Yaşam
Giriş Tarihi : 13-02-2024 18:38

Klasik müzik dinletti 5 litre daha fazla süt aldı!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) yüzde 65 hibe desteğiyle 2016 yılında kurulan 120 başlık işletmede, hayvanlara klasik müzik dinletilmesiyle süt veriminde gözle görülür bir artış yaşandığı bildiriliyor.

Klasik müzik dinletti 5 litre daha fazla süt aldı!

51 yaşındaki besici Abdullah Güngör, çiftliğinde hayvanlarına klasik müzik dinletmeye başladıktan sonra süt veriminin arttığını fark etti.

Güngör, çiftlikte bulunan hoparlörler aracılığıyla sabah 07.00'den akşam 18.00'e kadar hayvanlarına klasik müzik dinletiyor. Bu uygulamanın ardından günlük sağım miktarının ikiye üçe çıktığını gözlemleyen Güngör, müzik dinletmeden önce 20 litre olan süt miktarının müzik sonrası 25 litreye yükseldiğini ifade ediyor.

Çiftlikte görev yapan sağlık teknikeri Yunus Kudret Baş, çiftliğin süt üretimi amacıyla kurulduğunu ve faaliyetlerine devam ettiğini belirtiyor. Baş, hayvan sayısının zamanla 320'ye ulaştığını ve bu sayının artırılması için çalışmaların sürdüğünü aktarıyor. 2018 yılından itibaren hayvanlara klasik müzik dinletmeye başladıklarını ve bu uygulamanın süt verimini artırdığını belirten Baş, müzik dinletilmeden önce iki kez olan sağımın müzik sonrası üçe çıktığını dile getiriyor.

 

Baş, müziğin hayvanları rahatlattığını ve bu sayede süt veriminin arttığını vurguluyor. Günlük 2 bin 200 litre süt ürettiklerini belirten Baş, müziğin hayvanları rahatlatarak geviş getirmelerini sağladığını ve bu durumun süt verimini artırdığını söylüyor. Müziğin sabah saatlerinden akşama kadar devam ettiğini ve hayvanların bu süre boyunca müzik eşliğinde yemlendiğini belirten Baş, bu uygulamanın süt verimini artırmak için etkili bir yöntem olduğunu ifade ediyor.

AdminAdmin

Admin