SİYASET
Giriş Tarihi : 05-01-2024 11:00

Emekli milletvekili maaşı 230 bin TL’yi aştı!

Memur maaşlarına gelen zamla birlikte milletvekillerinin maaşları da artış göstererek yükseldi. Peki milletvekili maaşlarına ne kadar zam geldi? Milletvekili maaşları ne kadar oldu?

Emekli milletvekili maaşı 230 bin TL’yi aştı!

Detaylar işte sizlerle...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) ilan ettiği 2023 enflasyon verileriyle birlikte 2024 memur ve memur emeklisi ile SGK ve Bağ-Kur emeklilik zam oranı belli oldu. Memur maaşlarına uygulanacak zam oranın belli olmasıyla birlikte, söz konusu zam oranıyla birlikte artış gösterecek diğer meslek gruplarına yapılacak artış ise merak konusu olurken, milletvekili maaş zam oranları netlik kazandı.

Milletvekili maaş da artış gösterdi!

TUİK ilan edilen 2023 enflasyon verileriyle birlikte 2024 memur ve memur emeklisi ile SGK ve Bağ-Kur emeklilik zam oranı belli oldu. Aralık ayı enflasyonunun %2,93 civarında gerçekleşmesiyle birlikte memur ve emeklinin enflasyon farkı alacağı ve %15’lik toplu sözleşme zammıyla birlikte ulaşacağı kümülatif zam yüzdesi 49,25’e ulaşırken, milletvekili maaşları da söz konusu enflasyon verileriyle birlikte artış göstererek, ocak ayında gerçekleşecek zam oranıyla birlikte 95,1 bin TL olan milletvekili maaşlarını ocak ayından itibaren 141,9 bin TL olarak yükseliş gösterecek.

2024 milletvekili maaşı ne kadar oldu?

Habertürk aracılığıyla yayınlanan verilerden elde edilen bilgilere göre, emekli milletvekili maaşları 2022 yılına kadar Cumhurbaşkanı ödeneği ile endeksli olduğu bilgisi verilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maaş zammından feragat etmesi ve ödenek artışı talep etmemesiyle birlikte bu sistemin değiştiği yönünde bilgi paylaşımı yer alıyor.

Bu durumda da 2022 yılında yapılan kanun değişikliğiyle birlikte milletvekili emekli aylığı Cumhurbaşkanı ödeneği endeksli olmaktan çıkarak, göstergeye bağlandığı bilgisi verildi. Gösterge kapsamında ise milletvekillerinin ek ödeme dahil 65 bin TL olan emekli aylığı ocak ayı itibariyle 97 bin liraya çıkarak artış gösterecek.

Aktif görevdeki milletvekillerinin aynı zamanda emekli aylığı alması nedeniyle emekli aylığı alan milletvekillerinin toplam geliri ise 160 bin liradan 239 bin liraya kadar yükselecek.

Emekli Başbakan ve TBMM başkanlarının aylıkları ise 71 bin liradan 106 bin liraya çıkacak

AdminAdmin

Admin