KİTAP
Giriş Tarihi : 31-08-2023 12:25

MEB'den özel okullara 'fahiş fiyatlı kitap' incelemesi

Milli Eğitim Bakanlığı, Milliyet’in gündeme getirdiği özel okulların devletin verdiği ücretsiz ders kitaplarını geri dönüşüme satmasıyla ilgili inceleme başlattı.

MEB'den özel okullara 'fahiş fiyatlı kitap' incelemesi

Özel okulların, devletin ücretsiz verdiği kitapları kapağı bile açılmadan geri dönüşüme satmasını gündeme gelmiş, devlet kaynaklarının nasıl israf edildiğini ortaya çıkmıştı. Haberin ardından harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu. 

Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda “Bakanlığımızca resmi ve özel okullara dağıtımı yapılan ücretsiz ders kitaplarının, özel okullarının bir kısmında öğrencilere dağıtımı yapılmadan veya derslerde hiç kullanılmadan hurda kâğıt olarak elden çıkarıldığına dair basında yer alan haberlerle ilgili olarak aşağıda açıklanan işlemler yapılmış ve tedbirler alınmıştır” ifadelerine yer veren MEB, alınan kararları şöyle sıraladı:

-Konuya ilişkin olarak MEB inceleme başlattı. Bu fiili işlediği tespit edilen kurumlar hakkında 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 7. maddesi hükümlerince işlem yapılacak. 

-Valiliklere yazılan talimatla tüm özel okullar, 5 Eylül 2023 mesai bitimine kadar ‘kitap seçim modülü’ üzerinde her sınıf seviyesinde ve ders bazlı olarak kitap taleplerini güncelleyecek. Bu güncellemeyle özel okulların reel taleplerinin yenilenmesi sağlanacak.

-Özel okullar kitapları derslerde aktif olarak kullanacak. 

-MEB’den ücretsiz ders kitabı talebinde bulunan tüm okullar ders dönemi sonunda bu kitapları il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine teslim edecek.

RUHSAT İPTALİ SÖZ KONUSU

MEB, fiili işlediği tespit edilen kurumlar hakkında 5580 Sayılı Kanun’un 7. maddesi hükümlerince işlem yapılacağını duyurdu. İlgili madde, “Kurum açma izninin iptali, kurumun kapatılması, devri ve nakli” ile ilgili hükümleri içeriyor. Buna göre yönetmelik ve yönergelerde belirtilen hükümlere aykırı fiillerde bulunması durumunda kurumlara brüt asgari ücretin beş katı idari para cezası uygulanmakta. Fiilin tekrarı halinde idari para cezası miktarı beş kat artırılmakta. Üçüncü kez tekrarlanması halinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilmekte.

FAHİŞ FİYATLAR DA İNCELENECEK

MEB’den yapılan açıklamada ayrıca özel okulların eğitim ve diğer ücretlerini her yıl mayıs ayının sonuna kadar ilan ederek Bakanlığın ilgili veri tabanına kaydettiği ve kamuoyuna duyurduğu hatırlatıldı. Bakanlık, bu ücretlerin üzerinde ilave ücret aldığı tespit edilen özel okullarla ilgili de gerekli incelemelerin yürütüleceğini kaydetti.

AdminAdmin

Admin