SİYASET
Giriş Tarihi : 16-04-2023 17:54

Seçim barajını %3’e düşüreceğiz.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ATO Kongre Merkezi’nde ‘İYİ Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Adayları Tanıtım Toplantısı’na katıldı.

Seçim barajını %3’e düşüreceğiz.

Akşener’in açıkladığı seçim beyannamesinde seçim barajının yüzde 3’e düşürüleceği, parti kapatmanın TBMM iznine bağlı olacağı, kapsamlı bir yerel yönetimler reformuyla yerel yönetimlerin öz gelirlerinin artırılacağı belirtildi.

Dış politikada, AB’ye tam üyelik hedefi konulurken, Türkiye’nin Batı kurumlarındaki yerinin güçlendirileceği, Türkiye’nin stratejik yönelimine dair mevcut bazı soru işaretlerinin giderilmesi yönünde NATO ve AB ile üst düzey temasların sağlanacağı vaat edildi.

F-35 programına dönüleceği, Kıbrıs için ‘iki devletli’ değil ‘iki toplumlu’ çözüm modeli yinelendi.

Kaçak göçmenlerin 1 yıl içerisinde gönderileceği, askeri liselerin açılacağı, kuvvet komutanlıklarının yeniden Genelkurmay Başkanlığı’na bağlanacağı dile getirildi.

İYİ Parti’nin seçim beyannamesinden öne çıkanlar şöyle:

‘FARKLI HÜKÜMLERDE MİLLETLERARASI ANTLAŞMALARI ESAS ALACAĞIZ’

Uluslararası hukuka saygılı ve evrensel değerlere dayalı bir dış politika izleyeceğiz.

Anayasamızın 90. maddesinde kayıtlı temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümlerinin esas alınacağına ilişkin hükmün gereğinin yerine getirilmesine dönük adımlar atacağız. Bu bağlamda İstanbul Sözleşmesi’ne derhal geri döneceğiz.

‘AB’YE TAM ÜYELİK HEDEFİMİZ’

Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefimizdir. Tam üyelik sürecinin diyalog, adalet ve eşitlik çerçevesinde tamamlanması için çalışacağız.

‘STRATEJİK YÖNELİME DAİR SORU İŞARETLERİNİ GİDERECEĞİZ’

Türkiye’nin Batı kurumlarındaki yerinin güçlendirilmesi, ülkemizin stratejik yönelimine dair mevcut bazı soru işaretlerinin ve algı sorununun giderilmesi yönünde başta NATO, Avrupa Konseyi ve AB gibi kurumlar olmak üzere üst düzey temasların ihyasını sağlayacağız

‘AİHM KARARLARINI UYGULAYACAĞIZ’

Avrupa Konseyinin kurucu üyesi olmamız ve Anayasa’mızın gereği olarak AİHS’ye ve Avrupa Konseyinin diğer hukuki belgelerine uyum sağlayacak, AİHM kararlarını uygulayacağız. 17. NATO bünyesindeki katkılarımızı rasyonel bir zeminde ve ulusal çıkarlarımızı gözeterek sürdüreceğiz

‘F-35 PROGRAMINA DÖNECEĞİZ’

Türkiye’nin yeniden F-35 projesine dönmesi için girişimlerde bulunacağız.

KIBRIS İÇİN ‘İKİ TOPLUM’ HEDEFİ

Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla KKTC’nin ve Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını koruma ve iki toplumun egemen siyasi eşitliğini sağlama hedeflerini gözeteceğiz. Bu bağlamda tam teşekküllü kalıcı barış ortamı oluşuncaya kadar Türkiye’nin adadaki varlığını zayıflatmaya dönük teşebbüsler karşısında sağlam ve tutarlı bir duruş sergileyeceğiz. Gelişmelerin seyrine göre gerekirse adada Türkiye’ye ait egemen bir ortak deniz-hava üssünün tesisi ile korunmasını güvence altına alacak diplomatik-hukuki girişimlerde bulunacağız

‘ADANA MUTABAKATI’NI GÜNCELLEYECEĞİZ’

Suriye ile “İyi Komşuluk, Dostluk ve İlişkilerin Geliştirilmesi Anlaşması” imzalanması ve eş zamanlı olarak 1998 Adana Mutabakatı’nı günümüz ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde güncelleyecek, daha kapsamlı bir güvenlik anlaşması akdedeceğiz.

