EĞİTİM
Giriş Tarihi : 20-10-2023 12:36

Hz. Mevlânâ ve Sivas Konulu Panel Düzenlendi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) ve Sivas Mevlâna Tasavvuf Kültürü ve Sema Derneği iş birliğiyle "Hz. Mevlâna ve Sivas" konulu panel yapıldı.

Hz. Mevlânâ ve Sivas Konulu Panel Düzenlendi

Panel Başkanlığını SCÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç'ın yaptığı panelde Uluslararası Mevlâna Vakfı Başkan Vekili ve Hz. Mevlâna’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Şimşekler panelist olarak yer aldı.

 

Rektör Yardımcısı Kılıç “Bugün burada ‘Edep Yahu!’ anlayışını en iyi anlatanlardan biri olan Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 22. Kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru hanımefendiyi ve Hz. Mevlana üzerine çalışmalar yapan hocalarımızı dinlemek üzere buradayız.” diyerek paneli açtı.

 

Sonrasında söz alan Esin Çelebi Bayru “20. Yüzyıl Mevlevileri konulu bir sempozyum yapılacak ve babanızı anlatın.’ dediler. En son bir topluluğa konuştuğum zaman lise son sınıftı. Annem de demişti ki eğer sizler babanızı anlatmazsanız başkaları anlatır. Yanlış olursa da en çok siz üzülürsünüz. Bu şekilde beni sahneye itivermişlerdi.” diye sözlerine başlayarak Hz. Mevlânâ’yı anlattı.

 

Ardından, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Şimşekler “Hz. Mevlânâ’nın Anadolu’ya geliş yolu üzerine Sivas geçmez fakat yapılan araştırmalarla kaynaklarda ‘Akşehir’ olarak geçen bölgenin Suşehri ilçesinin Akşar kasabası olduğu hemen hemen kesindir.” diyerek Hz. Mevlânâ’nın Sivas’ta kaldığı dönemden bahsetti.

 

Son olarak konuşan Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ise Hz. Mevlânâ’nın kişiliği ve edebi yönünden bahsetti.

AdminAdmin

Admin