SİYASET
Giriş Tarihi : 24-11-2023 15:44

“Sivas’ın Haklarına Ne Zaman Sahip Çıkacaksınız”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, yıllardan beri Sivas’ın her anlamda iktidarı desteklediğini ama bu desteğinin karşılığını görmediğini vurguladı.

“Sivas’ın Haklarına Ne Zaman Sahip Çıkacaksınız”

Karasu, “İktidarın farklı illerdeki desteğini Sivas olarak biz görmedik. İktidar, Şeker Fabrikası’nın Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne tahsis ettiği araziye göz dikilmiş görünüyor. Söz uçar, yazı kalır; Bakan’a da sordum. Ama iktidara da sesleniyorum ‘Sivas makus talihinin kurbanı olmayacak. Ey iktidar; Sivas’ın hakkına ne zaman sahip çıkacaksınız” dedi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas’ın yıllardan bu yana koşulsuz olarak iktidara büyük destek verdiğini, ancak bu desteğin karşılığını alamadığını söyledi. İktidarın uygulamaları nedeniyle Sivas’ın her geçen gün kan kaybettiğini vurgulayan Karasu, “Şimdi de Şeker Fabrikası’nın Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne tahsis ettiği araziye göz dikilmiş. İktidara sesleniyorum; Sivas makus talihinin kurbanı olmayacak” dedi.

CHP’li Karasu, Sivas’ın yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekti. “Köylere gidiyorum, yol sıkıntısı var. Köyler boşalmış. Tarım yapılacak verimli araziler boş, evler boş. Neden? Çünkü çiftçi ekemiyor, ekse karşılığını alamayacağını biliyor. Bir torba gübrenin, bir torba yemin veya bir litre mazotun hesabını yaparken bile zorlanıyor. Şehirde, sanayide çarklar dönmüyor. Küçük işletmeler var gücüyle üretmeye çalışıyor, ama onlar da önemli sorunlar yaşıyor, üretmekte zorlanıyor. Ekonomik sıkıntılar, her haneye yansıyor” diyen Karasu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Cumhuriyetimizin ilk yıllarında atılımlara tanık olmuş, gelişmişlik sıralamasında ülkemizin ilk 10 kenti arasına girmiş olan Sivas’ta yıllar içinde çimento, demir çelik, hazır giyim fabrikalar ya özelleştirildi ya da kapandı. Yem, süt fabrikası gibi fabrikaların da elden çıkarılması; askeri hastanenin kapatılması, askeri dikim evinin İstanbul’a taşınmasıyla birlikte Sivas’ta kan kaybı sürdü. AKP iktidarları boyunca bu kader değişmedi. Yıllar boyunca Sivaslının koşulsuz destek verdiği bu iktidar da farklı illerde verdiği desteği Sivaslılardan esirgedi. ‘Arkasında Sivas olanın evelallah sırtı yere gelmez’ diyenler, bunu sadece seçim meydanında verdikleri sözde bıraktı. Hani Sivas'ı Karadeniz üzerinden Anadolu'ya bağlayacak Geminbeli Tüneli bitecekti? Bitmedi. Yeni yatırım var mı, o da yok?”

“SİVAS’IN HAKKINA NE ZAMAN SAHİP ÇIKACAKSINIZ”

Sivas’ın iki üniversitesinde binlerce gencin eğitim aldığını hatırlatan Karasu, açıklamasına şöyle devam etti:

“Pırıl pırıl gençlerimizi yetiştiren iki üniversitemiz var. Bunlardan biri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi. Şimdi bu üniversitenin Tarımsal Ar-Ge Projesine katkı sağlayan arazisini elden çıkarmak istiyorlar. Oysa, şeker pancarı üretiminde Türkiye’de ilk 5’te olan Sivas'ta şeker pancarı fabrikasının kurulması fikri dahi 30 yılı önce gündeme gelmiş. Fabrikayı kurmadan kapatmışlar, şimdi de arazisini satmak istiyorlar. Söz uçar, yazı kalır. Ben Bakan’a da bunu sordum. Ama iktidara buradan sesleniyorum; ‘Sivas makus talihinin kurbanı olmayacak. Ey iktidar; Sivas’ın hakkına ne zaman sahip çıkacaksınız”

SİVAS’I CEZALANDIRMAK MI İSTİYORSUNUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, Sivas Şeker Fabrikası’nın yapılacağı ancak sonraki yıllarda Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne tahsis edilen araziyle ilgili Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle hazırladığı önergesinde de şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

  • Kamuoyuna da yansıyan Fılındır mevkiindeki 220 dönümlük arazinin özelleştirileceği iddiası doğru mudur?   İddia doğru ise arazinin, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne tahsisinden vazgeçilmesinin gerekçesi nedir? Bu konuda üniversiteden görüş alınmış mıdır? Alınmış ise içeriği nedir? Alınmamış ise gerekçesi nedir?

 

  • Arazi için üniversitenin saf dışı bırakmaya çalışıldığı ve bir grup insanın araziyi satın alabilmek için Ankara’da yoğun bir lobi faaliyeti yürüttüğü iddiası doğru mudur? Doğru ise bu kişi ya da kişiler kimlerdir?

 

  • Söz konusu alanın elden çıkarılması; Sivas Valiliği, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Türk Şeker Fabrikaları AŞ arasında 28.09.2020 tarihinde “Sivas’ta tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine yönelik gerekli altyapının oluşturulması ve iyileştirilmesi, Ar-Ge çalışmalarının planlanması ve yürütülmesi vb.” amaçlarla 20 yıl süreyle geçerli olacak şekilde imzalanan işbirliği protokolüne uygun mudur?

 

  • Cumhuriyet kenti olan Sivas, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yapılan ekonomik atılımlarla gelişmişlik sırasında ülkemizde ilk 10’a girerken, sonraki yıllarda özelleştirme, elde çıkarma ya da kapatılma gibi çeşitli gerekçelerle kaybettiği fabrika ve istihdam alanları gibi değerlerine bir yenisinin mi eklenmek istenmektedir? Öyle ise iktidar Sivas’ı neden cezalandırmak istemektedir?

 

AdminAdmin

Admin