içinde bölünmez bir bütün olarak tescillendiği karargah olan ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan bu kongre Sivas’ın onuru, biz Sivaslıların gururudur.

Bizler de bugün, attığımız her adımımızı Sivas Kongresi’nde alınan ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturan kararlara bağlılık bilinci ve sorumluluğuyla atıyoruz.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Ulu Önderimiz’in bizlere gösterdiği muasır medeniyet hedefinden bir an olsun ayrılmadan, aklın ve bilimin öncülüğünü benimseyerek; “kimsesizlerin kimsesi” olan Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılında kalıcı bir biçimde demokrasi ile taçlandırmak için emin adımlarla yürüyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Milli Mücadele tarihinde özel bir yere sahip olan Sivas Kongresi’nin 104’üncü yıl dönümünü kutluyor, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını, kongre delegelerini, kongreye ev sahipliği yapan hemşehrilerimiz olan Sivaslıları bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum ded.

 

CHP Sivas Milletvekili-Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi verdi.

 

 

        TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

 

Gereğini saygılarımla arz ederim.

 

 

 

                                   

                                                                                                                       

     Ulaş KARASU

                                                                                                                         Sivas Milletvekili

 

 

GENEL GEREKÇE

 

Coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle Sivas, tarih boyunca askeri, idari, ticari bir merkez olmuştur.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, büyük bir öngörü ile Anadolu’nun “en güvenli yeri” nitelemesine mazhar olan Sivas, Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde ve Cumhuriyetimiz’in kuruluşunda da önemli roller üstlenmiş, kurtuluş destanının yol haritası burada çizilmiştir.

 

Anadolu topraklarının her bir köşesinin işgal edildiği ve dört bir yandan kuşatıldığı 4 Eylül 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarının başlatmış oldukları ulusal uyanışa ev sahipliği yapmış olan Sivas, Milli Mücadelenin yönetim merkezi olarak 108 gün boyunca ev sahipliği yapmıştır.

 

Üstün fedakarlıklar sonucu 4 Eylül 1919 tarihinde çalışmalarına başlayan Sivas Kongresi, milletimizin bağımsızlığından, bayrağından ve vatanından asla vazgeçmeyeceğini dünyaya ilan eden kararların alındığı bir kongre olmuştur. Tarihimizin dönüm noktalarından biri olan Sivas Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasına giden yolda, milletin hâkimiyetini ele alması ve izleyeceği rotanın belirlenmesi noktasında bir mihenk taşıdır.  Kongre ile millet kendi kaderine yön vermiş, vatanın bölünmez bütünlüğü tüm zihinlere kesin bir şekilde yazılmıştır.

 

11 Eylül 1919’da bir beyannâme yayımlayarak çalışmalarını tamamlamış olan Kongre ile işgale karşı çeşitli bölgelerde kurulan dernek ve cemiyetler Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmiş, başkanlığına da Gazi Mustafa Kemal Atatürk seçilmiştir. Kongre milletin temsilcilerinin katılımı ve aldığı kararlarla tek Milli Kongre olarak tarihi kayıtlara geçmiştir.  Burada; milli iradenin üzerinde hiçbir gücün olmadığı ifade edilmiş, manda ve himaye fikri reddedilmiş, büyük mücadelelerle yürekli bir şekilde alınan ve sabırla uygulanan kararlar sonucunda Kurtuluş Savaşı’ndan kesin bir zafer elde edilerek, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

 

Atatürk’ün “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.” veciz sözüyle Sivas Kongresi’nin önemi, tarihimize yazılmıştır.

 

Sivas halkı da vatanın bağımsızlık mücadelesi için tek bir vücut olmuş, büyük inanç ve güvenle zafere giden yolu açmıştır.

 

Atamızın veciz sözünden de hareketle; Sivas Kongresi’nin toplandığı 4 Eylül tarihinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılından itibaren tüm yurtta ve dış temsilciliklerde “Kurtuluş Bayramı” olarak kutlanması, hem Sivas Kongresi’nin tarihteki önemi, hem de bu mücadeleye destek veren tüm Kuvayi Milliye şehitleri anısını yaşatmak adına özel ve ayrı bir anlam taşıyacaktır.

 

MADDE GEREKÇELERİ

 

 

MADDE 1 – 4 Eylül 1919 tarihinde toplanmış olan Sivas Kongresi’nin aldığı kararlar, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın çerçevesini belirleyen ve Cumhuriyete giden yolun temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle, her yıl 4 Eylül’ün Kurtuluş Bayramı olarak ilan edilmesi öngörülmektedir.

 

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

 

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

 

 

AdminAdmin

Admin