SİYASET
Giriş Tarihi : 17-07-2023 12:17

Chp’li Karasu Divriği Ulu Cami Örneğini Verdi, Meclis Gündemine Getirdi

CHP PM Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, taş işçiliği ve süslemeleriyle şaheser niteliğindeki çok sayıda eserin yer aldığı Sivas’taki tarihi eser restorasyonlarının durumuyla ilgili TBMM’ye yeni bir soru önergesi verdi.

Chp’li Karasu Divriği Ulu Cami Örneğini Verdi, Meclis Gündemine Getirdi

Sivas’ın Tarihi Eser Restorasyonları Meclis Gündeminde

Sivas’taki Restorasyonlar Meclis Gündeminde

Chp’li Karasu Divriği Ulu Cami Örneğini Verdi, Meclis Gündemine Getirdi

CHP PM Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, taş işçiliği ve süslemeleriyle şaheser niteliğindeki çok sayıda eserin yer aldığı Sivas’taki tarihi eser restorasyonlarının durumuyla ilgili TBMM’ye yeni bir soru önergesi verdi.

Karasu, Sivas’ta devam eden tarihi eser restorasyonlarının ne zaman biteceğini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlamasını istedi.

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas’ta yıllardır devam eden ve adeta yılan hikayesine dönen tarihi eser restorasyonlarını TBMM gündemine taşıdı. Karasu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası başta olmak üzere Sivas’taki tarihi eser restorasyonlarının durumunun açıklanmasını talep etti.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nun CHP’li üyesi Karasu, TBMM’ye verdiği soru önergesinde, tarih ve kültür zenginliklerimizin, tarihi kültürel mirasımızın doğasını oluşturan yapısının, taşınır veya taşınmaz kültür varlıklarımızın özenle korunmasının ulusal kimliğimizin ve ulus olma bilincinin korunmasıyla eş anlamlı olduğunu vurguladı.

Sivas’ın antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, Anadolu’da antik çağlara ait olan tabletlerin bulunduğu beşinci şehir olarak önem taşıdığını vurgulayan Karasu, “Sivas; tarih boyunca Hitit, Kimmer, İskit, Med, Pers, Roma, Selçuklu, İlhanlı, Osmanlı hakimiyetine girmiş, mimari tarzı Selçuklu dönemi başta olmak üzere, üzerinde kurulmuş olan medeniyetlerin birçok özelliğini taşımaktadır. Taş işçiliği ve süslemeleriyle şaheser niteliğindeki çok sayıda eser güzel şehrimizin karakterini yansıtmaktadır. Eserlerin, değer ve zenginliklerin çağdaş yöntemlerle koruyarak, tüm özgün nitelikleri ve özellikleriyle gelecek nesillere aktarmak iktidarların en temel görevlerden biri olması gerekirken ne yazık ki bu önemli sorumluluk Sivas’ta yeterince yerine getirilememektedir” dedi.

ULU CAMİ ÖRNEĞİ

UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası Listesi”nde yer alan ve Avrupalı bazı bilim insanlarınca “Anadolu'nun El Hamra’sı” olarak nitelendirilen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile 826 yıllık Ulu Cami’yi örnek olarak veren ve bu konuda daha önce de soru önergesi verdiğini hatırlatan Karasu, “Eşsiz eserlerimizin restorasyon çalışmaları ya başlatılmamış ya da başlatılmasına rağmen yıllardır hala bitirilememiştir” ifadelerini kullandı.

BAKAN’A SORULAR

Karasu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle verdiği önergesinde, Sivas’ta mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan kaç adet tescilli taşınmazın kültür mirası eser olduğunun açıklanmasını isterken, şu sorularına yanıt verilmesini istedi:

  • Her biri ayrı olarak gösterilmek üzere Sivas’ın olduğu kadar ülkemizin çok önemli kültürel mirası olan bu eserlerin restorasyon çalışmaları en son ne zaman yapılmıştır? Restorasyon işleri, başlangıç ve bitiş tarihleri de belirtilerek hangi firmalara hangi koşullarda verilmiştir? Restorasyon işleri için son 10 yılda ödenen bedel ne kadardır?

 

  • Sivas sınırları içinde yapım veya onarım karşılığı kiralama modeli uygulanan taşınmaz bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise bunlar hangileridir?

 

  • Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın 2015 yılında başlatılan, ancak sürekli kesintiye uğrayan restorasyon çalışmaları hangi tarihte bitirilecektir?

 

  • Selçuklular döneminde yaptırılan 823 yıllık Tarihi Ulu Cami'nin eğriliği ile dikkat çeken minaresi restorasyon çalışmaları ne zaman başlatılacak, ne zaman bitirilecektir?

DENETİ YAPILIYOR MU?