‘ANA EKSENDEN SAPMADAN…’

Uzak Doğu’daki güçler dengesinin yeniden yapılandığı yeni çağda, dış güvenlik politikalarının ana ekseninden sapmaya meydan vermeyecek bir anlayıştan hareketle bu geniş kuşakta Türkiye lehine çıkabilecek fırsatlardan yararlanmaya dönük çeşitli seçeneklere dayalı bir yol izleyeceğiz. Mevcut koşullarda uluslararası hukuk temelinde bağlı bulunulan kurum ve kuruluşlarla uyuşmayan ittifak modellerinden uzak duracağız

ASKERİ LİSELER AÇILACAK

Askerî Liseler, Harp Akademileri, kurmay subay, subay ve astsubay yetiştiren tüm okullar ile ilga edilen etkin sistemleri tekrar açacağız. 8. Millî Savunma Bakanlığı teşkilat yapısını gözden geçirecek, Kuvvet Komutanlıklarını tekrar Genel Kurmay Başkanlığına bağlayacağız.

Terörle mücadelede Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası örgütler bünyesinde kabul edilen belgeleri ve alınan kararları dikkate alan bir yaklaşım sergileyeceğiz.

‘KAÇAK GÖÇMENLERİ 1 YIL İÇERİSİNDE GÖNDERECEĞİZ’

Sığınmacılara hiçbir şart altında vatandaşlık verilmeyeceğini deklare edeceğiz. 6. Sığınmacılara tanınan tüm ayrıcalıkları iptal edeceğiz.

Tüm kaçak göçmenleri geri gönderme merkezlerinde toplayıp tecrit edecek ve peyderpey iade/sınır dışı etmeye başlayacağız.

Gerek geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sığınmacılar gerekse uluslararası koruma altındaki sığınmacılar (UKAS) ile uluslararası koruma müracaatları işlemde olan tüm kayıtlı göçmenleri içerecek şekilde sığınmacıların ülkelerine dönüş işlemleri gerçekleşene kadar il, ilçe ve mahalle bazında yüzde 10 kota sisteminin uygulanacağını ilan edeceğiz

Türkiye’de bulunan kaçak göçmenlerin tamamının iade/sınır dışı işlemlerini bir yıl içinde tamamlayacağız.

TÜRK DÜNYASI BAKANLIĞI

Türk dünyası ile ortak yürütülecek projelerin etkinliği ve ülke içerisindeki kurum ve kuruluşların koordinasyonu için Türk Dünyası Bakanlığı kuracağız.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 3

Seçim barajını %3’e düşüreceğiz.

‘PARTİ KAPATMA TBMM İZNİNE BAĞLI’

Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM’nin iznini zorunlu hale getireceğiz.

Belirli durumlarda, kapatma davası öncesinde partiye ihtarda bulunulmasını bir ön şart olarak düzenleyeceğiz.

Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin “odak olma” şartını belli fiillerin yoğun, sürekli ve demokratik düzene ciddî tehlike oluşturması ve kararlılık içinde işlenmesi koşullarını içerecek biçimde yeniden tanımlayacağız.

YEREL YÖNETİMLER REFORMU

Yerel Yönetimler Reformu’nu hayata geçireceğiz.

Tüm yerel yönetim mevzuatını yeniden değerlendirecek, yerel yönetimleri idari ve mali açıdan yeniden yapılandıracağız.

Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki yasadışı vesayetine son vereceğiz.

Seçilmiş yöneticilerin görevlerine bir yargı kararı olmadıkça son verilememesini güvence altına alacağız.

Görev suçları sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan yerel yöneticilerin geçici olarak görevden uzaklaştırılmalarını da ancak yargı kararı ile mümkün kılacağız.

Seçilme yeterliliğini kaybeden ya da görevden uzaklaştırılan belediye başkanının yerine gelecek kişinin belediye meclisi tarafından seçilmesini sağlayacağız.

‘YEREL YÖNETİMLERİN ÖZ GELİRLERİNİ ARTIRACAĞIZ’

Yerel yönetimlerin öz gelirlerini artırma kapasitelerini güçlendireceğiz.

Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı payları artıracağız.

Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payların belirlenmesinde illerin üretim ve ihracata olan katkısı ile yazlık-kışlık nüfuslarını da dikkate alacağız

Gelir paylarının belirlenmesine ilişkin düzenlemelerde yaz-kış ile gece-gündüz nüfus farkını ve düzensiz göçü dikkate alacağız.

https://turkiyetarihyazacak.com/home

AdminAdmin

Admin