SİYASET
Giriş Tarihi : 23-10-2023 13:57

Geminbeli Tüneli Ne Zaman Bitecek?

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu, Sivas’ta yapımı bir türlü tamamlanamayan Geminbeli Tüneli’nin akıbetini Meclis gündemine taşıdı.

Geminbeli Tüneli Ne Zaman Bitecek?

Tünelin ödenek yetersizliği nedeniyle mi açılışının aksadığını soran, Karasu, tünelin açılışıyla ilgili daha önceki bakanların defalarca tarih de vererek açılacağını söylediğini anımsattı. “Bakanlar gitti, seneler bitti ama Geminbeli Tüneli bitmedi” diyen Karasu, Bakan Uraloğlu’na “Tarih de belirterek tünelin açacağını ifade eden kişi ya da kişiler hakkında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları iddiasıyla herhangi bir idari işlem yaptınız mı?” diye sordu.

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu, Sivas’ta yapımı bir türlü tamamlanamayan Geminbeli Tüneli’ninr akıbetini Meclis gündemine taşıdı. Karasu, “Bakanlar gitti, seneler bitti ama Geminbeli Tüneli bitmedi” dedi.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Geminbeli Tüneli’nin yapımına 2013’te başlandığı hatırlattı. Karadeniz Bölgesi’ni Sivas üzerinden Akdeniz'e bağlayacak tüneldeki çalışmaların üzerinden geçen yıllara rağmen bitirilemediğini belirten Karasu, toplam 8 bin 600 metrelik çift tüpten oluşan tünel ile ilgili olarak 27’nci Yasama Dönemi’nde yine parlamentoda soru önergesi verdiğini belirtti. Daha öncesinde de 9 Nisan 2016 tarihinde Binali Yıldırım’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak Sivas’ı ziyaretinde yaptığı açıklamaları hatırlatan Karasu, “Yıldırım o tarihte de tünelin 2018 yılı içerisinde tamamlanacağını beyan etmişti. Benim 6 Ağustos 2019 tarihinde vermiş olduğum soru önergeme, o dönemin bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından verilen yanıtta da işin resmi bitim tarihi olarak 2021 yılı sonu gösterildi. Bu tarihlerin üzerinden yıllar geçti, bakanlar gitti, seneler bitti ama Geminbeli Tüneli bitmedi. Verilen sözler yerine getirilemedi” dedi.

SİVAS’A VERİLEN SÖZLERİ TUTUN

Ödenek yetersizliği gerekçesiyle, tünelin bitirilmesi için şimdi de 2024 yılının işaret edildiğini belirten Karasu, üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala tünelin tamamlanamamış olmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Özellikle kış aylarında sürücülerin bu bölgede büyük zorluklar yaşadığını hatırlatan Karasu, “Bu tünel bitince hem zaman olarak ulaşımı kısaltacak hem de özellikle kış döneminde sürücülerin can ve mal güvenliği açısından önemli bir sorunu gidermiş olacak” dedi. Karasu, Sivas ve ilçelerinin kamu yatırımlarının bitirilmesini dört gözle beklediğini, gecikmeye artık tahammüllerinin olmadığını söyledi ve Bakan Uraloğlu’ndan şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

YANILTANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPTINIZ MI

Geminbeli Tüneli’nin üzerinden yıllar geçmesine karşın bitirilmesinin gerekçesi nedir? Ne zaman açılması planlanmaktadır?

Tünelin ödenek yetersizliği ile yapımının aksadığı iddiası doğru mudur? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde bu proje için aktarılan ödenek nedir?

Tünelin belirtilen tarihte açılamayacak olmasına karşın, şahsım dahil olmak üzere, tarih de belirterek açacağını ifade eden ilgili kişi ya da kişiler hakkında gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu iddiasıyla herhangi bir idari işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise yapılan işlem ve sonuçları nelerdir? Yapılmamış ise gerekçesi nedir?

Tüneldeki gecikme yüklenici firmalardan kaynaklı ise gecikme için firmalara yönelik yasal süreç işletilmiş midir? Yüklenici firmalardan kaynaklı sorunlar için firmalara bakanlığınızca hangi yaptırımlar uygulanmaktadır? Geminbeli Tüneli’nin yapımını üstlenen yüklenici bir firmaya önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde cezai yaptırım uygulanmış mıdır?

NUMUNE KAVŞAĞI DA ÖNERGEDE

Karasu, önergesinde Sivas’ın en önemli kavşak noktalarından biri olan Numune Hastanesi kavşağını da gündeme getirdi. Karasu, Bakan’a “Numune Hastanesi Farklı Seviyeli Kavşak çalışmasında önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle gelinen aşama nedir? Kavşak ne zaman hizmete alınacaktır?” diye sordu.

AdminAdmin

Admin