SAĞLIK
Giriş Tarihi : 25-09-2023 17:14   Güncelleme : 25-09-2023 17:20

Onlar Sağlık Sisteminin Yapı Taşlarından Biri

Sağlık sisteminin önemli yapı taşlarından biri olan eczacılar, toplum sağlığı için görevlerini sürdürüyorlar. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Saraç, 25 Eylül Eczacılık Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Onlar Sağlık Sisteminin Yapı Taşlarından Biri

Yaptığı açıklamada Prof. Dr. Saraç, “Eczacılık oldukça önemli bir meslek ve eczacılar sağlık ordusunun en güçlü fertlerinden biridir. Vatandaşlarımızın en yakın sağlık danışmanlarıdır. Doktorlar hastayı muayene ederek ilacını yazıyor ama hasta doktora çok fazla ilaçlar hakkında bilgi soramıyor. Hastaya ilaçların nasıl kullanılacağı ve ne gibi yan etkiler yapacağı hakkında bilgi veren en yakınındaki kişi eczacıdır. Sağlık sektörünün önemli bir neferi eczacılardır. Eğer onlar olmasaydı sağlık sistemi bu kadar sistematik çalışmazdı.” dedi.

 

Mesleğin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Saraç, “Donanımlı, bilgili eczacılar hayat kurtarıcı oluyorlar. Çünkü ilaç sektörü giderek gelişiyor. Yeni ilaçlar, yeni tedavi yöntemleri çıkıyor. Bunların etkileri kadar yan etkileri de oluyor. Hastaları uyarmak, tavsiyelerde bulunmak eczacıların görevi oluyor. Bu yönden eczacıların oldukça donanımlı bir şekilde mezun olmaları gerekiyor. Önceden 4 sene olan eğitim artık 5 seneye çıkartıldı. Dolayısıyla daha donanımlı daha bilgili eczacılar yetiştiriyoruz. Bu da hem bireylerin hem de toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

 

Son olarak vatandaşlara uyarılarda bulunan Prof. Dr. Saraç, “Vatandaşlarımız kesinlikle doktorlardan ve eczacılardan aldıkları tavsiyeleri uygulamalı ve bunun dışında farklı bir kaynaktan ilaç tavsiyesi almamalıdır. Kullandıkları ilaçlar konusunda sıkıntı olduğu zaman mutlaka eczacılara danışmaları gerekiyor. Aksi halde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir.” dedi

 

AdminAdmin

Admin