SİYASET
Giriş Tarihi : 04-08-2023 11:30

Karasu: İktidarın Gündeminde Millet Yok

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Karasu, ülkede derinleşen ekonomik sorunlarla birlikte her geçen gün artan işsizlik, geçim sıkıntısı ve artan yoksulluğa dikkat çekti.

Karasu: İktidarın Gündeminde Millet Yok

Karasu, Ülkemizde her meslek grubunda milyonlarca kişi işsiz. Okul sıralarında yıllarca dirsek çürüterek okullarını bitiren gençlerin birçoğu işsiz. Hükümetin gözünde yeni iş olanağı yaratmak yok, gençlerin işsizliği yok, asgari ücretlinin emeklinin geçim kaygısı yok, yani millet yok” dedi.

 

Karasu, Sivas’a daha çok yatırım yapılmasını; iş olanakları ve istihdam olanağı yaratılmasını istedi.

 

ANKARA/

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu, ülkedeki ekonomik krizle birlikte her geçen gün artan işsizlik, geçim sıkıntısı ve artan yoksulluğa dikkat çekti. Karasu, Sivas’ın var olan potansiyelinin daha çok değerlendirilmesini ve şehre “pozitif ayrımcılık” yapılmasını istedi.

 

Karasu, ülkemizdeki ekonomik krizin her geçen gün derinleştiğini vurguladı. Ekonomik krizin nedeninin iktidarın yıllardır uyguladığı döviz kurları üzerinden dış ülkelere borçlanan, üretimden çok tüketim odaklı ve özelleştirme politikalarına yaslanan uygulamalarının sonucu olduğunu vurgulayan Karasu “Bütün bunların sonucu olarak, kapanan iş yerleri, işsizlik, daha çok açlık ve yoksulluk vatandaşımıza düşmektedir. Ülkemizde her meslek grubunda milyonlarca kişi işsizdir. Okul sıralarında yıllarca dirsek çürüterek okullarını bitiren gençlerin birçoğu işsizdir. Hükümetin gözünde yeni iş olanağı yaratmak yok, gençlerin işsizliği yok, asgari ücretlinin emeklinin geçim kaygısı yok, yani millet yok. Sıkıntılar her gün artıyor. Açlık ve yoksulluk oranları artıyor. Her gün iğneden ipliğe zam var. Seçimden önce 20 lira olan benzin bugün 37 lira, 19 lira olan mazot bugün 36 liraya çıktı. TÜİK, vatandaşa doğruları söylemiyor. Temmuz ayı enflasyonunu aylık yüzde 9.49, yıllık yüzde 47.83 olarak açıkladı. Sokaklar, pazar, mutfak bunu söylemiyor. Her gün artan maliyetler karşısında esnaf fiyat belirlerken, vatandaş alışveriş yaparken zorlanıyor. İktidar yaşananlara karşı oralı bile olmuyor” diye konuştu.

 

İŞSİZLERİN SAYISI ÜLKE NÜFUSUNU GEÇİYOR

 

Son açıklanan resmi verilere göre, ülkemizde mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısının 3 milyon 328 bin kişi, ancak işsizliğin gerçek boyutunu gösteren geniş tanımlı işsizlerin sayısının 8 milyon 567 bin olduğuna işaret eden Karasu, “Sadece bu dahi, birçok ülkenin toplam nüfusunu aşıyor” dedi.

Siyasi sorumlu olarak iktidarın ülkede daha çok yatırım sağlaması, yeni iş sahaları açması ve istihdam olanaklarının yaratması gerektiğini vurgulayan Karasu, ekonomik sorunların toplumsal maliyetinin arttığına işaret etti.

 

DAHA ÇOK YATIRIM, DAHA ÇOK İSTİHDAM

 

Ülkede yaşanan ekonomik krizin Sivaslıları da derinden etkilediğini belirten Karasu, “İşsizlikle mücadele eden Sivaslılar, doğduğu toprakları terk ediyor. Geçim derdi nedeniyle büyük şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Oysa, Sivaslı doğduğu şehirde doymak istiyor. Onun için Sivas’ın var olan potansiyelin daha çok değerlendirilmesi gerekiyor, daha çok yatırım, daha çok teşvik ve istihdam sağlanması gerekiyor. Bunun için Sivas’a pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor” dedi.

 

MECLİS GÜNDEMİNE DE GETİRDİ

 

Ekonomik sorunlarına karşı, iktidarın acilen çözümlerini otaya koyması gerektiğini belirten Karasu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine de taşıdı. Karasu, şu sorular yanıt verilmesini talep etti:

  • Ülkemizde ve özelde Sivas’taki işsizlik sorununa karşı iktidarınızın kısa ve orta vadede yaptığı çalışmalar nelerdir?

 

  • Son üç yılda Türkiye ve özelde Sivas’ta işsizlik sigortasından faydalanmak üzere başvuran ve yararlanan kişi sayısı nedir? Ne kadar ödeme yapılmıştır?

 

  • Son üç yılda Sivas’ta işsizlik fonundan kaç kişiden kesinti yapılmıştır?

 

  • Sivas’ta son üç yılda kaç kişi işsizlik ödeneğinden yararlanmıştır?

 

  • Türkiye genelinde ve özelde Sivas’ta 2023 yılında Toplum Yararına Çalışma Programları (TYP) kapsamında çalışan kişi sayısı nedir?

 

  • İŞKUR hizmeti verildiği günden bu yana iş için kuruma başvuran, işe başlayan ve başlamayan kişi sayısı nedir?

 

  • Benzer özellikleri barındıran iller 5'inci Teşvik Bölgesi veya Cazibe Merkezi ilan edilirken, Sivas’ın tüm taleplere karşın 4’üncü bölgede kalmasının gerekçesi nedir? Sivas’ta yeni iş sahalarının açılması için yakın zamanda iktidarınızın yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir?
AdminAdmin

Admin