Önergesinde, tarihi yapılarda restorasyon süreçleri hakkında da bilgi verilmesini isteyen Karasu, “Restorasyon süreçleri hangi kurum tarafından ve hangi sıklıkta denetlenmektedir? Sivas’taki tarihi yapılarda yapılan restorasyon süreçlerine yönelik denetimler nelerdir ve sonuçları ne olmuştur? Bakanlığınız nezdinde ya da ilgili bakanlıklarla koordineli olarak, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde, restorasyon süreçleriyle ilgili soruşturma başlatılan, cezai işleme tabi tutulan yüklenici firma ya da firmalar var mıdır?” diye sordu.

Karasu, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait anıtsal sivil ve dini yapılarla ülkemizin açık hava müzelerini andıran en önemli tarihi meydanlardan birisi olan Cumhuriyet Meydanı’na da önergesinde yer vererek, “Bu meydanda yer alan ve Anadolu’da yapılmış en abidevi medreseleri arasındaki 750 yıllık bir eser olan Çifte Minareli Medrese de son derece bakımsız bir görünüme sahiptir. Bu eşsiz eserin bakımından hangi kurum ya da kuruluşlar sorumludur? Eserin mevcut durumu dikkate alınarak, sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?” sorularını yöneltti.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda yer alan sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

                       

                                                                                                                        Ulaş KARASU

                                                                                                                       Sivas Milletvekili

 

Tarih ve kültür zenginliklerimizin, tarihi kültürel mirasımızın doğasını oluşturan yapısının, taşınır veya taşınmaz kültür varlıklarımızın özenle korunması ulusal kimliğimizin ve ulus olma bilincinin korunmasıyla eş anlamlıdır.

 

Seçim bölgem Sivas; antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Anadolu’da antik çağlara ait olan tabletlerin bulunduğu beşinci şehir olarak önem taşımaktadır. Sivas; tarih boyunca Hitit, Kimmer, İskit, Med, Pers, Roma, Selçuklu, İlhanlı, Osmanlı hakimiyetine girmiş, mimari tarzı Selçuklu dönemi başta olmak üzere, üzerinde kurulmuş olan medeniyetlerin birçok özelliğini taşımaktadır. Taş işçiliği ve süslemeleriyle şaheser niteliğindeki çok sayıda eser güzel şehrimizin karakterini yansıtmaktadır.

 

Eserlerin, değer ve zenginliklerin çağdaş yöntemlerle koruyarak, tüm özgün nitelikleri ve özellikleriyle gelecek nesillere aktarmak iktidarların en temel görevlerden biri olması gerekirken ne yazık ki bu önemli sorumluluk Sivas’ta yeterince yerine getirilememektedir.

 

Örneğin; UNESCO “Dünya Kültür Mirası Listesi”nde yer alan ve Avrupalı bazı bilim insanlarınca “Anadolu'nun El Hamra’sı” olarak nitelendirilen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ve 826 yıllık Ulu Cami gibi eşsiz eserlerimizin restorasyon çalışmaları ya başlatılmamış, ya da başlatılmasına rağmen yıllardır hala bitirilememiştir.

 

Bu çerçevede;

 

  1. Sivas’ta mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan kaç adet tescilli taşınmaz kültür mirası eser bulunmaktadır?

 

  1. Her biri ayrı olarak gösterilmek üzere Sivas’ın olduğu kadar ülkemizin çok önemli kültürel mirası olan bu eserlerin restorasyon çalışmaları en son ne zaman yapılmıştır? Restorasyon işleri, başlangıç ve bitiş tarihleri de belirtilerek hangi firmalara hangi koşullarda verilmiştir? Restorasyon işleri için son 10 yılda ödenen bedel ne kadardır?

 

  1. Sivas sınırları içinde yapım veya onarım karşılığı kiralama modeli uygulanan taşınmaz bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise bunlar hangileridir?

 

  1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın 2015 yılında başlatılan, ancak sürekli kesintiye uğrayan restorasyon çalışmaları hangi tarihte bitirilecektir?

 

  1. Selçuklular döneminde yaptırılan 823 yıllık Tarihi Ulu Cami'nin eğriliği ile dikkat çeken minaresi restorasyon çalışmaları ne zaman başlatılacak, ne zaman bitirilecektir?

 

  1. Tarihi yapılarda restorasyon süreçleri hangi kurum tarafından ve hangi sıklıkta denetlenmektedir? Sivas’taki tarihi yapılarda yapılan restorasyon süreçlerine yönelik denetimler nelerdir ve sonuçları ne olmuştur? Bakanlığınız nezinde ya da ilgili bakanlıklarla koordineli olarak, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde, restorasyon süreçleriyle ilgili soruşturma başlatılan, cezai işleme tabi tutulan yüklenici firma ya da firmalar var mıdır?

 

  1. Bünyesindeki Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait anıtsal sivil ve dini yapılarla ülkemizin açık hava müzelerini andıran en önemli tarihi meydanlardan birisi olan Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan ve Anadolu'da yapılmış en abidevi medreseleri arasındaki 750 yıllık bir eser olan Çifte Minareli Medrese de son derece bakımsız bir görünüme sahiptir. Bu eşsiz eserin bakımından hangi kurum ya da kuruluşlar sorumludur? Eserin mevcut durumu dikkate alınarak, sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?

 

AdminAdmin

Admin